logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 36


Waarin onze Fryske Hoofdringer zijn rust wreed verstoord weet door studenten en straaljagers, maar waarin het Glop de zoete inval lijkt voor een ieder die zich verdiept in alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit.


Zaterdag 1 september 2012

Wisseling van de wacht.

Vroeg in de ochtend begonnen met het openschuiven van de netten en direct daarna lieten de eerste vogels zich vangen. Bij de overdracht naar de nieuwe ploeg stond de teller op 35 vogels. Er zijn dagen geweest dat we minder hebben gevangen. Het lijkt erop alsof de storm van gisteren de vogels in beweging heeft gebracht.
Leuk was de derde ronde, waarin een sperwergrasmus zich liet verschalken.
Na de overname zijn er nog een klein aantal vogels bij gekomen, zodat de teller op uiteindelijk 48 vogels kwam. Gezien in het licht van de voorgaande dagen een leuk resultaat.
Een krent in de pap was wel een koekoek man van na het eerste kalenderjaar. Wij hopen dat de progressie van vandaag zichdoorzet de komende week.

Met een vriendelijke groet.

De Friese ploeg: Ype en Tryntsje Albada, Catharinus Monkel en Fo en Fokke Tuinstra.


Zondag 2 september 2012

Rustig dagje.

Het was een dag zonder hoogte- of dieptepunten. Gestadig kwamen vogels binnen in kleine aantallen. Gelukkig waren er tijdens de excursie voldoende vogels voorradig om de bezoekers iets te laten zien. Er waren zes adulten die het Glop bezochten en geïnteresseerd luisterden naar Ardie, die voor deze gelegenheid was uitgenodigd om de ringgroep te vertegenwoordigen en zijn verhaal te doen samen met de leden van de groep.
Er werd voor dertig euro aan ringen gesponserd.
Toen de balans werd opgemaakt stond de teller op dertig vogels.
's Avonds kwam André nog even buurten en hebben we nog even gezellig samen gezeten.

Met een hartelijke groet uit het Glop.


De Friese ploeg: Ype en Tryntsje Albada, Catharinus Monkel en Fo en Fokke Tuinstra.


Maandag 3 september 2012

Enerzijds drukker, Anderzijds rustiger dagje.

In vergelijk met gisteren een voorspoedige dag met bijna 50 vogels. Alle rondjes, op één na, leverden een aantal vogels op. Hopelijk zet deze tendens van telkens een paar meer zich door en komen we op wat meer acceptabele aantallen uit.
Het was ook een mooie dag wat het weer betrof.
Vanmiddag werd de rust in het Glop ernstig verstoord door een stel oefenende F-16's. Maar het hoort er blijkbaar bij. Bezoek was er ook vandaag: vanmorgen eerst van Bauke Henstra en vanmiddag van de heer Duisterwinkel die kwam informeren naar het aantal teken en er ontstond al gauw een geanimeerd gesprek over de ziekte van Lyme. De nachtvlindervanger laat nog even verstek gaan en hoopt morgen weer te beginnen met zijn onderzoek.
Verder zijn er nog vijf mestkevers verwijderd; met het mooie weer komen die ook weer tevoorschijn.

Gegroet vanuit het stille Glop waar de studenten van de overkant huiswaarts zijn gegaan. Wat een rust!!


De Friese ploeg.


Dinsdag 4 september 2012

Meer vlinders dan vogels.

De dag begon grijs en mistig en wat het aantal vogels betreft is dat ook zo gebleven. Het eindresultaat bleef steken op 22. Zeker geen record.
De beide opstekers waren een man koekoek en een zwaluw, maar dat is dan ook alles. En als je dan ziet bij "Trektellen" wat op Vlieland wordt gevangen, word je niet blij, maar we blijven optimistisch: morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen.
Verder was het rustige dag in het Glop. Vanavond zijn de vlindervangers weer bezig. Het is mooi weer met een temperatuur op dit moment (21:30 uur) van bijna 19 graden. Veel nieuws is er niet, dus bij dezen een hartelijke groet vanaf Het Schier van


De Friese ploeg: Ype en Tryntsje Albada, Catharinus Monkel en Fo en Fokke Tuinstra.


woensdag 5 september 2012

The only way is up...

Je kunt alleen maar omhoog als je laag zit. Zo ook vandaag. Na het dieptepunt van gisteren zijn we vandaag met 46 vogels weer wat omhoog geklommen. We hopen dat deze trend zich in de komende dagen doorzet, zodat we in de tweede helft van de week op een normaal peil uitkomen. Een topper was het rondje van 11:00 uur met 19 vogels.
Gelukkig waren er voor de excursie een stuk of zes vogels waaronder een grote bonte specht. Een leuke opsteker voor de bezoekers. Er waren elf personen: acht adulten, één juveniel en nog twee nestjongen die niet hoefden te betalen. Ook zijn er nog twee ringstrengen gesponserd. Al met al een geslaagd gebeuren.
Via POST-NL zijn drie satelietfoto's van het Glop bezorgd: twee op A4 formaat en één op A3.
De nachtvlindervangers zijn vanavond niet gekomen, dus daarover een volgende keer nieuws.

Met een hartelijke groet vanuit het nu wel kouder wordende Glop.


De Friese ploeg.


Donderdag 6 september 2012

Moeilijk gaat ook... (Mevrouw Jolink (de moeder van Ben))

Deze dag heeft niet gebracht wat wij ervan verwachtten. Alleen de eerste ronde leverde een tiental vogels op, maar verder gedurende de dag bleef het maar mondjesmaat doorgaan. Het eindresultaat was daarom maar 39 vogels, met meer hervangsten dan verse. De echte trek is er nog niet, vele vogels blijven hier nog wat hangen.
Vandaag eerst bezoek van André D. met zus en zwager; hij had voor ons een verrassing meegenomen. Maar deze is inmiddels op de bestemde plaats aangekomen. Later vanmiddag kwam Teun Talsma nog langs en kwam het gesprek op de problemen in Pieterburen.
Nu is het donker en wordt het kouder. Maar afwachten wat de dag van morgen ons brengt. Wij blijven hopen.


Met hartelijke groet, de Friese ploeg.


Vrijdag 7 september 2012

Eerste gewin was deze keer geen kattengespin.

Dit was onze laatste volle dag. Morgen komt Symen ons aflossen. Met zo'n 300 vogels kun je niet spreken van een topweek, maar we hebben ons best vermaakt. Jammer was dat in de Zeereep niet meer wordt gevangen, er was nu wel tijd voor geweest.
Vanmiddag heeft een aantal van de groep een bezoek gebracht aan de eendenkooi op uitnodiging van Theun Talsma.
Wat het vangen betreft was het vandaag wel een wat vreemde dag. Het eerste rondje was maar drie vogels, wat niet erg hoopgevend was, maar daarna zeven en een keer 17 en nog een keer 15, zodat het totaal nog op een acceptabel aantal van 51 vogels kwam.
Vooral bij sectie 2 werden meer gevangen, het water daalt daar bijna zienderogen en de vogels moeten toch drinken. Ook hebben we de hele week nog geen rallen gehoord. Nog wat te vroeg? Vandaag is er geen bezoek geweest en hadden we meer vogels. Een verband? Wel waren er een drietal gluurders, maar die durfden niet verder dan het bordje.

Met een hartelijke groet uit het Groene Glop en tot 29 september a.s.


terug
eerder
later

De Friese ploeg. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox