logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 40


Zaterdag 2 oktober 2010

Wisseldag.

De vangploeg van Leo en Henri c.s. begint hun laatste ochtend met wat miezerig motregenweer. Maar toch staan er bij aankomst van Jos, Ingrid en André al weer ruim 60 vogels op de teller. Om een uur of 12 nog een klein Sperwermannetje. De ploeg van Leo en Henri verlaat na een historische week het eiland. André van Loon, Jos van de Staaij en Ingrid de Nobel nemen het over.
Het weer klaart lekker op.
De rest van de dag vangt het redelijk door, met wat oplevinkjes, ook tijdens een excursie met een collega van Jos en zijn Vogelwerkgroep Gemert. Aan het eind van de middag ook nog een Bladkoning en de slaaptrek leverde weer redelijk wat vinken en kepen op. Als het echt donker is en de laatste vogels weg zijn begint het te regenen. Vannacht trekt dat allemaal over hopelijk.
Waarneming: één ijsgors overtrekkend.


Groet, André, Jos en Ingrid.


Zondag 3 oktober 2010

Stilte na de storm.

De dag begint winderig, en eigenlijk waait het de hele dag wel zo'n 4B uit ZZW. De regen is vannacht overgetrokken. Het klaart af en toe op en het wordt ronduit warm. Op 3 oktober om 20.00 nog in een shirtje zonder jas buiten rondlopen...
Er zijn Sijzen en Kepen in de lucht maar de eerste ronde levert, gemeten naar de standaard van vorige week (...;-)) maar weinig vogels op: 20.
Maar de hele dag door blijft het aardig doorlopen, en met name de Sijzen blijken het heel aardig te doen.
De enthousiaste excursiegangers (8 personen, waaronder bij toeval een collega van André, en 1 juveniel) konden een leuk spectrum aan soorten bewonderen, waaronder een Boomkruiper en Sijzen. De slaapbewegingen leverden weer kepen en vinken op in sectie 4 en 5. Het aantal adulten bij zowel Keep als Vink vond ik opvallend hoog.
Waarnemingen: meerdere groepen Kolganzen arriveerden gedurende de hele dag vanuit het noorden en vlogen ook door.


Groet, André, Jos en Ingrid.


Maandag 4 oktober 2010

Sijsjes lijmen.

Vandaag is het rustig weer, met hoge bewolking en weinig wind. Maximumtemperatuur ca. 20 graden!
Er klinken al meteen Sijzen en Vinken in de lucht. De eerste ronde levert ruim 30 vogels op. Ronde twee hangt er veel, vooral Sijzen op de grens van sectie 2 en 3, maar ook Zwartkoppen en Roodborsten, Goudhanen en Vinken. Bij terugkomst hangen er bovendien ruim 30 Sijzen in sectie 1! Het is dus even druk en dat blijft zo tot ongeveer 13.00 uur. Daarna valt het behoorlijk stil, met kleine rondjes. De teller stopt uiteindelijk op 287 vogels (inclusief terugvangsten).


Groet, André, Jos en Ingrid.


Dinsdag 5 oktober 2010

Sijzen in de min, Zwartkoppen en Vinken stabiel.

Rustig herfstweer, meestentijds 8/8 bewolkt, soms even een opklaring, wind ZW 2-3, 18 graden C.
De eerste ronde levert zo'n dertig vogels op. Zwartkoppen, Sijzen en Vinken vormen de top 3, waarbij er duidelijk minder Sijzen zijn dan de twee dagen hiervoor. Ook Pimpelmezen doen een duit in het zakje.
De hele dag zijn er redelijke rondjes en de slaapbewegingen leveren een prima slotronde op. Hier zaten weer een paar Kepen bij, waaronder eentje met een joekel van een volgezogen teek op de wang. Deze is vakkundig verwijderd en aan de alcohol toevertrouwd. Martin Duisterwinkel miste hem net, hij was hier gister en eerder vandaag om de tekenoogst van september op te halen. Eindstand van vandaag is 214, waarvan 185 vers geringd.


Groet, André, Jos en Ingrid.


Woensdag 6 oktober 2010

Business as usual

De ochtend begint droog maar behoorlijk winderig, Zuid 4.Tussen 11.00 en 12.30 af en toe een licht buitje; na 16.30 wat lichte regen, maar toch overgaand in wat gestagere regen tegen de tijd dat de slaapvogels binnenkwamen. Dat was even achter elkaar doorlopen.
Koperwieken zijn er nog steeds nauwelijks. Vinken en Zwartkoppen nemen nu af, van de Sijzen resteren nog wat kneusjes, de Goudhanen zitten duidelijk in de lift met 33 stuks. Vinken zijn wel onveranderlijk lekker vet.
Vijf adulte excursiegangers zijn getuige van het ringen van enkele gemiddelde oktober-soorten, waarbij de Goudhaan de favoriet blijkt. Kortom, de opwinding van vorige week is weer vergeten en we gaan over tot de orde van de oktoberdagen. Maar het blijft spannend!


Groet, André, Jos en Ingrid.


Donderdag 7 oktober 2010

Zilverdraden in het Glop

Doodstil. Dat is het op deze donderdagochtend. Mistig, geen blad beweegt. Voor het veldlab hangt een spindraad van zeker tien meter, van de boom naast de deur tot de lijsterbes op de hoek van het oprijpad. In twee netten van het lange deel van sectie 6 loopt een curieuze horizontale zigzagbaan van blijkbaar iets afwijkend garen waarop hele kleine druppeltjes zijn gecondenseerd. Het leken aanvankelijk zelfs ijskristalletjes, maar zo koud was het toch nog niet geweest. In de meeste netten hangen ook herfstdraden, evenals dwars over de looppaden langs de netten. Ach ja, bij minder vogels dan je sinds enkele dagen gewend bent ga je op andere dingen letten.
Om 11.00 was de mist opgetrokken en begon het wat meer te vliegen. Vinken zijn de hoofdsoort vandaag, als enige in de dubbele cijfers en de helft van het aantal vers geringde. Maar de aantallen zijn niet groot.
We krijgen bezoek van dhr. Arnhem (broer van wijlen Roger Arnhem), Belgische ringer en plaatsvervangend hoofd van het Belgische ringwerk, en echtgenote. We hebben een gezellig gesprek bij een kopje koffie en hij loopt een rondje mee.
De eindstand van vandaag is 80 vogels (inclusief terugvangsten).


Groet, André, Jos en Ingrid.


Vrijdag 8 oktober 2010

Nieuw golfje Roodborsten

De ochtend begint met een aardige bries uit het oosten. Er is nieuwe aanvoer. De eerste ronde telt 40 vogels, de helft van het totaal van gister. De meeste zijn Roodborsten en opvallend genoeg zijn er geen Vinken bij (terwijl die hier nog wel geslapen hebben en gister in de avondronde binnenkwamen).
De excursie van de Stichting Vogelreizen, verplaatst naar 14.00, omvatte 15 enthousiaste personen, waarvan de helft ook nog een strengetje sponsorde.
De hele dag bleven we goeie rondjes lopen en het totaal vandaag kwam uit op 212, met als toppertjes Roodborst (47) en Tjiftjaf (28).
In de loop van de middag en in de avond toch weer de nodige Vinken en Kepen. In de avond wordt het fraai helder en valt de wind weg.


terug
later
eerder

Groet, André, Jos en Ingrid. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox