logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 38


Zaterdag 17 september 2011

De dag begint rustig en bewolkt. De eerste secties lijken teleurstellend, maar net 4, 5, en 7 maken veel goed. De eerste ronde leverde 29 vogels op, en de tweede negen. De Friezen gaan weer naar het heitelân en Joop en Kees van Kleef nemen het stokje over.
Op het moment dat de friezen starten met de eerste ronde zijn wij - Joop en Kees - onderweg naar Ommen om vandaaruit gezamenlijk naar Schier te reizen. Maar één buitje onderweg gehad en dat viel alles mee. We hadden een goede overtocht met de veerpont. Bij het verlaten van de boot op Schier stonden de Friezen, bepakt en bezakt voor de thuisreis al te zwaaien. Op het Glop werden we ontvangen door Holmer en Ardie die even de overgang voor ons waargenomen had. We namen zodoende een schoon Glop over en het zag er spic en span uit. Bedankt voorgangers.
Bij ons eerste rondje alleen van Kees en Joop was de eerste vogel die we uit het net haalde een Bladkoning. We dachten en hoopten natuurlijk dat dit een hele vroege vangst kon zijn. Maar bij nader onderzoek was Henk Luten ons op 13 september 2010 voor. Deze was dus de tweede vroege vangst ooit voor het Glop.
Om 16:00 uur hadden we de eerste nul-rondjes. Om 17:30 begon een flinke bui die was over om 19:45.
De vangsten waren net als afgelopen week matig te noemen. Het weer is toch bepalend voor de aantallen die gevangen gaan worden. Kees besloot om gezien de weersverwachting morgenochtend (zondag) nog niet naar de zeereep te verkassen. Ook hebben we een begin gemaakt om kooi 4 vangklaar te gaan maken. Diverse Waterrallen roepen in het Glop om een ring te mogen dragen.

Joop van Ardenne en Kees van Kleef.Zondag 18 september 2011

De eerste ronde op deze zondagochtend leverde 15 vogels op zonder enige bijzonderheid. De bladkoning riep nog steeds vanuit het bosje tegenover het Glop. Volgens Holmer, die er nog even was waren het zelfs twee exemplaren die naar elkaar riepen.
Holmer vertrok en Marijke kwam met de half tien boot. Tegelijkertijd arriveerde de groep Belgische vogelaars die naar ons werk kwamen kijken. We konden deze mensen steeds enkele vogels laten zien omdat Kees nu constant rondjes bleef lopen. Na afloop rekende de groep het afgesproken bedrag af met nog 10 euro extra in de pot.
Hierna kwam Evert Jan nog even informeren hoe het was gegaan met zijn "Belgen". Evert Jan nam de oude weegschaal mee om te repareren. Hij had het euvel snel gevonden.
Al snel hierna kwam de middagexcursie van 18 personen om weer naar ons betoog te luisteren. Ook deze groep werd enthousiast gemaakt en drie personen sponsorden een ringstreng. Twee personen bleven nog een uurtje zitten om nog wat na te kletsen. De rondjes leverden steeds enkele vogels op met ook nog nul-rondjes.
Om 19:00 uur viel plotseling het water met bakken uit de hemel maar dat had geen gevolgen voor de vogels vanwege enkele snelle rondes. Kees is de zeereep wezen inspecteren en alles staat daar klaar om morgenochtend te starten.
Het was een enerverende dag met relatief veel mensen en weinig vogels. Wellicht morgen andersom. Vandaag vlogen vele groepen barmsijzen steeds over ons heen. Zoveel vlinders en libellen er gisteren waren te zien, zo rustig was het nu. Tot slot stapte Barbara in Marijkes laarzen vrolijk rond in het bosje tegenover het glop, want een Bladkonig zien prefereert ze boven hem alleen maar horen. Hetgeen haar natuurlijk ook nog lukte.

Groeten vanuit een erg nat Glop.

Marijke, Kees en Joop.Maandag 19 september 2011

Een mooie dag vandaag. Van de aangekondigde regen heeft niets het eiland bereikt. Enkele nul-rondjes, en in de rest van de rondes slechts enkele vogels. Hierdoor kon ik me met het opzetten van de rallenkooien bemoeien. De kooien 4 en 8 zijn nu vangklaar. De gehele dag riepen minstens vier exemplaren luidkeels om gevangen te mogen worden maar ze hebben de ingang naar de kooien helaas nog niet kunnen vinden...
Twee mensen van de excursie van gisteren kwamen nog een atlas halen en sponsorden ook nog een ringstreng.
Verder liet het egeltje bij sectie 5 zich even zien, schoot er een staartloze donkergrijze muis weg bij sectie 3 en waren er de hele dag vele atalanta's en libellen in het Glop.
Morgen wordt een regenarme dag voorspeld, dus we hopen op iets meer vangsten dan vandaag.

Marijke, Kees en Joop.Dinsdag 20 september 2011

beter één zwaluw in de hand dan.... een egel in het net.

Het weer van vandaag was vergelijkbaar met dat van gisteren; rustig dus. Ik weet nu ook hoe je een egeltje uit het net moet halen: héééél voorzichtig! Vanochtend zat er een kleintje verstrikt in de onderste baan van net 6. Na bevrijding is het beestje vrijgelaten achter het gebouw. Verder zagen we twee maal een sperwer door het bos schieten. Zowel boven de zeereep als boven het Glop vloog een havik over.
De atalanta's leken zich tegoed te doen aan de platgetrapte lijsterbessen. Qua vogels was het erg rustig. Leuk was wel de eerste sijs van deze week, de eerste rietgors voor ons en de late boerenzwaluw die midden op de dag in het grofmazige net van sectie 6 hing!
Hoop doet leven, dus we blijven hopen op een knaller! :-) (Ook zonder dat hebben we het naar onze zin.)

Marijke, Kees en Joop.Woensdag 21 september 2011

De eerste Waterral

Pakjespret!

Toen Kees vanmorgen opstond had hij nog steeds het idee dat we niet wisten dat hij vandaag jarig zou zijn. Maar we waren ingeseind door Henry. Boven de tafel hingen de slingers. Hij zou tenslotte weer naar de zeereep gaan. Het liep echter anders.
Het weer werkte niet mee en de tocht naar de zeereep werd afgeblazen. Het bleef zo'n beetje de hele dag miezeren. Kees besloot een uurtje te pakken alvorens de rondjes zouden beginnen in het Glop.
Toen ik daarvoor uit bed kwam zat Kees al startklaar om het eerste rondje aan te vangen. Ik mocht eerst bijkomen en Kees was al onderweg. Enkele ogenblikken later stond Jan Leferink, de compagnon van Kees, voor de deur. Hij wilde hem verrassen op zijn verjaardag, hetgeen Kees erg kon waarderen. Het weer bleef verder tot 14.00 uur regenachtig. Dus de beslissing om niet naar de zeereep te gaan bleek de juiste.
Hoogtepunt van de dag was de eerste Waterral van dit seizoen. Het was inmiddels droog geworden toen de 10 excursiegangers het pad op kwamen lopen. Ze gingen onder de indruk van ons werk later weer naar huis met de sponsoring van 2 ringstrengen, 1 persoon doneerde 15 Euro in de koker. Jan ging om 16.00 uur weer naar de boot nadat we ons de gebakjes van Kees heerlijk hadden laten smaken.
Bijzonder was vandaag dat we een Barmsijs vingen die ook op 21-9, maar dan in 2009, door Kees zijn handen was geweest. Op zijn verjaardag toen geringd. Was dit toeval?
De oogst van de vogels was wederom mager te noemen. Op dit moment waait het stevig. Hopenlijk wordt het morgen beter.

Marijke, Kees en Joop.Donderdag 22 september 2011

Qua weer was het een prachtige dag. Kees had gisterenavond besloten om vandaag niet naar de zeereep te gaan op basis van de op dat moment geldende weersverwachting. Het bleek deze keer achteraf gezien geen goede beslissing. Hij maakt het vrijdagochtend wel weer goed.
Geen bijzonderheden voor wat betreft de aantallen vogels die de ringtafel passeerden. De groenlingman was een kleine verrassing op ons tableau en ook de staartmezen zijn altijd een welkome verschijning. Eén van deze staartmezen (zie foto) was de 4000-ste hier geringde vogel van Joop.
De sperwer die tijdens de koffie vlakbij in een boom ging zitten joeg helaas geen extra aantallen de netten in, laat staan dat hij zichzelf liet verschalken.
Vanmiddag even naar de haven gefietst om de grauwe franjepoot te zoeken, maar dat is helaas niet gelukt. De weersverwachting voor morgen lijkt oké, en dat is plezierig voor de verwachtte groep zweedse vogelaars die morgenochtend op excursie komen.

Marijke, Kees en Joop.Vrijdag 23 september 2011

Spitsmuis

Kees naar de zeereep en wij een eerste ronde gelopen. Om 08:00 kwamen 16 Zweden uit de buurt van Öland onder leiding van Maaike Strijbos, een nichtje van Jan P. Strijbos. Toen het tweede rondje moest worden gelopen mocht er een persoon met Marijke meelopen om zakjes te dragen. Deze ronde leverde 15 vogels op en een dikke knuffel. Ze vondt het een prachtige ervaring. Tevens werden wij daar uitgenodigd om hen eens te komen bezoeken en het ringstation te bekijken.
De bosspitsmuis die in net 2 hing was de meest bijzondere vangst van de dag. Vanaf ronde drie werd het sprokkelen. Gelukkig was het een prachtge dag en was het niet bepaald een straf om in het glop te verblijven. We hebben deze fijne week passend afgesloten bij v.d. W...

terug
eerder
later

Marijke, Kees en Joop.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox