logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 37


Waarin onze Hoofdringer twee seizoenen in één week beleeft, en de kraaien, kauwen en bonte spechten hem om de oren en ook in de netten vlogen.

Zaterdag 8 september 2012

Hoog zomer met badderende vogels.

De eerste ronde was maar zeven vogels. Wij mochten vandaag de derde koekoek van deze week uit het grof mazige net halen bij sectie 6, tijdens de tweede ronde met maar liefst tien vogels.

Symen arriveert met een overvolle ochtendboot van half tien. Vanwege het mooie weer zijn er erg veel dagtoeristen op het eiland gearriveerd. Fokke en Fo vertrekken met deze boot weer van het eiland. De overige ringers van de Friesche ploeg nemen de boot van half twee. Ze hebben verreweg het grootste deel van het dagtotaal voor hun rekening genomen, met dertig geringde vogels.

GBS na het bad

Na hun vertrek belanden we al snel in de nul-rondes en uiteindelijk eindigen we op een totaal van 39 vogels. Het is hoog zomer in het Glop en bij iets teveel inspanning is het zweten geblazen. Evert Jan assisteert gedurende de middag. Vandaag bezoek gehad van Barbara, die ook met de ochtendboot op het eiland aankwam. Ze assisteert gedurende een groot deel van de middag. Vandaag redelijk wat ongewenst bezoek gehad van mensen die kennelijk geen borden kunnen lezen. Maar goed, daar is het weekend voor met mooi weer en een eiland vol toeristen.
In de middag werden de meeste vogels gevangen in sectie 2; waar nog wat water in de sloot staat. Het gaat dan vooral om Vinken en een Sijs. De avondpiek bestond uit een Grote Bonte Specht en een Tjiftjaf.
De verwachtingen voor morgen zijn weer hoog gespannen. Een Kerkuil schreeuwt in de duisternis, terwijl ik dit schrijf.

Groeten vanuit het Glop!


De Friese ploeg en Symen Deuzeman.


Zondag 9 september 2012

Een zomers Glop.

Bij één van de laatste rondes gisteravond hing er al een prachtige nevel boven de polder; het zou dus dauwig worden vannacht. Dat bleek vanochtend vroeg ook wel. Laarzen bleken noodzakelijk tijdens de eerste rondes, want het vangterrein was heel erg nat geworden. Tijdens de vroege ochtendronde de netten moeten droogschudden. Die eerste ronde zag er best veelbelovend uit, met maar liefst acht verse Zwartkoppen. Deze bleken veel vet te hebben, met enkele "zware jongens"erbij, van tussen de 22 en 24,2 gram. Maar de tweede ronde zette de boel weer gelijk op orde, toen vier vogels werden gevangen.
Daarna was het sprokkelen geblazen, met meerdere nul-rondes. Het is weer een heerlijke zomerse dag geworden. Vanaf de ringtafel horen we regelmatig het getoeter van de veerboten die vandaag af en aan varen om de vele dagtoeristen van en vooral naar Schiermonnikoog te brengen, voor een dagje strand en zee.
Het was even spannend of we nog een vogel konden laten zien aan onze excursie-gasten, maar gelukkig kwam Evert Jan terug met een vrouwtje Zwartkop en even later met een Sijs, Vink en Grote Bonte Specht. Toch een divers soortenspectrum voor de razend enthousiaste excursie-gangers. Deze excursie was goed bezet met tien deelnemers, die bovendien in totaal zes ringstrengen sponsorden, waarvoor onze hartelijke dank!
De verwachtingen voor de avondpiek waren hoog gespannen, maar uiteindelijk bestond deze uit één jonge Pimpelmees, natuurlijk ook altijd leuk. Het eindtotaal bedroeg 20 verse vogels en 5 terugmeldingen. We eindigen de dag weer met het luide gekras van de Kerkuil bij boer Visser en een heerlijke avond buiten met ontelbaar veel sterren in de nachtelijke duisternis.

We zijn benieuwd wat de dag van morgen ons weer gaat brengen,


Evert Jan en Symen


Maandag 10 september 2012

Het is herfst in het Glop!

Bij het krieken van de dag, zeg maar toen de ringers nog te bedde lagen, was het al duidelijk dat er zich een weersomslag had voorgedaan gedurende de nacht. Het was stevig gaan waaien, dus snel uit bed voor de eerste ronde. Herfstachtige taferelen met veel blad in de secties 0, 1, 2 en 6, gedurende de hele dag. Toch was er ook duidelijk wat aankomst, getuige de verse Zwartkoppen die we aantroffen. De eerste ronde leverde in totaal dertien vogels op. Daarna zakte het aantal snel met gedurende de hele dag tussen de één en vier vogels per ronde. We hadden slechts één nul-ronde, terwijl dat gisteren nog zo rond de 50% zat.
We hadden ook geluk met de regen. Het bleef nagenoeg de hele dag droog, alleen tussen 13:30 - 14:00 uur hadden we wat lichte buitjes. Tijdens de ronde van 14:30 uur vingen we de zestiende Grote Bonte Specht van dit seizoen alweer. Een absoluut record tot nu toe!
Sinds 1991 hebben we in slechts twee jaren tien of meer van deze soort geringd; in 2005: 11 en 2009: 10 individuen. Ben benieuwd waar de teller uiteindelijk gaat eindigen. Het moet haast wel dat de soort de laatste jaren is toegenomen als broedvogel op Schiermonnikoog.

Vanochtend vroeg hoorden we wat Zwarte Mezen overkomen, maar geen grote aantallen en ook nog niet gevangen dus. Elders in het land worden ze de laatste week erg veel gezien. Tijdens de schemerronde rond 21:00 uur vingen we een Houtsnip retour, die op 11 augustus door Koos werd geringd en vervolgens een week later ook al door Wim werd teruggevangen.
Al met al sprokkelden we vandaag 27 verse vogels bijelkaar en negen terugvangsten. We misten een Houtduif bij sectie 6; alleen de sporen waren nog zichtbaar, aan de hand van de vele veren die in het net waren blijven hangen. Om 14:30 uur scheerde een Slechtvalk man hoog over het vangterrein richting de polder.
Gedurende de avond neemt de wind geleidelijk wat af. Morgen weer een nieuwe dag, we zijn benieuwd!

Groeten uit een winderig Glop,


Dinsdag 11 september 2012

Onstuimig weer.

we begonnen de dag met veel wind uit noordwestelijke richting, kracht 5. Blaadjes plukken dus tijdens de eerste ronde. Daartussen zes vogels, vooral Zwartkoppen. De hele ochtend bleef de wind flink doorslaan. De vangsten waren vrijwel nihil. Tussen 12:30 en 14:00 uur krijgen we te maken met regenbuien; waardoor we de intensiteit van het rondes lopen flink hebben doen oplopen. Rond de klok van 14:00 uur hebben we elf vogels gevangen; dat is weleens beter geweest.
Mous Pompenbouw is namens de Gemeente gestuurd om het euvel met de riolering te bestuderen. Er wordt geconstateerd dat er een vlotter kapot is, verkeerde technisch instelling en dergelijke. Komende week gaan een aantal herstelwerkzaamheden plaatsvinden; er moet onder andere wat gegraven worden voor een nieuwe rioolpijp.
En dan wordt er rond 14:15 uur een mannetje Grijze Gors gezien nabij de Westerplas! Maar de vogel is vrij snel weer uit beeld in niet toegankelijk terrein. Tsja, niet wezen zoeken, wegens verplichtingen als Harry hier op het Glop. De Turkse Tortel op de stal bij boer Visser zingt de afgelopen dagen alsof zijn leven ervanaf hangt. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat; en dat in september!
Bij de avondboot heeft Symen het stokje overgedragen aan Kees, terwijl Ardi de wacht hield in het Glop. 's Avonds hoegenaamd geen aviaire activiteiten in de buurt van de netten. De enige levende, niet ringbare, objecten die na het rondje van 5 uur werden waargenomen waren de groene aankleding van de vangbaan (waarvan te los hangende onderdelen in de netten), wat insectenvaria, één mestkever in sectie 1 en een jonge egel in de buurt van sectie 6, waarmee deze septemberdipdag waardig werd afgesloten.
Enorm benieuwd naar de resultaten van morgen, 11 vogels is tenslotte maar een arbitrair minimum, groet ik u uit een stil en winderig Glop.

Harries Symen & Kees.


Woensdag 12 september 2012

Nog steeds herfst en weinig vogels.

´s Ochtends wakker geworden door een stevige bui, maar de eerste uren na de ochtendschemering is het droog. Vanaf tien uur volgt de ene bui na de ander en ondanks de tussentijdse zonnige periodes blijft het herfstachtig koud. Vogels laten zich ook vandaag weinig zien al komen we met 15 vogels verdeeld over 8 soorten iets beter uit dan gister. Opmerkelijk was de vangst van een zwarte kraai in de schapenwei, pas de zesde in onze historie.
Tussentijds hebben we ons van onze burgerplicht gekweten. Uiteraard gestemd op de partij voor de vogels, in de hoop dat ze zich de komende dagen wat beter laten vangen.
De excursie zou volgens het bezoekerscentrum wegens gebrek aan animo niet doorgaan, maar om twee uur kwamen toch vijf belangstellenden opdagen (allen volwassen). We hebben ze helaas geen vogels kunnen laten zien, maar met een alternatief programma wel ruim een uur kunnen vermaken.

Groet,


André, Evert Jan en Kees


Donderdag 13 september 2012

Meer zwart gespuis.

Een prachtige nazomerdag in het Glop met een zeer diverse vangst. Ook over de aantallen valt weinig te klagen, zeker in vergelijking met de afgelopen dagen.
Opvallend waren de vangst van de achtste koekoek dit seizoen, waarmee we 2010 definitief hebben verdrongen als beste koekoekjaar ooit en een rondje met vijf jonge kauwen in de schapenwei. Tot nu toe hadden we daar slechts zeven van in de database staan.

Groet,


Kees & André


Vrijdag 14 september 2012

Een-na-laatste plaats.

Na een geweldige nazomerdag nu weer een onstuimige herftsdag: veel wind en buien. Oftewel bijna omwaaiende netsecties en veel blad, de eerste elzenproppen en zeer weinig vogels in de netten.
Lang leek het erop dat we weer met een mooi rond aantal zouden eindigen, maar de laatste ronde leverde nog twee vogels waarvan een het totale vangstgewicht ruimschoots verdubbelde. Geen wonder dat ie niet uit het net is gewaaid.

Groet,


terug
eerder
later

Kees & Ardie 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox