logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 36


Zaterdag 3 september 2011

Wisseling van de wacht.

De nieuwe ploeg arriveert wat eerder dan gewoonlijk, want zij konden om 9.00 uur al op de snelle boot de Esonborg stappen die in verband met de verwachte drukte voor de boot van half tien werd ingezet.
De ringtang wordt overgedragen aan André van Loon en Guido Keijl.
Het is warm de rest van de dag en het dagtotaal zit weer net in de dertig. Verder niets wat het vermelden waard is.

Groet, André en Guido.Zondag 4 september 2011

Vroege najaarsbode.

Om kwart over zes regende het (bui, nog net donker) en om half zeven opnieuw (schemer). Een snel rondje leverde geen vogels op.
De buienradar gaf aan dat het snel droog zou worden en het werd nog een heel aardig dagje (relatief dan), met Zwartkoppen als hoofdmoot.
Voor de excursie had zich één persoon opgegeven en dat werd een gezellig onderhoud, aangevuld met veel fotomomenten en een kopje thee.
Een verrassing was de vangst van een vrouwtje Keep: een behoorlijk vroege najaarsbode. Geen record, want op 2 augustus 2001 werd de vroegste ooit gevangen. Dat betrof wellicht een overzomeraar, maar dat zou je van die van vandaag ook nog als alternatieve hypothese kunnen veronderstellen. Hoe dan ook, een leuke vangst.
De avondronde bracht nog wat Zwartkoppen en een Bonte Vliegenvanger.
Aan het eind van de middag arriveerden John van der Woude en Nollie Marissen.

Groet uit het Glop van André, Guido, John en Nollie.Maandag 5 september 2011

Vroege najaarsbode.

Vannacht een paar buitjes, maar de ochtend begint droog. De wind neemt al snel toe naar een een 5 Beaufort uit het zuidwesten. Vogels blijven echter een schaars verschijnsel... Hoogtepuntje is een Blauwborst.
Bij het vallen van de duisternis trekt een behoorlijk onweersbuicomplex langs. Verder niks te melden. Het is nu vrij rustig, maar het is vrees ik stilte voor de storm.

Groet, André, Guido, John en Nollie.Dinsdag 6 september 2011

De "hoeveelheid aluminium die we in het milieu brengen" begint weer een bedenkelijk laag niveau te bereiken.
De ochtend is nog relatief rustig, maar de wind neemt toe en vanuit het westen nadert er regen en storm. Om 12.00 sluiten we alvast de secties 1, 2 en 10 met het oog op de nu al rijkelijk vallende elzenproppen, later ook sectie 8 en 9. Om 14.00 zijn ook 3, 4, 5 en 7 aan de beurt (we vangen toch geen vogels) en is alles dicht.

Groet, André, Guido, John en Nollie.Woensdag 7 september 2011

Na de storm.

Het heeft aardig gespookt maar de stormschade valt mee. Natuurlijk wel enige proppen en meest kleine takken in de gesloten netten van de bossecties, en over het tweede net voorbij de Ebelbrug (sectie 2) lag een behoorlijke tak, waardoor het net in een V-vorm omlaag stond. Maar ook hierdoor geen schade. Netten openzetten is echter nog niet aan de orde. Het waait nog steeds hard en er zijn frequente buien.
John en Nollie vertrokken met de boot van half elf.
Omdat de netten nog dicht waren konden we beiden even naar het strand om over zee te kijken. Helemaal niet verkeerd, we hebben meer Grauwe Pijlstormvogels (acht) gezien dan vogels gevangen.
Om 13.00 uur schoven we de netten weer open (met uitzondering van sectie 6). Er waren zowaar excursionisten (vier adulte) en dat leverde ook nog twee gesponsorde ringstrengen op. Vogels? Twee, een Tjiftjaf en een Koolmees.
In de bijna-donker-ronde nog twee vogeltjes. Bij deze ronde zag ik bij sectie 5 een vogel over de netten heen dwarrelen die net aan de oostkant van het lange deel van 5 landde. Ik ben er vrijwel zeker van dat dit een Nachtzwaluw geweest moet zijn...

Donderdag 8 september 2011

Weinig te melden.

Sectie 6 blijft vanochtend nog dicht. De eerste rondjes suggereren nog een mini-mini-mini-mini-opleving maar hoewel de wind is afgenomen blijft het in het waddengebied enorm buiig. Om half twaalf ben ik het zat en besluit de netten dicht te doen.
Om een uur of drie arriveren nog twee mensen die op een of andere manier gister de excursie hadden gemist. Ik heb ze nog één en ander verteld, maar vogels konden we dus niet tonen.

Groet uit een nat Glop (op het moment van schrijven, 's avonds half twaalf, hoost het echt weer)
Morgen hopelijk een begin van verbetering.

André en Guido.Vrijdag 9 september 2011

Na regen komt...

De hoosbui van gisteravond was langdurig en zorgde voor nog meer en veel water. Bijna overal staat wel ergens water onder de netten. Sectie 6 is bijna een kleine binnenzee, de sloot staat net onder het pad. Er lijken wat Roodborsten en Heggenmussen binnengekomen, maar het loopt al gauw weer heel rustig. Ieder rondje één of twee vogels. Maar, we hadden wel een Buizerd, en later nog een Houtduif en een Fluiter.
De Tjiftjaf NVO (niet van ons) kwam uit de zeereep (31 juli j.l.)
Ondanks de twee zware jongens van vandaag (Buizerd en Houtduif) staat de afgelopen vangweek onderaan qua gevangen gewicht: nog geen drie kilo.

Onze opvolgers meer succes gewenst.

terug
eerder
later

André en Guido.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox