logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 35


Zaterdag 27 augustus 2011

Wisseldag.

De ochtend was zeer beperkt met acht vogels tot 10.30 uur. Wij sluiten (met bloedend hart) onze succesvolle week af met een totaal aantal van 222 vogels. De eerste was een pimpelmees, de laatste een fitis; hoe mooi kan het leven zijn.

Groeten Bert, Vera en Arjen.


Om 11.00 uur begonnen wij fris en fruitig aan een nieuwe week vol verwachtingen... Nou ja, die verwachtingen moeten nog uit gaan komen.
Vanmiddag enkele buien gehad met om 15.00 uur een onweersbui. Met de vogels bleef het de hele dag rustig. Verder weinig bijzonders.

Groeten uit het Galop van Daiva, Reinier, Hennie en Henk.Zondag 28 augustus 2011

Vandaag hadden we de eerste vogels om negen uur: wel twee stuks! Vervolgens in de rondjes van half twee en twee uur weer ieder twee, net voldoende voor de excursie. En als laatste in het rondje van 20.00 uur weer twee. Dat maakt een totaal van acht vogels vandaag.
De excursie bracht ons meer deelnemers dan het aantal vandaag gevangen vogels, namelijk acht adulten en twee juveniel.
Boven het Glop vandaag verschillende malen een jagende Sperwer gezien maar ook die bracht ons geen vogels in het net.

Groeten van Daiva, Reinier, Hennie en Henk.Maandag 29 augustus 2011

Vanmorgen werden we vroeg gewekt om 05:45 door een harde klap onweer vlak boven het Glop. Net als gisternacht zijn er de hele nacht buien gevallen zodat we vanmorgen konden zwemmen langs de netten.
Desalniettemin was het best een succesvolle dag vergelen bij de vorige. Van 8 zijn we gestegen naar 13 vogels.
De wind was zeer krachtig en het heeft de hele dag door gebuid.

Groeten Daiva, Reinier, Hennie en Henk.Dinsdag 30 augustus 2011

Vanmorgen begon het met een lichte bui en met enkel rondjes nul. Daarna over de dag verdeeld 28 vogels.
Vanmiddag om 16.00 uur een excursie gehad van elf personen van een opleiding van Hogeschool Windesheim Zwolle en hun leraar biologie. Morgen en overmorgen krijgen we wederom excursies van deze opleiding. Dat brengt het aantal excursies van deze week op zes! Morgen de excursie van het bezoekerscentrum en donderdag een excursie van een natuurreisorganisatie.
We zullen geen records halen met de vogels maar wel met de excursiegangers. Vandaag twee boeken over de vogeltrek verkocht en drie ringstrengssponsoren erbij kunnen noteren.
Symen op bezoek gehad en hij bracht geluk. Tijdens zijn aanwezigheid vanmiddag een rondje van negen vogels!
Het weer was rustig met zo nu en dan een bui. Wat vogels betreft zitten we weer in de stijgende lijn, we hopen dit de komende dagen vast te houden.

Groeten Daiva, Reinier, Hennie en Henk.Woensdag 31 augustus 2011

Vannacht en de gehele ochtend hebben we flinke buien gehad. Vanaf de middag scheen de zon. De vangsten waren evenals de voorgaande dagen zeer beperkt.
Maar om 14.00 uur en om 16.00 uur hadden we weer excursiegangers. Om 14.00 uur de woensdagmiddag-excursie van het bezoekerscentrum. Om 16.00 uur studenten van de lerarenopleiding biologie van Windesheim uit Zwolle. Meer bezoekers dan vogels wederom.
We konden dan ook maar een beperkt aantal vogels laten zien tijdens de excursies, al waren er wel mooie bij, waarvan acte.
Toch blijven we hopen op betere tijden.

De hartelijke groeten van Schier,

Daiva, Reinier, Hennie en Henk.Donderdag 1 september 2011

Vleermuis

Vandaag was zowel het weer als het vliegverkeer rustig en hebben we toch een record aantal vogels geboekt voor deze week van - let wel - 31 exemplaren.
We hadden ook een heel bijzonder vliegend object in de netten, te weten een vleermuis. Hij heeft zich los proberen te bijten (resultaat groot gat in het net) maar Reinier heeft hem uiteindelijk met de dikste ovenwanten die we voorhanden hebben uit zijn gevangenschap weten te verlossen. En natuurlijk moest hij zonder felbegeerde ring weer verder vliegen.
En dan nu de prijsvraag: wat is dit voor beest? Antwoorden naar de webmaster, meeste stemmen gelden!
Vanmiddag om 14.00 uur verwachtten wij een excursie, maar die is niet komen opdagen. Om 16.00 uur hadden we wederom een excursie van tien personen van de lerarenopleiding Windesheim Zwolle.

De hartelijke groeten van Schier,

Daiva, Reinier, Hennie en Henk.


PS: Naderhand is de vleermuis gedetermineerd als Watervleermuis (Myotis daubentonii). Met dank aan Guido Keijl en Kees Mostert.Vrijdag 2 september 2011

Op onze laatste vangdag hebben we het record van deze week verbroken met 33 vogels.
Vanmorgen begon het redelijk met verse zwartkoppen. Maar na de middag was de belangstelling van de vogels voor de ringtafel geheel afwezig.
Reinier haalde in het rondje van 17.00 uur een zwarte kraai uit sectie 6, die zich kranig teweer stelde. De verbandtrommel is inmiddels aangevuld en Reinier is weer tien jaar tegen tetanus beschermd.
Het weer is behoorlijk opgeknapt: we hebben een dag met redelijk wat zon en weinig wind gehad. Dat biedt misschien perspectief voor onze opvolgers.
Wij wensen ze dan ook veel succes.

De hartelijke groeten van Schier,

Daiva, Reinier, Hennie en Henk.terug
eerder
later

Daiva, Reinier, Hennie en Henk.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox