logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Week 31


Zondag 31 juli 2011

Vannacht is de wind wat gaan liggen en dus weinig blad in de netten. We waren t/m sectie 2 bang dat dat ook voor de vogels zou gelden, maar dat viel best mee. Achterin 4 hingen maar liefst dertien vogels en da's een mooie start. In een van degrofmazige netten onze eerste houtsnip. Het eerste rondje leverde twintig vogels op en de tweede twee minder. Rond 10 uur brak de zon door en vielen de vangsten terug.
Good old Barbera kwam ons met een bezoek vereren en we hebben heel wat namen van Chinese vogelsoorten geleerd. Ze vertrekt over vier weken naar Arizona. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
De baan ligt er volgens mij prima bij, zij het dat het rond sectie 5 allemaal wel erg laag is. Volgend jaar heeft het daar een prima hoogte, maar komende winter zullen we er wel een aantal banen tot op de grond moeten afzetten, anders hebben we er over twee jaar weer een grote kluif aan.
Gerard en Jeroen zijn leden van de VWG Ijsselstreek en zijn op initiatief van Gerard Boere bij hem en mij in opleiding als CES-ringer. Het meelopen van zo'n hele week is een mooie gelegenheid om hun vaardigheden op te schroeven. De goede gewoonte om bij nieuwe handsoorten te tracteren, heb ik nog maar even niet ingevoerd.
Na zulke goede eerste rondjes werd de target meteen op ruim honderd gezet, maar nee hoor, de teller bleef op 91 steken. Maar dat is natuurlijk wel een stijgende lijn. Dat wel weer. In de namiddag kwam Barbera ons nog een klein aantal aanvullingen geven op de soorten die ze in China had gezien, dan wel die ze verwachtte in Arizona te zien.
Het mysterie van de vijf man van de RUG die volgende week het Glop zouden bezetten (en best wel de nodige commotie veroorzaakten) is eindelijk opgelost. Ze hadden het verkeerde adres gebeld en waren vanavond in de Herdershut aangekomen.

Groeten van de Salland boys.

Wil GerritsenMaandag 1 augustus 2011

Een vrijwel windstil begin van wat een mooie dag (in ieder geval qua weer) lijkt te worden. Het eerste rondje viel wat tegen. Later trok het iets aan. Midden op de middag ons eerste 0-rondje, daarna sprokkelend naar de ruim 80. Nieuwe weeksoorten waren houtduif, rietzanger en groenling.
Sectie 6 vangst heel slecht wat betreft de aantallen. In massa is het door de andere secties bijna niet te evenaren na een houtsnip en twee houtduiven. Bezoek gehad van twee oud-VU studenten. Zij had 50 jaar geleden hier haar eerste kamp gehad. Toen stond het gebouw er nog niet...
Onze excursies zijn door het bezoekerscentrum weer in hun programma opgenomen zodat we woensdag al de eerst gasten kunnen verwachten.
Gerard heeft een set bandenplakspullen en een nieuwe binenband gehaald. We moeten nodig iets aan het groeiend aantal oude fietslijken doen.
Koos nog even geweest met een maat. Ze hadden vannacht 25 steltjes gevangen. Komende twee nachten gaan ze het weer proberen.
Het weer was voor de vogels te mooi, maar uitstekend om van de zeer luxe barbecue gebruik te maken. Al met al viel de eindscore van 84 niet tegen.
Waarnemingen, bruine Kiekendief, waterral, havik en ruim honderd meeuwen die op de thermiek op de vliegende mieren aan het azen waren.

Groeten van de IJsselstreek groep, (Sallandboys was niet correct, aangezien Gerard thans in Vorden woont en Jeroen in Zutphen)

Wil GerritsenDinsdag 2 augustus 2011

Het begon erg stil in het Glop en dat zou het de hele mooie dag blijven. Toen de zon goed doorkwam was het wel gedaan met de vangst. Om twee uur dan ook het eerste 0-rondje. Hoogtepunt was een jonge Grote bonte specht en natuurlijk de barbeque met Symen en Koos. Gerard en Jeroen zijn vannacht met hen het wad opgegaan.
Vandaag weer enkele groepjes regenwulpen, een jonge havik bij sectie 2, boomvalk hoog richting zuid en tegen de avond een groep van ruim 50 gierzwaluwen boven het Glop.
Al met al toch nog 54 vogels.

Groeten,

Wil

Woensdag 3 augustus 2011

Vandaag een eenzame start van de vangdag. Gerard en Jeroen waren uiteraard nog niet terug van het wad en met een eerste rondje van acht was het ook erg rustig. Wel de topsoort van de week gevangen (tot nu toe dan) een eerste kalenderjaar Nachtegaal. Ook al heel lang niet meer in de handen gehad. Om 8.00 uur al het eerste nulrondje, dat beloofde niet veel goeds.
Gerard en Jeroen kwamen tegen tienen terug van het wad. Zwaar afgepeigerd doordat ze al vanaf half zes gistermorgen op waren en geholpen hebben met het afbreken van de netten en de tent. Maar ze vonden het wel een geweldige ervaring (met zeevonk).
De hele dag vingen we elke ronde wel een paar vogels.
De eerste excursie van dit seizoen leverde tien deelnemers op (er waren er elf opgegeven), die goed waren voor vier gesponsorde ringstrengen en 10 euri fooi.
Tegen de avond begon het licht te regenen en om half tien ging het stevig doorregenen, maar ook de extra rondjes leverde nauwelijks vogels op. De beide grofmazige netten wel gesloten. (het derde net is nog steeds zoek) Eindscore 50, waarvan bijna de helft terugvangsten waren.

Groeten,

Wil, Gerard en Jeroen.

Donderdag 4 augustus 2011

Vanmorgen weer een heldere hemel met een rustig begin van wat en rustige dag zou worden. 's Middags een aantal nulrondjes op rij. Er worden nu in het vangterrein ook vrijwel geen vogels meer gehoord.
Jeroen is met de half elf boot vertrokken en Anton Koot en Henk en Willy Dommerholt zijn daarmee aangekomen. Kan er weer gekaart worden!
Tegen de avond weer regen, maar nu later dan gisteren. Vannacht is er veel gevallen. (waar is de steun voor de regenmetert?)
Geen bijzondere waarnemingen vandaag.

Groeten,

Wil, Gerard, Anton, Henk en WillyVrijdag 5 augustus 2011

Vandaag een dubbel verslag, omdat ik te laat was met het aanmaken van die van gisteren. Over de vogels viel trouwens niet veel te melden. Hoogtepuntje was een boomkruiper, maar het was wel fraai weer. Gerard is met de middagboot vertrokken. Bauke Henstra is nog even langs geweest.

Zaterdag 6 augustus 2011

Vanmorgen (zaterdag) om 8 uur al het eerste nul rondje. Henk heeft vanmorgen wat versneld afscheid genomen van de mosselen van gisteravond, maar de anderen waren nog fris.
Koos en Helma zijn met de ochtenboot ons komen aflossen en begonnen met hun eerste nulrondje. Hopelijk blijven deze de komende week zeldzaam.

Groeten,

terug
eerder
later

Wil en Jeroen.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox