logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 32


Zaterdag 6 augustus 2011

Het werd sprokkelen vanmiddag tot een onweersbui om 17:30 uur de pret helemaal drukte: nulrondjes (gelukkig) tot 20:30 uur in regenpak en laarzen.
Het glop is weer glibbrig na deze bui van 9 mm. De avondpiek bleef dan ook beperkt tot twee vogels.
Al met al een wat mager begin van onze vangweek.

Met vriendelijke groet,

Koos.

Zondag 7 augustus 2011

Nadat het gisteren tijdens de controleronde om 23.00 uur stevig regende gooide ik vanmorgen weer 5 mm uit de regenmeter.
Het is nu niet meer te doen om het glop te betreden op mijn sloffen. Laarzen zijn echt nodig.
De eerste ronde bestond dan ook uit 1378 blaadjes, zeven elzenproppen, acht mestkevers, een spotvogel en een fitis.
Verder is het sprokkelen tot 12.00 uur de hemel openbarstte met een hoosbuitje. Voor de excursie hadden zich drie deelnemers gemeld die niet door de bui wilden komen en zich terstond afmelden.

ringen

Tussen 12 en 3 alleen maar wind in de netten. De augustusdip is echt aangebroken.
's Midaags meer kilometers gemaakt dan vogels gevangen en de paden behoorlijk stuk gelopen. Het waterpeil in de sloot is weer plus 10.
De avondpiek bestond uit één vink. Met de wind zijn ook alle vogels uit het Glop gewaaid. Een voordeel: ook de dazen en muggen zijn verdwenen.
Vandaag één vogel meer dan gisteren: 15 nieuw en 9 retour.

Met vriendelijke groet,

Koos.

Maandag 8 augustus 2011

In de controleronde van gisteravond al zeven pas in de netten gekropen mestkevers kunnen bevrijden, waardoor ik er vanmorgen maar vijf uit te plukken had. Verder een houtsnip die mij al wat extra ochtendgymnastiek bezorgde; Het beest stuiterde tot drie keer toe uit het net, maar een glibberend sprintje op mijn laarzen, zorgde toch voor de arrestatie. Verder weer veel wind en weinig vogels.
De hele ochtend elke ronde toch een paar vogels tot om 13.00 uur een regenbui het weer stil liet vallen. 's Middags nog een paar vogels toe en om 17.00 uur begon het zo hard te waaien dat ik de bossecties (1,2,0 en 6) heb gesloten.
Herfst!!
Met nog een gekraagde roodstaart en fitis als laatste vogels bleef de teller steken op een niet tegevallende dertig stuks, waarvan wel achttien terugvangsten.
Met al dat gespetter ongeveer net zoveel vogels als loopkilometers, goed tegen het vakantie-vet!!

Met vriendelijke groet vanuit een herfsterig glop,

Koos.

Dinsdag 9 augustus 2011

Om 6.00 uur opgestaan en geen vogel te bekennen. De wind is nog steeds stevig maar iets gedraaid waardoor het iets minder lijkt. 5 mm uit de regenmeter gegooid. De bossectie 0, 1 en 2 toch maar opengeschoven, de meeste losse blaadjes en takken liggen inmiddels op de grond.
De 7.00 uur ronde leverde één verwaaide zwartkop op. Daana weer een nulronde en de rest van de netten ook maar opengeschoven.
Het bleef de hele dag doorwaaien. De regen bleef beperkt tot een enkel klein buitje. De leukste ronde was die van 12.00 uur met daarin twee jonge Putters.
's Middags totaal geen vogels; de tijd nuttig besteed met het maaien van de baan onder de neten van secties 1, 2, 0, 8 en 9. 's Avonds kwamen Ardie en André D. waarnemen zodat wij heerlijk konden opvetten bij van der Werff. Zij haden de avondpiek die vandaag bestond uit één Fitis.
Vanwege de wind hebben zij een dezelfde secties als gisteren voor de nacht gesloten. De dagteller bleef steken op 13 vogels, 7 nieuw en 6 retour.
Hopelijk gaat de wind vanacht wat afnemen en zien we morgen wat meer vogels in het Glop.

Met vriendelijke groet vanuit een nog steeds erg winderig Glop,

Koos.

Woensdag 10 augustus 2011

Gelukkig wat minder wind en de netten allemaal weer opengeschoven. De eerste ronde zelfs vier vogels met daarbij een mooie jonge Blauwborstman.
Ook vandaag een terugvangst Fitis uit 2008 (toen eerste kalenderjaar) geringd door Andrea van den Berg op 11 juli 2008, en een pimpelmees uit 2007 (geringd door Joop van Ardenne) die we inmiddels 23 keer in handen hebben gehad, netjes verdeeld over de verschillende jaren door 14 verschillende ringers.

vliegenvangers

Verder de grasbanen van sectie 3, 4 en 7 gemaaid en hier en daar nog wat overhangende takken weggeknipt.
Vanmiddag rond 15.00 uur arriveerde Wil en Hetty Tamis, die ons een paar dagen zullen assisteren. Zij brachten direkt een leuk rondje vogels mee, met daarin een adulte en juveniele Grauwe Vliegenvanger.
Daarna deed de regen weer een duit in het zakje en bleven de vogels onder de struiken zitten.
Het viel mee met de wind en tegen met de regen, al met al een herfsterige dag met een zomers aantal vogels: 10 vers en 14 retour.
Vanavond de secties 1, 2, 0, 6 en 5 gesloten met het oog op de verwachte wind.

Groeten vanuit een druilerig Glop,

Koos van EeDonderdag 11 augustus 2011

Fotodagje: Blauwborst en Koe-Koek

Wil heeft de netten opengeschoven en de dag begint met motregen. Zestien milimeter zat er in de regenmeter en het waterpeil in het glop is weer stijgende; + 10. Om 7.30 uur de eerste twee vogels.
Ons fotomodel voor vandaag is een Blauwborst. We hadden het beestje gisteren al van een ring voorzien, maar toen niet op de foto gezet. Hij was het daar niet mee eens, dus vandaag maar weer in het net gevlogen en een fotosessie afgedwongen.

Koekoek

Het bleef door druppelen met de regen en de vogels, totdat Wil om 12.00 uur terug kwam om zakjes te halen. Er was een groepje mezen in het net gevlogen en als toetje vond Wil ook nog een juveniele koekoek in net 2. Het vreemde bij dit beest zijn de witte veren op de kop. Een echte KOE-Koek. Even navragen bij onze specialist. Weer een fotomomentje waard. Wat die witte veren zijn? Een vorm van Leucisme?? Wie het weet...!!

's Middags verder wel regen maar geen vogels. Tot 's avonds 20.00 uur nulrondjes en regenbuitjes, de paden worden behoorlijk sponzig. De avondpiek bestond vandaag uit één winterkoning.
De regenmeter heeft vandaag nog ruim 3 mm opgevangen en het waterpeil in het Glop is nog 2 cm gestegen.

Met vriendelijke groeten,

Wil Tamis en Koos van EeVrijdag 12 augustus 2011

Rust en vogelgeluiden

De wind is weg, in de verte ruist de branding, de vogels zingen, bladeren ritselen en er valt zo af en toe een druppeltje regen. Deze dag begint met een rondje luisteren en één Roodborst.

Bonte vliegenvanger

Daarna tot half elf elke keer een vogeltje, waarbij een Bonte Vliegenvanger. Het begint weer zomers aan te voelen en de waterstand in de sloot stabiliseert zich op +12 NGP(nieuw glops peil).
Wil en Hetty Tamis verlaten om half drie het eiland. Wij blijven weer samen achter en genieten van de zon. De vogels blijven met een zomers tempo binnen druppelen, waarbij opvalt dat we bijna geen terugmeldingen meer hebben en wel wat nieuwe Fitissen.
We hebben zowaar een avondpiek van zeven vogels en dat brengt het dagtotaal op 29; 20 nieuw en 9 bekend.

Met vriendelijke groet vanuit een windstil glop,

terug
eerder
later

Wil Tamis en Koos van Ee
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox