logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 42


Zaterdag 15 oktober 2011

Wisseldag.

Vanmorgen begon de dag goed voor onze voorgangers met in de eerste ronde 52 vogels in het net. Vanaf 11.00 uur, toen wij het overnamen van Gerrit en Rinus, was het de verdere dag tot 18.00 uur vrij rustig met rondjes van drie tot vijf vogels. Na 18.00 uur kwam er een opleving van vogels die een rustplaats zochten voor de nacht zodat wij nog een aardige inval kregen van merels, koperwieken en zwartkoppen. Dit bracht het zo nog op een aardig dagtotaal.
Dit was een aardig begin van onze ringweek met prachtig herstweer, zonnig, wind zuidoost en windkracht 2 beaufort.

Met vriendelijke groet,


Teo en Judith Schmidt, Henri Timmer en Henk Luten.


Zondag 16 oktober 2011

Een leuk palet.

Het begon vanmorgen rustig met 18 vogels in de eerste ronde. De verdere rondes vandaag liepen rustig door maar de inval die wij voor vanavond verwachten bleef uit. Het totaal bracht 114 vogels op en voor de excursie vanmiddag hadden wij genoeg om te laten zien.

Bladkoning

De opgave voor de excursie was maximaal, te weten 20 personen, hiervan kwamen er 18 opdagen opdagen. Negen adulten en negen juveniel. Het was een leuke excursie met vooral veel interesse van de jeugdige bezoekers die wel tot na 16.00 uur bleven; toen had pa er echt genoeg van. Wij hadden nog wel een paar leuke vangsten namelijk een watersnip, een waterral en een bladkoninkje.
Het weer was hier vandaag schitterend, 's morgens eerst een fris windje, windkracht 3, maar later op de dag werd het warmer met ongeveer 12 C, en een lekker zonnetje. Na de middag was het windstil.

Met vriendelijke groet,


Teo, Judith, Henri en Henk.


Maandag 17 oktober 2011

Het begon vandaag met een rondje van 17 vogels. Dit was ver beneden onze verwachting. De gehele dag rondjes van drie tot zes vogels en we sloten af met een lichte inval van 31 stuks waarvan 25 koperwieken.
Het gehele eiland zit stikvol met koperwieken en merels behalve in het Glop. Wat de merels betreft is dit misschien verklaarbaar door het vele water dat er staat in het bosgedeelte. Ook de rallenvangst valt tegen: wij horen ze wel maar ze laten zich niet vangen.
Waarnemingen: een jagende havik, drie keer een sperwer en twee buizerds boven het Glop.
Bezoek: Henk Lichtenbeld met kids, was gisteren ook al even geweest en nog een gezin met kinderen. Een journalist met fotograaf van het Dagblad van het Noorden voor een artikel.

Met vriendelijke groet vanuit het Glop,


Judith, Teo, Henri en Henk.


Dinsdag 18 oktober 2011

Vannacht hebben wij flink wat regen gehad en dit werd vandaag doorgezet tot goed 11:00 uur. Met windkracht 6 hadden wij de netten dan ook vol met blad toen wij de eerste ronde liepen. Wij hebben de enkele vogel die er in zat snel bevrijd en zijn begonnen met het ontbladeren en sluiten van de netten. Terwijl wij hiermee bezig waren, doken toch nog enkele vogels in het net.
Om 12:00 uur hebben wij de secties 2, 3, 4, 5, 7 en 8 weer opengedaan. Vanmiddag bleef het droog maar de wind bleef aanhouden met windkracht 5 tot 6. Vanmiddag was het dan ook sprokkelen wat de vogels betreft. Tegen de avond kregen wij nog een kleine inval. Dit bracht het totaal op 51 vogels.
De weersberichten voor vannacht en morgen zijn niet zo best te weten regen en harde wind met windkracht 6 tot 7 in het Waddengebied. Uit voorzorg hebben wij vanavond in het donker alle netten gesloten.
Wel hadden wij nog een Waterral in kooi 8. Judith zag nog een hele groep graspiepers in de paardenweide, in het Glop weer twee jagende sperwers en Henri zag een Smelleken in de duinen.
Het heeft vannacht en vanmorgen met elkaar 15 milimeter geregend. Het Glop was al een modderpoel toen wij kwamen, droogde eerst weer een beetje op, maar nu hebben wij alleen nog maar een laarzenpad langs de netten en onze opvolgers mogen wel lieslaarsen en een reddingsboei meenemen, want zo nat heb ik het Glop nog niet eerder meegemaakt.

Hartelijke groet van een doorweekte ploeg

uit het zeer natte Glop.


Judith, Teo, Henri en Henk.


Woensdag 19 oktober 2011

Soppend, ploeterend, plonsend en zwoegend gaat de ringer voort om te komen tot een schamele vangst.
Zo was de situatie ongeveer vandaag. Vannacht hadden wij de netten gesloten in verband met de zeer slechte weersvoorspelling voor het waddengebied.
Gelukkig viel dit allemaal nog een beetje mee en hebben wij vanmorgen alles weer opengezet behalve sectie 6. Het resultaat is er echter niet: na de gehele dag is het scharrelen voor een paar vogels en ook vanavond geen inval van slapers in het Glop. Wel hadden wij bij de eerste ronde een waterral in de kooi bij sectie 8.
Vanmiddag een zeer goede en belangstellende excursie met 14 volwassen en 7 jeugdige personen. Samen goed voor 8 ringstrengen sponsoring.
Het weer was vandaag buiig met windkracht 4 met uithalen van 5 tot 6 uit het westen.
Waarnemingen in het Glop: houtsnip, twee buizerds en verder weinig overvliegende vogels boven het Glop.
Henri is nog naar Klein Zwitserland geweest; hier wordt namelijk sinds gisteren een blauwstaart gesignaleerd, maar deze liet zich vanmiddag niet meer zien. Judih zag langs de dijk nog steenlopers, goudplevieren,wulpen en een tapuit.

Met vriendelijke groet.


Judith, Teo, Henri en Henk.


Donderdag 20 oktober 2011

Vanmorgen vroeg uit bed om in het donker de gesloten secties te openen. Na het ontbijt om 08.00 uur de eerste ronde gelopen, maar het resultaat viel erg tegen: slechts een paar vogels, maar wel een waterral in kooi bij sectie 8.

De gehele dag zijn het spaarzame rondjes. Het totaal resultaat is slechts 34 vogels. Het is erg rustig in het Glop, ook tegen de avond totaal geen inval voor overnachting. Wel hadden wij de gehele dag een jagende Havik in het Glop. Bij het rondje van 17.00 uur zag Henk hem in net 6 vliegen maar het sprintje was niet snel genoeg om hem te pakken hij veerde namelijk zo weer terug om vervolgens enkele meters verder weer in het net te vliegen. Dit werd echter ook geen succes: hij vloog er met dezelfde snelheid er weer uit. Om 18.30 overkwam Henri dit nog een keer op dezelfde plaats, weer twee keer in het net en weer twee keer eruit.
Henri is vanmorgen nog naar Klein Zwitserland geweest om te kijken naar de blauwstaart. Er was daar veel belangstelling van vogelaars maar geen Blauwstaart te zien! Misschien is hij onderweg naar het Glop, zodat wij hem morgen kunnen ringen. Als dit zo is zullen wij hier zeker melding van maken.
Henri zag in het dorp nog twee Noorse kauwen. Buiten het Glop langs de Reddingsweg was het erg rustig wat vogels betreft slecht een klein groepje Kramsvogels, waarvan we er vandaag één hebben gevangen, en enkele merels.
Langs de dijk heeft Teo nog een groep Goudplevieren gezien en veel Brandganzen, Rotganzen, die hier overwinteren en Grauwe ganzen die het hele jaar door aanwezig zijn.

Met vriendelijke groet.


Judith, Teo, Henri en Henk.


Vrijdag 21 oktober 2011

Jelle

Het begon met een rondje van zes vogels, en de hele verdere dag bleef het aantal per ronde steken tussen de nul en de zes. Het is dus wat vangstaantallen betreft een zeer matige dag geworden. We hebben versterking gehad van Arend Jan die deze week mee zou komen maar door droevige privé-omstandigheden niet mee kon. Hij is toch nog voor een dag overgekomen. André van Loon en zijn partner zijn een weekend op het eiland en kwamen even langs om koffie te drinken. Ook is Henk Lichtenbelt met kids voor de laatste keer deze week langs geweest: ze gaan morgen namelijk weer naar IJsselstein.
Henri is nog wezen zoeken naar de blauwstaart maar weer tevergeefs. Teo, Judith en Jelle, het kleine hondje, zie foto, hebben gewandeld naar de Westerplas en hebben daar nog elf kleine zilverreigers gezien. In de paardenweide heeft Judith nog twee Blauwe Kiekendief vrouw gezien.
Dit was onze laatste volledige vangdag van een leuke week Schier. Wij wensen onze opvolgers wel wat meer vangsucces, dat moet toch kunnen in oktober.

Met vriendelijke groet,


terug
eerder
later

Judith, Teo, Henri en Henk. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox