logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 40


Zaterdag 1 oktober 2011

Der Vogelfänger bin ich ja...

Vandaag begon de dag met een vet eerste rondje van 35 vogels. Dat waren vooral Zanglijsters en Zwartkoppen, maar de obligate Bladkoning zat er ook weer tussen. Ben benieuwd of de Bladkoning-maand bij uitstek er nog meer gaat brengen, ze zitten echt overal op het eiland (en elders). Na de tweede ronde was het dagtotaal van gisteren al gepasseerd dus de opvolgers zullen de 100 wel halen.
Al een tijdje geleden zag ik op youtube een filmpje van Mozart's opera "Die Zauberflöte", waarin een vogelvanger genaamd Papageno de hoofdrol speelt. Pas toen viel mij op dat het eerste couplet van het lied "Der Vogelfänger bin ich ja" geheel op ons vogelringers slaat:

Der Vogelfänger bin ich ja! (de vogelvanger ben ik ja!)
Stets lustig heissa hopsasa (altijd vrolijk heisa hopsasa)
Ich Vogelvänger bin bekannt (als vogelvanger ben ik bekend)
bei Alt und Jung im ganzen Land (Bij jong en oud in 't hele land)
Weiss mit dem Lokken umzugehn (weet met het lokken om te gaan)
und mich aufs pfeiffen zu verstehen (en het fluiten kan ik ook verstaan)
D'rum kann ich froh und lustig sein (Dus kan ik blij en vrolijk zijn)
Denn alle Vögel sind ja mein (Want alle vogels zijn van mij)

Typisch dat nog nooit die link is gelegd (voor zover ik weet dan, AGD). Ik stel voor dat we dit als ringers één keer per jaar met zijn allen ten gehore brengen op de landelijke ringersdag, dan wel op de jaarlijkse VRS Schiermonnikoog vergadering.
Aan mijn opvolgers: Bonne chance!
De ringtang is vanaf vandaag in handen van Jos en André van L. cum suis.
In de middag hebben we al de eerste excursie, de vogelwerkgroep het Gooi (olv Dick Jonkers), gesplitst in drie groepen. Een Bladkoning laat zich af en toe duidelijk horen vanaf de ringtafel, maar er wordt vandaag niet nog eentje gevangen. Het totaal vandaag (inclusief een handjevol terugvangsten) komt net over de honderd.
Waarnemingen: 1 Beflijster overvliegend.

André van Loon.


PS: Dat gezamenlijk zingen van het clublied, ik weet het niet hoor...Zondag 2 oktober 2011

Alweer drie blako's.

Een iets nevelig begin van de dag, na een fraaie, rustige nacht.
De eerste ronde begon goed met zo'n 30 vogels, overwegend Zanglijsters, maar de vangst zakte al meteen daarna sterk in en daarna werden het rondjes van 5 tot 10 vogels. De Bladkoning hield de spanning erin tot de ronde van 11.00 maar toen hing 'ie toch weer. Tot groot enthousiasme van een restant van de excursiegroep van gister die nog geen vogels had gezien. Ook BB was van de partij. Uiteindelijk zouden het er weer drie worden vandaag en daarna zag ik bij de ringtafel nog een ongeringde Bladkoning.
De reguliere zondagmiddagexcursie omvatte vijf adulte en twee juveniele bezoekers.
De dag werd verder nog opgefleurd door een Grote Gele Kwikstaart (net 7) en het schemerrondje leverde nog een Tjiftjaf met een blinkend en hoog aluminium ringetje: Stavanger!
De Pimpelmees (na het eerste kalenderjaar) Niet Van Ons was was van de zeereep (op 30 september 2010, eerste kj).

André van Loon.


Maandag 3 oktober 2011

Gaat de herfst dan nu beginnen?

Het is bewolkt en er is iets meer wind. Tussen 8.30 en 9.30 regent het zelfs eventjes lichtjes. Niet dat het wat voorstelt, maar toch even wennen na de eerste twee oktoberdagen met een recordtemperatuur. Met 18 graden is het evengoed nog niet koud natuurlijk voor een 3 oktober. De eerste ronde is wat minder dan gister. Wat Zanglijsters en Vinken die zijn blijven slapen in het Glop.
Er is vandaag duidelijk vinkentrek in de lucht en daar vangen we met enige regelmaat een exemplaar van. Sowieso is de vinkendiversiteit hoog vandaag. Ook de Bladkoningen doen weer mee vandaag. Eentje in de tweede ronde en eentje aan het eind van de middag. En de Rietgorzen blijven ook de netten vinden.
De schemerronde was prima, maar liefst 19 vogels, waaronder weer diverse slaap-Vinken en slaap-Zanglijsters. Daardoor nog een heel aardige dagscore.
De wind trekt verder aan, dus dat wordt blaadjes schudden en plukken morgenochtend.

Groet, André van Loon c.s.


Dinsdag 4 oktober 2011

Kerstboompje

Kerstboompje

Vannacht was de wind toch wel gaan liggen en de dag begint rustig, en ook de eerste ronde is rustig, met 17 vogels. In het tweede rondje twee Bladkoningen in sectie 1(!), waaronder een terugvangst van 27 september. Ook leuk natuurlijk.
Verder hadden we een heus kerstboompje: een gekleurringde Koolmees; die zal wel van de overkant in de Lauwersmeer komen.

De aangekondigde temperatuurval is ook hier merkbaar tussen 15.00 en het eind van de middag, van circa 18 naar 14 graden.
De schemerronde levert niet veel vogels op, maar er zit een vette Zanglijster bij: vetgraad 5, 96 gram! In onze database was dit pas de zesde Zanglijster met vetgraad 5!
Waarnemingen: Houtsnip (langs en over sectie 2); Kerkuil (20.00 uur, vloog roepend over sectie 9),

Groet, André van Loon cum suis.


Woensdag 5 oktober 2011

Dipje

Vandaag eens geen Bladkoning, alhoewel er 's ochtends zich wel eentje heeft laten horen vanaf de ringtafel. Zo wilde ik het dagverslag laten beginnen. Maar in de ronde van 18.00 uur hing er dan toch weer een, wederom in sectie 1.
Het waait stevig, toenemend tot 6-7 Beaufort aan het eind van de middag, dus de opbrengst aan blad (vooral eikenblad) is aanzienlijk... We sluiten aan het eind van de middag het bladvangende deel van sectie 6. De vangsten nemen verder af.
Opvallend is echter ook hier, net als elders in Nederland, het aantal Rietgorzen dat we al een paar dagen vangen. Je hoort ze ook regelmatig overkomen. Vandaag haalt de Rietgors als enige de dubbele cijfers.
Aan het eind van de ochtend kwam Jean Arnhem uit België met zijn echtgenote weer even langs, net als vorig jaar in deze week.
Er waren 12 mensen bij de excursie (adult).

Groet, André van Loon cum suis.


Donderdag 6 oktober 2011

Regen, wind, opklaringen, buien, hagel.

Vannacht en vanochtend vroeg regende het hard en lang, dus we sluiten de netten al in de schemering, met nog een Koperwiek en Zanglijster als opbrengst. Om 9:30 uur werd het droog en begonnen we te ontbladeren. Om 11.30 stond de boel (behalve sectie 6) weer open. Dat leverde uiteindelijk twee Koolmezen op. Gezien de nog steeds erg harde wind, buien en de regenvooruitzichten hebben we om 17:00 uur alle netten gesloten.
Evengoed laat een Bladkoning zich weer enkele keren horen.

Groet, André van Loon c.s.


Vrijdag 7 oktober 2011

Het blijft sprokkelen.

Vanochtend was het nog steeds takkeweer, maar er kwam wat licht in, en om 10.00 hadden we toch alles weer open (met uitzondering van sectie 6). Het bleef de hele dag buiig maar het was beloopbaar en zo kwamen we nog aan 35 vogels, waaronder een Bladkoning (terugvangst). De NietVanOns-Tjiftjaf op de lijst was toch wel van ons, maar dan van de zeereep (30 juli 2011). De slotronde leverde nog een terugvangst van een Houtsnip op (geringd op 28 juli). Verder geen bijzonderheden te melden.

terug
eerder
later

André van Loon cum suis. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox