logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 33


Zaterdag 13 augustus 2011

Wisseldag

Alle netten zijn nat van de dauw, het glop zingt, koert en piept. De eerste ronde zitten de vogels nog in de struiken. Daarna zijn ze wakker en hebben we nog een trosje vogels. Vandaag worden we afgelost en kijken we even terug op veertien dagen Schiermonnikoog.
Eén week vangen voor Calidris en in de Zeereep en mijn debuutweek in het Glop. In totaal zo'n ruim driehonderd vogels verwerkt waarvan meer dan 200 nieuw. Zo'n ruim 40 soorten met Regenwulp en een echtpaar Fuut bij het wadvangen als nieuwe handsoorten. Alles bij elkaar weer een paar mooie weken.
Henk Luten volgt mij op en ik wens hem veel vangplezier en resultaat toe.
Ardie neemt nog even waar, zodat wij het eiland op tijd kunnen verlaten voor familiebezoek.

Met vriendelijke groet, Koos en Helma van Ee

Vanaf 11.00 uur hebben wij het overgenomen van Ardie die had net een aardig rondje eruit gehaald. Wij hadden de verdere dag rondjes van nul tot drie vogels. Nog wel de koekoek van Koos met de witte kop teruggevangen en wij hadden nog een verse eerste kalenderjaar koekoek. Totaal is het toch nog een aardige ringdag geworden met mooi rustig en droog weer.

Hartelijke groet van

Judith en Teo Schmidt en Henk Luten.


Zondag 14 augustus 2011

Eindelijk zomer

Overal regende het in Nederland behalve op Schiermonnikoog. Vanmorgen hadden wij mooi rustig weer met weinig zon maar vanmiddag scheen ze wel en liep de temperatuur op tot 22 graden. Zo rustig als het weer was het echter ook met de vogels. Het begon met rondjes van een paar vogels tot we plotseling een opleving kregen met een rondje van elf stuks; bijna allemaal fitissen. Hierna zakte het echter weer in en was het de hele dag sprokkelen met rondjes van nul tot drie vogels.

bontevlieg2

Judith en Teo zijn vanmiddag met Jelle (hun hondje: schofthoogte 74,5 cm, tonnage 50 kg) naar het strand geweest. Om half vijf hadden we een Havik met prooi, een kokmeeuw, in net 2 hangen. Een sprintje ingezet maar helaas de Havik vloog weg met achterlaten van een lekkere hap kokmeeuw deze was al voorbereid om te consumeren.
Verdere leuke vangsten waren de grasmussen, rietzanger en een jonge grauwe vliegenvanger. Na een paar droge dagen begint het waterpeil in de sloot al iets te zakken en ook de paden worden minder soppig, deze zijn evenals de gehele baan vorige week door Koos keurig gemaaid.

Hartelijke groeten van een mooi Schier,

Judith,Teo en Henk.Maandag 15 augustus 2011

Bladstil

Thea en Klaas van Dijken zijn vanmorgen gekomen en Judith en Teo zijn met de avondboot weer vertrokken. Afgelopen nacht was het bladstil op het Glop zodat wij bij de eerste ronde geen blad hoeven te ruimen.
Vanmorgen mooi rustig weer in de loop van de dag nam de wind toe tot zelfs windkracht 4. Vanavond is de wind weer afgenomen en nu is het weer bladstil.
Verder een mooie zonnige dag maar wat vogels betreft was het heel rustig. Over de gehele dag enkele vogels per rondje met een totaal van 32 stuks.
In het verslag van gisteren niet gemeld maar er was geen belangstelling voor de excursie.

Met vriendelijke groet,

Thea,Klaas en Henk.Dinsdag 16 augustus 2011

het blijft rustig.

Vandaag over de gehele dag enkele vogels per ronde. In de ronde van 12.00 uur haalde Klaas de krent in de pap uit net 5: een Draaihals!
Verder hadden de fitissen de overhand. De gehele dag praktisch bladstil maar donker weer. Pas vanaf 16.00 uur kwam de zon er nog even door.
Boven het glop vanmiddag nog een bruine kiekendief gesignaleerd.

Met vriendelijke groet,

Klaas, Thea en Henk.Woensdag 17 augustus 2011

Vandaag een rustige vangdag met een leuke variatie aan soorten. Vanmiddag elf gasten voor de excursie 1 juveniel en 10 adulten. En we konden negen ringstrengsponsoren boeken.
Het weer was de gehele dag zonnig en windkracht 1Beaufort dus geen bladvangsten.

De hartelijke groeten van een rustig Schier

Thea,Klaas en Henk.


Donderdag 18 augustus 2011

het blijft nog steeds rustig.

Het was wat de vogels betreft wel een erg rustige dag in het Glop. De eerste ronde om zes uur begon met twee stuks en de tweede ronde van zeven uur was al een rondje nul. Tot 20.00 uur rondjes van nul tot twee vogels. In de laatste twee rondjes respectievelijk drie en zelfs zes vogels in de ronde van 21.00 uur. Dit maakte nog iets goed van de vangst voor vandaag die hiermee eindigde in een totaal van 25 stuks.
Dit is ons laagste aantal tot nu toe deze week terwijl wij vandaag nog wel versterking hadden van Petra, een dochter van Klaas en Thea, met haar twee kinderen Mirthe en Max. We hadden hen echter weinig te bieden wat vogels betreft.

Met vriendelijke groet,

Dagboek 2011

Vrijdag 19 augustus 2011

Gisteren was de wind gedraaid naar noordoost zodoende hoopten wij op nieuwe aanvoer in het Glop. Het mocht echter niet zo zijn.
Vannacht is de wind weer vanuit zuidwestelijke richting gaan waaien en de regenmeter had vanmorgen het peil op 9 mm staan. Vanochtend was het al weer droog en dat bleef het de gehele dag maar wel een stevige zuidwestelijke wind, windkracht 4.
De netten hebben dan ook de gehele dag flink gewapperd wat de vangst beperkt. Wij moesten het dan vandaag ook doen met 26 vogels, maar wel een paar leuke soorten, te weten: in de eerste ronde een houtsnip en in rondje elf uur een fluiter.
Dit was voor ons deze week de laatste volledige vangdag na een mooie week Schier vertrekken wij morgen met de boot van 12.30 uur richting overijssel en neemt Bert Dijkstra de ringtang over.

Met vriendelijke groet,

terug
eerder
later

Thea,Klaas en Henk.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox