logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 43


...waarin onze hoofdringer voor het eerst dit jaar meer dan duizend vogels in één week verschalkt, en zich de contouren van een record rallenjaar beginnen af te tekenen.

Zaterdag 20 oktober 2012

record rallenetmaal.

Vandaag 122 rallen nieuw geringd, meer dan in heel 2011! Tot nu toe stond het etmaalrecord op 33, en dat was op 4 november 2004. Het begon 's nachts tussen half een en twee met 12 vogels in de netten tijdens de nachtelijke controlerondes. 's Ochtends 81 rallen in de kooien en in de loop van de middag druppelde het met 25 nog een beetje door. 's Avonds geprobeerd het record nog wat scherper te zetten, maar dat viel met 'slechts' 6 vogels in kooien en netten een beetje tegen. Vannacht staat het geluid weer aan wie weet wat we morgen aantreffen. Hard op weg om deze week het jaarrecord uit 2006 (340) te verbreken.
Wat algemene vangst betreft: bij de overdracht stond de teller al op 150 vogels. Naast de rallen waren roodborsten goed vertegenwoordigd met 20 vogels in de ochtend. 's Middags en 's avonds nog 80 vogels toegevoegd met onder andere een goudhaanpiekje in de namiddag.
's Middags assistentie van Evert Jan en Barbara. Barbara ontdekte een boerenzwaluw boven het Glop en verder zat er 's middags een bladkoning bij de ringtafel te roepen.

Groet,


Symen en KeesZondag 21 oktober 2012

En we rallen lustig door.

vanochtend al ruim voor de wekker getik op het dak van de spetters regen. Snel d'r uit voor de eerste ronde. Gelukkig was dit van korte duur, want een uur later was het weer droog. De dag begon gelijk heel aardig met 26 vogels waarvan 14 rallen verspreid over de vier kooien. Aardig wat aankomst van Roodborsten. Hoogtepunt vandaag werd gevangen in de ronde van 09:30 uur, toen een Beflijster werd gevangen in sectie 0.

Gedurende de dag werden we geholpen door Arne Hegeman en Barbara. De excursie bestond uit 8 individuen. We konden de deelnemers genoeg vogels laten zien, want we vingen de hele dag lekker door. Met name de vele rallen werd natuurlijk zeer gewaardeerd door de excursiegangers.
Symen is in de middag nog wezen zoeken naar de eerder gemelde Siberische Boompieper bij Klein Zwitserland, maar helaas werd deze vandaag niet meer gezien. Wel bleek het eiland vol te zitten met lijsters. In de polder vele duizenden Koperwieken, maar ook veel Zanglijsters en Merels. In het Glop merkten we hier niet zo veel van. Wel was er in de late avondschemering sprake van enige inval van slapende lijsters. Hieronder een fraaie Kramsvogel.
De rallen bleven de hele dag doorvangen. Welliswaar niet meer zo gigantisch als gisteren, maar met 72 vogels waren wij natuurlijk zeer tevreden; de op één na beste dag ooit. In het begin van de avond zat er bovendien ook nog een jonge Waterhoen tussen. 's Avonds de verjaardag van André Duiven gevierd op het Glop.
Er is inmiddels een stevige oostenwind opgestoken. Dit is direct te merken aan de gevoelstemperatuur bij de ringtafel. Dat zal morgen wel zorgen voor de nodige loopneuzen bij de ringers.
Wederom geen Bladkoninkjes gevangen vandaag, wel een roepende vogel achterin bij de hoek van sectie 4/5. We sluiten de dag af om 23:59 uur met de laatste ral en in totaal 175 vogels, waarvan 167 vers geringd.

Groeten vanuit het Glop!


Symen Deuzeman, Kees Oosterbeek en familie.Maandag 22 oktober 2012

De roodborstjes nemen het over.

vanochtend mistig en beduidend minder ralactiviteiten op de baan. Maar desondanks nog ruim voldoende vogels. De hele dag overvliegende groepjes lijsters, vinken en kepen, maar weinig aan de grond. Na twaalf uur nog nauwelijks rallen gevangen, maar de aantallen roodborsten namen sterk toe. Leuk was de terugmelding van een kleine barmsijs niet van ons.
Er was de afgelopen dagen geen sterke avondpiek van lijsters. Rond de schemering wel steeds bij de netten gepost, maar dit leverde steeds slechts een tiental lijsters op. Vanavond staat het rallengeluid weer aan. Hopelijk komt er weer nieuwe aanvoer!
Wederom een bladkoninkje roepend bij sectie 3 en een aantal een keren een geelgors en grote gele kwikstaart overvliegend. Op het meteoveld de hele dag een zwarte roodstaart, die we voor morgen bewaren.

Groeten vanuit het Glop!


Symen Deuzeman, Kees Oosterbeek en familie.Dinsdag 23 oktober 2012

Eerste tekenen van verval.

Eerste twee rondjes waren fantastisch, om half elf al ruim 100 geringd. Daarna wordt het echter minder. Op een enkel goed rondje na, onder andere met twee grote bonte spechten, nemen de aantallen af. Ook vliegen er weinig vogels meer over het Glop en de avondronde levert weinig op. Ondanks de 193 vogels van vandaag ziet het er naar uit dat de vogels beginnen op te raken.

Groeten van Schier


Symen Deuzeman, Kees Oosterbeek en familie.Woensdag 24 oktober 2012

Rustiger vaarwater.

Vandaag een rustig begin van de dag met 19 vogels. Het heeft afgelopen nacht flink geregend met daarbij fikse onweersbuien. De bomen in het Glop hebben van schrik veel blaadjes laten vallen en dat was dan ook goed te zien in de netten, schudden geblazen dus! De rest van de dag keutelt het aardig door, met tussen de 10-15 vogels per ronde. De rallen doen het nog steeds heel aardig. Iedere avond en nacht draaien we het geluid. Vandaag ook weer een mooi aantal van 17 vogels. De roodborst wint het nipt met 19 verse vogels.
Vandaag een drukte van belang op het Glop. Matty, Jacintha en een aio van de VU arriveren met de ochtendboot en besteden hun dag op het Groene Strand tussen de palen 1 t/m 8. Ze blijven vannacht slapen en gaan morgen weer op pad voor de experimenten. Ook drie VU'ers van de gebouwendienst inspecteren het Glop grondig op gebreken.
De middagexcursie werd goed bezocht met 18 personen, waarvan 9 kinderen. André van Loon verblijft elders op het eiland en kwam even buurten. Hij was zeer hulpvaardig tijdens de excursie. Erg handig bij zo'n grote groep.
De avondpiek voor de lijsters verliep wederom wat matig, zodat geen grote aantallen werden gevangen. Vooral de merels laten het vooralsnog afweten. De goudhanen doen het nog steeds erg leuk. Hiertussen ook een vuurgoudhaan. We eindigen de dag met ruim 100 vogels, prima dus!
Inmiddels draait het geluid weer van de rallen en doen we regelmatig een avondronde. De wind zit weer in de oosthoek. Het wordt wel tijd voor wat rendement uit die hoek.

Groeten vanuit het Glop, met een schreeuwende Kerkuil op de achtergrond!


Symen Deuzeman, Kees Oosterbeek en familie.Donderdag 25 oktober 2012

Verse rallen.

Rallen zijn overduidelijk teruggekomen vanochtend. De eerste ronde grote aantallen in de kooien, waarschijnlijk op zijn minst deels verse aankomst. Want de meeste zijn aanzienlijk groter en zwaarder dan de dagen hiervoor. Roodborst en goudhaan laten het afweten vandaag. En voorzover ze zich laten vangen, is een groot deel reeds geringd. Lijsters doen het aardig, bij de merels is opvallend dat meer dan de helft adult is, dit in tegenstelling tot de merels die we eerder deze week vingen. Verder vermeldingswaardig zijn twee NVO'tjes: een adulte merel en een jong mannetje sperwer.
Op het moment van schrijven van dit rapport waait het hard. Morgen hebben we dus wat te doen met de blaadjes.

Groeten vanuit het Glop,


Symen en Kees.Vrijdag 26 oktober 2012

Rustig dagje ter afsluiting van mega-rallen-week.

Vanmiddag in gezelschap van de familie Verhoef, die ons ruimschoots sponsorde met strengen en koek, de 1000-ste vogel van de week geringd. En het was een... waterral. Dit was overigens zuiver toeval, want veel rallen hebben we vandaag niet gevangen. In totaal hebben we deze week, met dank aan Leo en Kees voor de geweldige start, 318 rallen geringd. Meer dan 90% van deze vogels werd tijdens 'kantooruren' gevangen, 's nachts epibreren op de baan leverde erg weinig op, zeker niet op nachten met maan.
Vangst van vandaag was een redelijke afspiegeling van wat we deze week voorbij hebben zien komen. Wat weinig rallen, maar verder geen uitschieters of rare patronen. Met precies honderd nieuw geringde vogels zijn we dik tevreden.

Groet,


terug
eerder
later

Symen Deuzeman, Kees Oosterbeek en familie.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox