logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 44


Zaterdag 27 oktober 2012

Een beetje winter.

De overtocht was prachtig met fraaie winterwolken. Dit leverde 's ochtends een flinke winterse bui op. 's Middags droog en in de avond weer korte winterse buien. Glop aan de natte kant; waterstand plus 10.5.
Het werd een rustige eerste vangdag met vooral koperwiek, merel en roodborst. Maar liefst zes tjiffen; allen in goede conditie en een late (EIG) fitis, ook in goede conditie.
Waarnemingen: 2 keer grote gele kwikstaart over. Bij de Badweg in het duin enkele tientallen kepen. Rallengeluid tot 23.00 uur gedraaid en toen uit gezet in verband met de voorspelde buiige nacht.

Groet,


Wil en Wouter Gerritse, Janos Molnar en Gerrit Gerritsen.Zondag 28 oktober 2012

Een doublet.

De dag begon met een opvliegende houtsnip en in de eerste ronde vingen we er twee. Helaas ontsnapte de derde. Ook twee sperwers in de vroege rondes.
Verder werd het een echte mereldag, die de hele dag duurde. Geen nulrondjes vandaag. Waterstand als gisteren nl + 10. Heerlijk weer.

Sperwer

Geen excursie vandaag; gisteren wel groepje jeugdbonders.
Waarnemingen op baan: 30 barmsijzen, 1 bladkoning en 1 keer een grote gele kwikstaart over.

Groet,


Wil en Wouter Gerritse (vertrok met avondboot), Janos Molnar en Gerrit Gerritsen.Maandag 29 oktober 2012

Één keer Helgoland.

Het was een grijze en natte dag (7 mm regen) maar de vangsten waren desondanks goed met 115 verse vogels. Net als gisteren waren merels de bulk. We controleerden een merelvrouw met Helgoland-ring.
Door de stevige wind waaiden de fijnmazige netten van sectie 6 vol met eikeblad. We hebben ze schoon gemaakt en van 11.00-18.00 uur dicht gedaan.
Waterstand steeg iets tot 10.5. We hadden spijt dat we de afgelopen nacht geen rallengeluid draaiden: de verwachte buiigheid bleef beperkt tot 2 mm.
Waarnemingen: pestvogels gehoord en één havik.
Het rallengeluid draait vanaf 18.00 uur.

Groet,


Wil Gerritse, Janos Molnar en Gerrit Gerritsen.Dinsdag 30 oktober 2012

Late tjiffen en grote barmsijs.

Gisteren eindigde met 12 mm regen. Vandaag tot halverwege de ochtend nog eens 5 mm. Daarna bleef het droog en werd het een mooie maar frisse dag met WNW 3 Bft. De vangsten waren minder dan de afgelopen dagen maar wel veel soorten, zoals waterhoen, kramsvogel, grote barmsijs en vuurgoudhaan. Ook nog zes tjiftjaffen en drie zwartkoppen. Voor de tijd van het jaar zit er nog veel (groen) blad aan de bomen. Misschien verklaart dat de late tjiffen.

Het draaien van rallengeluid leverde weer wat rallen op en we moesten de maximummaat voor tarsus aanpassen voor drie rallen.

Waarnemingen in het Glop: een havik, een houtsnip, een zingende vink en idem tjiftjaf. Gerrit zag zowel op de Oosterkwelder (80 ex) als bij de jachthaven (60 ex.) mooie groepen putters. Verder op het wad bij de veerdam 800 pijlstaarten en op de Westerplas nog eens 600. Ook drie grote zilverreigers daar.
Rallengeluid draait weer vanaf 18.30 uur.

Groet,


Wil Gerritse, Janos Molnar en Gerrit Gerritsen.Woensdag 31 oktober 2012

London calling.

Frisse dag met zuidelijke wind, kracht 4 tot 5 Bft. Veel blad in sectie 6; daarom fijnmazige netten vanaf 11.00 uur dicht. Matige vangsten, met waterral als topper. Wel een merel met Engelse ring. Bijzonder was ook de vangst van een onvolwassen bruine rat in een rallenkooi. De rat maakte geluid dat erg op ral leek.
We hadden toch nog een excursie van 12 ad en 5 juv, wo 4 Duitse en diverse Vlaamse gasten.

Waarnemingen Glop: twee pleisterende houtsnippen, één tjif en één grote gele kwik. Bezoek gehad van Paul Voskamp met vrouw en kids. Had enkele slechtvalken gezien op kwelder die onder andere op kramsvogels joegen.

Waterstand +12

Geluid waterral draait vanaf 19.00 uur.

Groet,


Donderdag 1 november 2012

De dag van de zware jongens.

Het was een grijze, frisse dag met zuidenwind. We hielden het droog en de waterstand was 1 cm gedaald naar +11.
Ook vandaag geen nulrondje. Merel en waterral streden om de koppositie en eindigden gelijk.
In het Glop één tjif, twee houtsnippen en dertig kepen; één grote gele kwik op het erf van Rinze Visser.
Rinus zag in polder twee adulte en vier juveniele roodhalsganzen.
Omdat we in dorp aten, draait geluid pas vanaf 22.00 uur. We draaien niet langer de mix van waterhoen en waterral. We vangen liever geen waterhoenen meer omdat die voor teveel onrust in de kooien zorgen richting de waterrallen. We draaien nu de mix bokje/waterral.

Groet,


Wil Gerritse, Gerrit Gerritsen, Anton Koot, Henk Dommerholt en RinusVrijdag 2 november 2012

Het begin... van het eind!

De laatste twee weken van het seizoen zijn aangebroken, en het aantal vogels dat gevangen wordt neemt gestaag af. Laten we hopen dat het wederom zo zal zijn dat lage aantallen gepaard gaan met bijzondere vangsten, dus we wachten met lichte spanning af. Vandaag voor de verandering al op vrijdag de wisseling van de wacht, wegens omstandigheden pakte dit zo beter uit voor alle partijen. André en Oscar zijn neergestreken op het Glop en zullen wel zien wat het wordt.
Al in de ochtend is er een Roodborst met Helgoland-ring gevangen, de tweede Helgolander dit jaar, naar wij dachten. Ook in de ochtend besloot de dienstdoend hoofdringer de netten van sectie 6 te sluiten in verband met het veelvuldig invangen van blad en al wat daaruit voortvloeit. We zullen morgen eens zien of dat zo moet blijven. De weersvoorspellingen zijn bepaald niet gunstig, alhoewel er voor later in de week enige oostelijke wind is voorzien. Een vuurgoudhaanman in de netten was voor ons een hoogtepunt. We ringen uiteindelijk net geen dertig vogels en door de terugvangsten eindigt het totaal net onder de vijftig.
Een Havik en een Sperwer vertoeven rond het Glop, alsook een flinke zwerm Kepen en Vinken, maar dit dan meer richting het erf van Rinze Visser, evenals een Grote Gele Kwikstaart. Vannacht even geen rallen, morgen weer fris van start.

Groet,


terug
eerder
later

Oscar Verhoeven, André G. Duiven.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox