logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 41


Zaterdag 9 oktober 2010

Wisseling van de wacht.

Een zeer goede eerste ronde van 92 vogels. Met dank aan Frank Majoor en Gerard Troost voor de assistentie. Ging nog lekker door met doortrek en vangsten. Om 11.00 uur zijn de Zwollenaren gekomen. De groep is groot maar zo ook de verwachtingen. Wat wil je ook met dat aantal van de afgelopen weken. Iedere ronde met veel vogels resulterend in een eindtotaal van 271 versch en de retour.
Om 3 uur de vogelwerkgroep Amersfoort op bezoek gehad. Erg enthousiast en veel sponsoring van ringstrengen.
Gezien de drukte hebben wij bij deze besloten om de dagverslagen af te schaffen en over tegaan tot een weekverslag....Grapje.


Groet Peter, Arjen, Bert, Julie, Fenny, Hylke, Vera.


Zondag 10 oktober 2010

De russen komen...

Eerste ronde met constante aanvoer van 105 vogels welke om 10.00 uur weggewerkt zijn. Behalve het voornamelijk algemene grut laat ook een houtsnip zich vangen. Tweede ronde aanzienlijk minder, maar het loopt door. Goudhaan en koperwiek komen 's-ochtends massaal aan.
De dag begint fris, maar het wordt sneller warm met een helder blauwe lucht. Tijdens rondje twee wordt een waterral gehoord. Deze verwachten we met een speciale techniek op korte termijn te grazen te nemen. Na drie rondjes staat de teller al op 148, met goudhaan als koploper. Ook een braamsluiper konden we vandaag verfraaien met een mooi ringetje.
Om 14.00 uur een excursie gehad met 10 enthousiaste mensen, waarvan Bert aan 8 rijpere dames een string heeft verkocht. We hebben ze onder andere een gekraagde roodstaart kunnen laten zien. De rest van de middag vangt het redelijk door, met de laatste ronde nog een opleving met 55 vangsten met veel vink en koperwiek. Tevens in deze ronde nog een grote goudvink, maten van vleugel en staart onmiskenbaar.
In het bos bij sectie 2 een ransuil tijdelijk in het net, maar net te tijdelijk om een ring te krijgen. Overige waarnemingen: sperwer boven het bosje en waterral gehoord en gezien bij sectie 8.


Groet Peter, Arjen, Bert, Vera, Hylke, Julie en Fenny.


Maandag 11 oktober 2010

De russen zijn er.

Er wordt gestart met het vrijlaten van alle logé's, waaronder de grote goudvink. De eerste ronde levert direct weer een volle kapstok op, maar het aantal haalt het niet bij gisteren. De eerste ronde levert uiteindelijk 58 exemplaren op. Wel zitten er de eerste vuurgoudhaantjes tussen - altijd leuk - en zoals verwacht eveneens enkele vorse Borissen met snor. De tweede ronde zakt het duidelijk in, maar wel een zeer lichte boomkruiper (of een boomschors volgens aspirant vogelaar Julie). Bert denkt aan een taigaboomschors, maar al gauw wijzen alle determinatiekenmerken naar een 'gewone' boomkruiper. Het betreft een terugvangst en het blijkt dat de afgelopen vijf keer dat het diertje gevangen is (in 2009 4x en in 2010 1x) ook juist is gedetermineerd.
De zon komt inmiddels boven de bomen uit en het warmt nu sneller op. Rond het Glop veel vinken. Rond een uur of 12.00 vangen we een verse waterral (een dame) in de inloopkooi bij net 8. Dit is nog maar het begin want vanavond gaat het rallenknallen beginnen!
Einde van de middag een sijsenpiekje en een juveniele sperwerman. De meeste merels hebben nu de oostelijke kenmerken - vleugellengte >130 mm en gewicht >110 gr - de Russen zijn er dus nu echt.
Hoe kan het gaan. Tot voor kort was een vangdag met ongeveer 100 vangsten een topdag. Nu hebben we 250 vangsten en is daarmee de minst goede dag tot nu. We zijn zeer tevreden met deze aantallen. De hele dag veel werk. Tot 12.00 uur het rallengeluid laten draaien (vandaar het late verslag). Heeft echter nog niet geleid tot extra activiteiten van de rallen.
Bijzonderheden: Op het eiland heel veel vink, keep en koperwiek. Rond net 4, 5 en 6 al twee avonden een egel. Grootmazige netten in paardenweitje zijn voor roofvogels en (grotere) lijsters prettig, maar de kleinere soorten als vink en keep komen er erg in vast te zitten (onprettig voor de vogels zelf).


Groet Peter, Arjen, Bert, Vera, Hylke, Julie en Fenny.


Dinsdag 12 oktober 2010

De aantallen blijven hoog.

De dag begint weer als vanoud en we zwaaien de vier logés uit. De eerste ronde heeft een totaal van 55 vogels (50/5) met veel merel (14/2) en roodborst (13/2). Een klapper blijft nog even uit, wel horen we weer een waterral langs de baan.
Rond een uur of elf komt Fokke Tuinstra even buurten met zijn vrouw, ze komen ons komende zaterdag aflossen en vragen zich af of we nog wel wat vogels voor ze over laten. Vanaf een uur of 12 zakt de vangst wat in en heeft Bert voor het eerst even tijd om op zijn gemakje paddenstoelen te zoeken.
Behalve de vangst kakken ook de ringers wat in. De dames hebben 's ochtends de zakjes (van de vogels...) gewassen, dus die zijn weer heerlijk fris.
's Middags komt er een melding van een mogelijke bruine boszanger bij Vredenhof, een zoektocht heeft helaas nog tot niets geleid. Morgen misschien het geluid van deze soort maar eens laten knallen. Ook horen we continu een kleine karekiet, maar zien hem niet...
Om de 170-ste vogel van vandaag te vieren is er appelgebak, gemaakt door de dames die een nabijgelegen appelboom hebben kaalgeplukt. Het eindtotaal komt uit op 252 vogels. Geen spectaculaire soorten vandaag, leuk waren nog wel enkele vuurgoudhaantjes, een kleine barmsijs en een behoorlijk aantal sijsjes.
Al met al een wat schrale oogst, we hebben het vermoeden dat we wat verwend zijn... Stiekem zijn we dus eigenlijk best tevreden, wat een aantallen!


Bert, Peter, Arjen, Hylke, Vera, Fenny en Julie.


Woensdag 13 oktober 2010

Spechten en pannekoeken.

Tweede nacht rallengeluid gedraaid, tot nu toe echter zonder resultaat. Het wachten is blijkbaar op de echte rallenvangers; Gerrit en Wil, die last ligt nu op jullie schouders. De eerste ronde heeft een verrassend laag aantal vogels. Maar blijkbaar hebben alle vogels uitgeslapen, want de tweede ronde is het alsnog volle bak. Vervolgens zakt het echter toch weer in, maar het blijft de hele dag doorvangen.
Om 14:00 een excursie voor 16 personen (7 strengen laten sponsoren). Fokke met z'n vrouw komen nog een bakje koffie halen en hij brengt ons nog enkele interessante vangmethode's bij die we de komende dagen maar eens moeten uitproberen.
Het weer is en blijft erg rustig met weinig wind. Om 18.00 uur komen twee mannen (Matty Berg en Onno den Boon) van de VU langs voor de excursie van morgen en ze lopen enthousiast een rondje mee. Er schijnt veel roofvogeltrek geweest te zijn vandaag, maar op het Glop krijg je daar helaas weinig van mee (toch maar eens het bos en het gebouwtje weghalen...).
Ondanks de gevoelsmatig kleine oogst mogen we toch echt weer niet klagen met om 19.00 uur (voor het laatste rondje) rond de 200 vogels. Het lijkt er echter wel op dat de vogels zo langzamerhand op zijn. Wel levert het nog een grote bonte specht op, door het a-typische verenkleed moeilijk op leeftijd te brengen. Ook vandaag discussie over determinatie van merels (leeftijd en sexe). Tijdens het laatste rondje een vergelijkbaar beeld als de rest van de dag, maar toch nog dik 10 koperwieken. Het koelt nu sterk af, we gaan dus maar gauw aan de pannenkoeken.
Hylke en Vera nemen de boot van 18.30 uur.


Groet, Bert, Peter, Arjen, Fenny en Julie.


Donderdag 14 oktober 2010

Sau! sijzen.

De dag begint erg mager met slechts vijf vogels. We vrezen dan ook dat de dalende trend in het aantal vogels wordt doorgezet en wijten dit aan de veranderde weersomstandigheden. Gelukkig is de tweede ronde toch weer een stuk beter en loopt het vervolgens de hele dag wel aardig door. Tijdens de excursie van 11.00 met potentiele studenten van de VU Amsterdam kunnen we gelukkig dan ook aardig wat vogels laten zien. Vooral de sijzen doen het vandaag goed, we komen uit op 84 exemplaren!

Twee enthousiaste voorbijgangers met wat vragen over een gevonden duivenring kunnen we behalve sijzen ook nog een aantal andere vogels laten zien, waaronder verschillende grote Borissen en Natasja's. Het merendeel van de merels van vandaag komt (op basis van de vleugellengte en gewicht) vermoedelijk uit oostelijke streken. Als blijk van dank voor de spontane prive excursie sponsoren de bezoekers nog een ringstreng. Ook is studente Irene nog weer langs geweest... al het mannelijk in rep en roer.
's Avonds vangen we nog een Houtsnip die we kunnen strikken door te posten bij de netten, dit posten was eigenlijk bedoeld om wat extra lijsterachtigen te vangen maar dit is natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Dit lijsters vangen lukt trouwens ook aardig, met name de koperwieken laten zich goed vangen. De krent van de dag is een groepje van zes witkopstaartmezen (zie foto's) die we uit netje negen weten te pulken. Het programma kent helaas geen witkopstaartmees, zodat we ze in eerste instantie moeten invoeren als staartmees. Dit zullen we uiteraard nog even aan (laten) passen.

Ook nog vermeldenswaardig zijn de drie Kleine barmsijzen die we vandaag vangen, dat lukt ons niet dagelijks. 's Avonds gaat de rallendisco weer aan, tot nu toe helaas nog met weinig resultaat. We sluiten de dag af met een aantal overheerlijke pizza's. Met weer een dag boven de 200 hebben we dit naar ons idee wel verdiend!
Overige waarnemingen: dwerggans in de polder en (nog een) witkopstaartmees ten noorden van de Vredenhof.


Groeten, Bert, Fenny, Julie, Arjen en Peter.


Vrijdag 15 oktober 2010

Natte afsluiting.

Ruiger weer met meer wind en regen. De eerste ronde levert slechts 15 vogels op maar dat is wel drie keer zoveel als gisteren dus...Tot 12 uur af en toe een bui en weinig vangsten. Nu een groepje van 7 staartmezen gevangen, vleugels duidelijk korter < 61 mm) dan de witkopstaartmezen (64 mm of groter) van gistereren (Svensson noemt dat ook als kenmerk). Gezien de geheel witte kop en nek, de scherpe rand in de nek met de donkere rug en de grote vleugelmaten zijn wij er zeker van dat het Witkopstaartmezen zijn.
s' Middags gestage regen dus we lopen bijna constant rondjes. Af en toe vangen we iets. Evert Jan en Ardie komen nog even op bezoek. Ze zijn zeer gespitst op de nieuwe baan(onder)soort van gisteren. Eigenlijk zijn ze nog het meest geinteresseerd naar de tractatie die daar bij hoort. Vanavond dus naar van der Werf.
Vandaag duidelijk minder trek dan de afgelopen dagen. Gezien de extreme vangsten van de afgelopen weken vraag ik me af of er nog vogels op Schier zijn zonder een VT ring!! Toch aan Ardie en de Friezen veel succes toegewenst met hun komende vangweek. Het laatste rondje levert nog de nodige koperwieken op. Uiteindelijk toch nog over de 100 vogels. Al met al een fantastiche week gehad met bijna 1500 vogels.


terug
later
eerder

Groeten, Bert, Fenny, Julie, Arjen en Peter. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox