logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 39


...waarin onze nijver hoofdringer een nieuwe handsoort bemachtigt, extra vangmiddelen opzet en zijn beheersing van het Noors bijspijkert. En na de vangst van zijn vijfduizendste Zwartkop de weg naar de bakker maar niet kan vinden. Wel naar Van der Werff natuurlijk.

Zaterdag 22 september 2012

Hoopvol teken.

Het heeft tot laat in de nacht zwaar geregend maar de eerste ronde begint hoopvol met maar liefst acht vogels, waaronder een paar Roodborsten, een Gekraagde Roodstaart en een Bonte Vliegenvanger; en geen terugvangsten. Een Houtsnip vliegt recht omhoog naast sectie 3. Vier Blauwe reigers ploegen over het Glop tegen de wind naar het westen.
Jos en Ingrid vertrekken met de boot van 10u30, André van Loon draagt de ringtang over aan Bert, Arjen en Jan en neemt met Cees de boot van 13u30.
Bezoek van Martin en Tim in het kader van het tekenonderzoek. De vraag naar het verwijderen en opslaan van teken van vogels blijft actueel, denk hier aan!
Nu de afgelopen weken de eerste (kleine) pannekoeken door de kinderen opgegeten zijn, gaat het echte werk nu beginnen!
Om 14u00 een kleine piek van roodborst met een rondje van vijf stuks. Het aantal kabbelt zo een beetje door de rest van de dag. Het Glop opgeruimd, de buitenzijde gestoft en gebezemd, de ringtafel is klaar voor het zware werk.
Deze opfrisbeurt werpt meteen vruchten af, blijkbaar is het Glop weer aantrekkelijk geworden. Om 17u00 namlijk een rondje met een leuke diversiteit aan soorten: Fitis, Tjiftjaf, Sprinkhaanzanger, Goudhaan en Bladkoning...
De volgende ronde weer maar drie vogels maar we mogen niet klagen: de tweede bladkoning van de dag. De avondronde nog een bonte vliegenvanger en zanglijster.


Groeten, Bert, jan, Reina en Arjen.


Zondag 23 september 2012

Soortengarantie.

De weerberichten waren goed en we staan dus te trappelen om te beginnen. De eerste twee rondes lopen meteen op en er zijn dan al circa 35 vogels binnen. Vervolgens blijft het doorlopen met elke ronde vogels. Om 11.00 uur de eerste excursie van de dag van de Stichting Vogelreizen die we een breed pallet aan soorten kunnen laten zien, waaronder een verse blako. Om 14.00 de tweede, reguliere, excursie met wederom veel belangstelling en goede vragen. Ook zij worden vergast op een blako. Als gevolg een goede support van SponsorRingen, TOP!

Braamsluiper

Opvallend van de dag is verder het hoge aantal roodborstjes. Op de baan weer waterralgehoord; tussen net 3 en 4 is de eerste kooi geplaatst en scherpgesteld... het is dus nu afwachten! Het is overigens erg nat, dus mogelijk morgen nog eentje bij net 8 maar dat hangt af van de waterstand. De overige plekken zijn te diep (ca. 25 - 30 cm water).
De wind is nog beperkt uit het oosten, maar de voorspelling voor de komende dagen is minder... Het wordt dus afwachten of we ons te vroeg verslikt hebben.
Vanavond laat nog een ronde voor het leegscheppen van de rallenkooi, de kruiwagen staat al klaar.

Ajeto!


Bert, Jan en Arjen.


Maandag 24 september 2012

Svartvit flugesnappar og dvergspurv.

Hoewel de voorspellingen zijn dat het zuidwestenwind gaat worden, blijft er op Schier een straffe oostenwind doorwaaien. Dit biedt, zeker na gisteren met ook de hele dag oosten wind, perspectief. Hoewel het wel geregend heeft 's nachts is het 's ochtends tijdig droog en kunnen alle netten voorlopig open blijven staan. In met name net 0, maar ook in 2, zitten veel propjes. De hele dag door verwijderen we deze gestaag.
De hele dag blijft het een flinke oostenwind, met enkele kleine buitjes. Pas tegen de avond gaat het ook hier spoken en trekt de wind aan. We kunnen nog net de laatste propjes en twee vogels verwijderen voordat ook hier de storm (hoewel afgezwakt) toeslaat. Hevige regen en een krimpende wind (naar zuid) blijven tot in de avond aanwezig, maar echt noodweer wordt het vooralsnog niet. Wel net voor de wind de netten 0, 1 en 2 gesloten om de proppen-ellende morgen te voorkomen (dank voor de melding Evert Jan!). Door dit weer kan Bert zijn geliefde T-shirt nog niet aan, helaas...

Tusen Takk kolleger

Voor wat betreft de vogels een opmerkelijke dag: het aantal blijft - na de 97 van gisteren - laag (31), maar met in totaal 19 verschillende soorten toch erg leuk. Geen enkel nul-rondje! De dag begint goed met als eerste vogel een bonte vliegenvanger met een Stavanger-ring! Het volgende rondje levert de eerste koperwiek van 2012 en wederom een bladkoninkje op. Terloops meldt Jan een rietgors te hebben. Deze 'rietgors' heeft - nadat hij uit zijn zakje is gekropen - echter wel een erg licht ringetje om het oog en de wangen zijn mooi roestbruin... Bert springt een gat in de lucht: eindelijk zijn eerste Dwerggors! De taart laat helaas nog steeds op zich wachten...

Groet,


Bert, Jan & Arjen.


Dinsdag 25 september 2012

Regen, wind en vogels.

Gestart met het openzetten van de netten 0, 1 en 2. De wind is na een ontstuimige nacht, vanochtend duidelijk zwakker geworden en waait nu uit Zuidwest. In de ochtend naast het vangen druk in de weer geweest met het ontproppen en ontbladeren van de netten.
Toch is er niet veel nieuwe aanvoer van vogels geweest. Vanmiddag ook voor het eerst een nul-rondje. Iedere dag nog een bladkoning gevangen (nu een terugvangst). Rond het Glop horen we meerdere bladkoningen roepen (nieuwe?). De hele dag weinig vogelbewegingen gezien.
Zwartkoppen beginnen nu duidelijk opvetting te vertonen. De eerste teek verzameld (zanglijster). Zullen ze in Wageningen blij mee zijn.
De waterafvoer blijkt wel te werken maar gaat maar langzaam. Bij de weg zien we dat de sloot langs het meteoveld wel water afvoert. Af en toe een fikse bui dus mogelijk is de aanvoer groter dan de afvoer. De polder is ook erg nat.
Ardie is nog op bezoek geweest en we hebben de komende certificeringsbijeenkomst van aanstaande zaterdag op het Glop doorgesproken.


Groet, Arjen, Jan, Reina en Bert


Woensdag 26 september 2012

Barmhartig.

Een rustige dag en hierdoor weinig te melden. Opvallend is wel het aantal barmsijsjes dat zowel in als boven de netten aanwezig is. We sluiten af met een bladkoninkje en een Van de Werffje.

Excursie druk bezocht: 14 m/v.


Groet, Arjen, Jan, Reina en Bert


Donderdag 27 september 2012

Zes op een rij.

Het is nu nog erg stil op het Glop, slechts een tikkende roodborst en een tokkende fazant geven aan dat het toch echt ochtend is. We slepen ons uit bed en starten de eerste ronde. Een verassende sprint van Jan levert direct de eerste vogel op in netje 1. We vangen de hele dag door enkele vogels, waaronder in de middag een heuse koekoek. Zo laat in het jaar is (in het Glop) nog nooit een koekoek gevangen... Is dit een teken?
Het volgende rondje is slechts alleen een terugvangst houtduif, die in 2008 door Gerrit G. uit Z. als eerste kalenderjaar is geringd. In de tussentijd echter geen vangsten van dit dier(tje).

Familieportret

De activiteit in de bosjes rondom het huisje neemt wat toe, er zitten diverse staartmezen en pimpelmezen in de bomen. Dit culmineerd in een hele familie staartmezen in netje 5 (negen stuks), dus we moesten spontaan aan het werk! En uiteraard, kwaliteit dwing je af, wederom een bladkoning.
In de loop van de middag zijn ook weer waterrallen gehoord op het glop, dus vanavond wordt het echt rallen-knallen.
Gedurende de dag korte, maar soms hevige buien.
Met de halftien boot zijn Marjan van Dijk en Dick van Dijk aangekomen, Marjan blijft en Dick gaat samen met Reina weer naar de wal aan het einde van de middag. Met de halfvijfboot komt Peter van de Brandhof - onze hoop in bange dagen - ons ook nog voor de laatste dagen versterken.

Groet,


Bert, Arjen, Peter, Jan en Marjan.


Vrijdag 28 september 2012

De kop is er af: deaud katoen.

De dag begint met een bui, maar deze is voorbij bij volledig licht. Wel snel het eerste rondje, met slechts een roodborst. Dit is tekenend voor de rest van de ochtend waarbij elke ronde slechts één vogel oplevert. De hoop is er echter nog dat Bert vandaag zijn vijfduizendste verse vogel vangt (om 12.00 uur nog 4 te gaan). Samen met de nieuwe soort (dwerggors) moet dit toch een keer leiden tot een traktatie.

Om 10.30 uur een excursie van SVR met tien excursiegangers. Ondanks het lage aantal vogels toch enthousiast en we hebben uiteindelijk enkele vogels kunnen laten zien. Barbara heeft nog grootse verhalen over haar bruine bank. Ook Reinoud Norden is langsgeweest, met veel geanimeerde verhalen. De hele dag is het erg rustig, met slechts nul tot één vogel per ronde. Ook op de rest van het eiland is het stil. Af en toe vliegen enkele staartmezen of barmsijsjes over. Om 17.00 uur staat de teller voor Bert inmiddels op 4.998, dus het schiet nog niet echt op, maar het moet vandaag of anders morgenochtend nog wel lukken.
Uiteindelijk om 19.00 uur de 5.000ste vogel voor Bert, niet zomaar eentje, maar een heuse zwartkop! Dus het laatste rondje vandaag gaat niet langs de baan.


terug
eerder
later

Groet, Bert, Peter, Jan en Arjen. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox