logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 41


Zaterdag 8 oktober 2011

Wisseldag.

Net bij het licht worden was de ergste buiigheid van de nacht en ochtend voorbij. We vangen een paar vogels en overhandigen de ringtang aan Gerrit.
Zeevogelend Nederland zit nog uit te hijgen van gisteren. Ik steek over met Janos die gisteren meetelde bij telpost Maasmond en oa 61 vale stormvogeltjes telde. De overtocht levert ons echter geen bijzondere zeevogels op, al werd er vandaag bij Lauwersoog wel het nodige gezien (zie waarneming.nl). Wel diverse groepen rotganzen naar zuidwest; later blijkt het een hele goede trekdag te zijn geweest.
De hele dag NNW 6 maar slechts drie of vier keer een bui, van maximaal 15 minuten, waarvan één met hagel. Neerslag ca 4 mm en peil in sloot + 16. Dus nog steeds heel nat en de 3 rallenkooien staan eigenlijk in te diep water. We gaan de komende nacht nog geen rallengeluid draaien met het oog op de buiigheid.
Het vangen ging redelijk goed, met heggemus en rietgors als talrijkste soorten. In avondschemer vertrek van koperwieken; ze wilden dus niet invallen bij ons geluid. In laatste ronde een heggemus met Brusselring.
Waarnemingen: jonge boerenzwaluw, twee bladkoningen (we krijgen jullie nog wel), één grote bonte, één boomkruiper en één houtsnip. In namiddag 120 vink/keep foerageerend in de toppen van berken rond Glop. We schatten minimaal 90% keep.
Bezoek van Barbara en Fred die schoon maakte.
Sectie 6 bleef hele dag dicht.
En nu eten in het dorp.

Gerrit(sen) en Janos Molnar.


Zondag 9 oktober 2011

Eindelijk een honderdplus-dag.

De trekverwachting voor afgelopen nacht was goed en dat kwam uit. Tijdens de eerste ronde duidelijk meer merels en zanglijsters in de lucht. De eerste twee ronden waren prima en de hele dag bleef het doorvangen, zelfs tijdens de regen die vanaf 13.30 tot nu (21.00 uur) valt (7,5 mm vandaag). Het was duidelijk frisser dan gisteren en er stond een ZW-wind van 4/5 Beaufort.
De lijsters bepalen de toon vandaag maar de Rietgors blijft verbazen dit jaar. Weinig terugvangsten vandaag, dus gisteren verlieten niet alleen de koperwieken Schier maar ook bijvoorbeeld de heggemussen.
Na de ochtenddrukte sectie 6 weer in gebruik genomen en we vingen er aardig lijsters en één houtduif.
Mooi was de vangst van een eerste kalenderjaar sperwer in de bocht van net 1 en 2. Vlak voor ons vloog hij in het net, dus hebbus.
Waarnemingen: twee bladkoningen in Glop; minstens twee waterrallen, een grote gele kwik landde op het gras, 30 houtduiven bij sectie 6 en midden op de dag 100 pijlstaarten naar ZZW.
Een groot deel van de dag foerageerden er 8 jonge boerenzwaluwen boven het hakhout; we konden er twee van vangen.
Ardi kwam langs en we hadden een excursie van twee personen. Die kregen een maatwerkbehandeling die 2,5 uur duurde met thee en pindakoeken. Ze kochten een trekvogelatlas en sponsorden een 2,0 milimeter streng.

Gerrit(sen) en Janos Molnar.


Maandag 10 oktober 2011

Bladkoningcontrole.

De trekverwachting voor afgelopen nacht was matig en ook dat kwam uit. De eerste twee rondjes vingen we de meeste vogels, daarna druppelde het wat door. Het was een zachte dag met ZW 4 en het regende vrijwel de gehele dag licht; totaal 7 mm.
De leukste vangst was een Bladkoning, die op 27 september was geringd en toen 7,0 gram woog; bij de eerste controle op 29 sep nog maar 6,4 gram en vandaag weer 7,4 gram. Die is dus nu al twee weken in het Glop en begint weer aardig op te vetten.
Met ochtendboot kwamen Wil Gerritse, Arno ten Hoeve en Ilse Gerritsen.
Waarnemingen: 8 boeren- en 1 huiszwaluw op het erf van Visser. Op het glop: 2 haviken, 2 bladkoningen en 1 kruisbek over.
Aan het eind van de middag met Arno nog een half uur over zee gekeken maar behalve 2 kleine jagers geen activiteit gezien.
Vanaf 20.30 uur draait het waterralgeluid.

Gerrit(sen) en Janos Molnar.


Dinsdag 11 oktober 2011

Regen en nog eens regen en een late Fitis.

Het bleef een regenachtig geheel. Om 7.00 uur vanochtend 12 mm in regenmeter en tot 16.30 (toen eindelijk opklaringen) kwam er nog eens 17,5 mm bij. Slootpeil blijft stijgen en is nu + 20 cm. Even bij de duiker wezen kijken en die bleek wel door te stromen. De hoeveelheid regenwater is echter te groot om één en ander snel af te voeren.
Het werd een matige vangdag, met vooral lijsters. Ook weer wat rietgorzen, waarvan het seizoentotaal nu al ongeveer 140 is en tevens een jaarrecord.
Ook weer terugvangst van een bladkoning; deze keer van 3 oktober Toen 7,5 gram en nu 8,3.
We draaiden het rallengeluid tot 6.45 uur. Hierdoor waren er wel meer rallen maar het leidde niet tot vangsten. In de drie rallenkooien staat 10-15 cm water, dus ongunstig om te vangen. Daarom op de overgang van sectie 6 en 7 een vierde kooi geplaatst op een wat droger deel.
Waarnemingen Glop: 2 houtsnippen in avondschemer en 4 groenpoten overvliegend naar het zuidwesten. Uit polder vlogen 28 watersnippen op en op erf Florida 18 boeren- en 2 huiszwaluwen.
Met Arno 1,5 uur over zee gekeken. Mooie trek van drieteenmeeuw en roodkeelduiker en enkele kleine alken.
Het rallengeluid draait vanaf 22.15 uur.

Gerrit(sen) en Janos Molnar.


Woensdag 12 oktober 2011

Stilte na de storm.

Na enkele stormachtige en natte dagen, blijft het vandaag droog en bijna windstil. De vangsten zijn iets beter dan gisteren en onverwacht met nu de koolmees als talrijkste. Weer een bladkoning controle. Er is weinig trek; wel zien we duidelijk wat meer kramsvogels overkomen. Het waterralgeluid levert nog geen vangst op in de nieuwe kooi.
Excursie gegeven voor 13 personen met redelijk veel soorten om te tonen. Eén atlas verkocht en één sponsor voor een 2.0-streng.
Waarnemingen Glop: één grote gele kwik over en strandleeuwerik(en) gehoord.
Erf Visser: 2 boerenzwaluwen en 's avonds 2 kerkuilen gehoord.
Wil fietste nog een rondje:
- paapje en roodborsttapuit tussen De Marlijn en vuurtoren,
- jachthaven: 60 kneu, 4 tapuit, 190 steenlopers en 510 scholeksters
- polder: 170 goudplevieren

Janos vertrekt per ochtendboot en Wil en Ilse met de middagboot.

Gerrit(sen).


Donderdag 13 oktober 2011

Groeten uit het rode glop.

Toen we opstonden tikte het flink van de roodborsten. De eerste ronde leverde er 12 op en we bleven ze de hele dag doorvangen. Matty Berg en de Nepalese student Maddy fietsten naar de kwelder en meldden onderweg overal roodborsten, tot op de kwelder zelf. Vrijwel alle roodborsten hadden vetgraad 0. We zijn benieuwd hoeveel we er morgen terugvangen.
Vandaag duidelijk meer koperwieken present maar in de avond ook alweer wegtrek. We vingen ze amper. Eindelijk weer een verse bladkoning en ook nog aardig tjiftjaffen.
De eerste waterral kunnen vangen, verrassend genoeg in de kooi bij 8, waarin nog wel 15 cm water staat. Vanaf 20.00 uur draaien we weer rallengeluid. Ook vingen we een koolmees met kleurringen, waarschijnlijk van de RUG.
Arno vertrok met ochtendboot en Rinus kwam met de hele vroege boot. Oud VU-studenten Jan Witteveen en Gerard Janssen kwamen kort even langs, net als André Duiven.
Eerder op de dag een uitgebreid bezoek van Otto Overdijk met veel mooie verhalen over onder andere - je raad het nooit - lepelaars.
Door de drukte geen waarnemingen gedaan.

Gerrit(sen).


Vrijdag 14 oktober 2011

De eerste klap is een daalder waard!

Ook vandaag werd het weer een mooie dag. Rustig weer met in de vroege ochtend wat dauw.
De eerste ronde leverde 37 verse vogels op, met in het tweede net oost van de Ebelbrug een Klapekster in de bovenste zak. Ardi had ons al verteld dat er enkele klapeksters op het eiland waren en gisteren was er één gezien bij de Kooiplaats. Ook elders in het land worden ze flink gemeld. Zou het dan eindelijk weer eens een ouderwets klapeksterseizoen worden? Toen ik in 1975 voor het eerst mee ging met Wil als helper vingen we in de eendenkooi bij Theun Talsma in twee weken tien klapeksters. Dus er kunnen klappen vallen op Schier. Voor het Glop is dit een nieuwe baansoort.
De hele dag vochten zwartkop en roodborst om de eerste plek en ook merels en koperwieken lieten zich goed vangen. Net als gisteren heel veel kramsvogels in de lucht. Ook vingen we een zwarte roodstaart. Niets bijzonders hoor ik jullie denken maar toch drie tot vier keer zeldzamer dan bladkoningen op onze baan.
De waterstand in de sloot is inmiddels wat gezakt tot plus 19. We vingen vijf rallen, dus het iedere nacht draaien van geluid begint te renderen. Geluid draait vanavond vanaf 22.15 uur. Bij rustig weer is volume 3 voldoende. Bij wind adviseer ik 4-5 in te stellen.
We hebben een gevarieerde week gehad met in het begin zeer natte en stormachtige dagen en van woensdag tot en met vandaag zeer rustig weer. We gaan tevreden terug naar Zwolle en wensen alle komende vangploegen veel succes en plezier.
Waarnemingen: Barbara was een paar keer op bezoek en we zagen zes grote en één kleine zilverreiger laag over het Glop vliegen.

terug
eerder
later

Gerrit(sen) en Rinus Goutbeek. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox