logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 31


2 augustus 2009

Na regen...

Het was vandaag een regenachtige dag. In de ochtend wisselden droge periodes zich af met regenbuitjes, maar vanaf een uur of elf regende het gestaag. Pas in de loop van de middag klaarde het weer op. In de eerste twee rondes werden nog 16 vogels gevangen, maar daarna zakte de vangsten snel in. Tussen de ronde van 12:30-20:00 uur werd zelfs geen enkele vogel gevangen! De vogels maakten er een echte zon(rust)dag van.
Bij festiviteiten bij de Berkenplas was Evert Jan weer geluidstechnicus. Het geluid overstemde zelfs het daggeluid. Zou het lage aantal vogels te wijten zijn aan de regen of aan Evert Jan zijn werk achter de knoppen?
Bart Sikkema kwam 's middags nog even langs maar trof lege netten aan! Om zich niet nutteloos te voelen is Andrea de hele middag aan het snoeien geweest bij sectie 4. We kunnen de kommende dagen bergen takken verslepen!
Na 20:00 uur werden nog drie vogels gevangen, wat het dagtotaal opleverde van 31 vogels.

Groeten,


Andrea, Koos en Symen


1 augustus 2009

Overname

Aankomst? Meteen in de eerste ronde 25 vogels... vooral kleine karekieten, maar ook drie tuinfluiters waarvan één al vetgraad 3 heeft. Bij de karekieten een opvallend verhoogd aantal adulte vogels. Bij de distels hangen twee putters. De wind is zwak en zit ineens in de oosthoek. Op de Noordzee zit een groot buiengebied en het raakt op het eiland al vroeg bewolkt. Boer Visser heeft de muur met grasbalen vannacht afgekregen en is volgens mij meteen de hele nacht doorgegaan met mest injecteren. Zijn land zit barstenvol met meeuwen. Bij sectie 5 wordt al wel duidelijk wat er mogelijk aan de hand is.. De beide resterende jonge haviken bedelen weer volop en vliegen laag over het riet en struweel rond en zullen daarmee de vogels de stuipen op het lijf hebben gejaagd. Het kon wel eens de reden zijn waarom we zo'n goede week met 700 vogels achter de rug hebben.
Tegen 11 uur breekt de zon af en toe door. Als afsluiter kunnen Henri en Hanneke nog een koekoek op de lijst bijschrijven die dan uiteindelijk op 754 vogels in 9,5 dag uitkomt. Symen en Koos zijn dan inmiddels gearriveerd en nemen vanaf 12 uur het vangen en het verdere schrijven van dit verslag over. Met de aankomst van Koos ruikt Ardie de door Koos zelf gebakken appeltaart en brengt ondertussen de door de aannemer van het eiland geschonken kit mee voor de nieuwe geluidskasten.
Andrea arriveert met de boot van 13:30 uur en Henri en Hanneke vertrekken met deze boot. Met hun vertrek lijkt het alsof ze de vogels hebben meegenomen, want we beginnen met een ronde van twee vogels, daarna één, gevolgd door meerdere 0-rondes.
Bij sectie 8 verblijven al enkele dagen tenminste twee Waterrallen. Koos gaat dan ook meteen op het heetst van de dag aan de slag met het plaatsen van de rallenkooi alhier, dit onder het genot van muggengezoem en dazengeprik en natuurlijk zwaar zwetend. Ben benieuwd wanneer we de eerste gaan vangen hier.
Inmiddels is ook Evert Jan gearriveerd en vertelt ons mooie verhalen over zijn vakantiereis naar Canada. Na het avondeten vertrekken Koos en Symen naar de zeereep en heeft Andrea een erg leuk avondpiekje met een aantal Groenlingen en Putters. Het dagtotaal kwam zo uit op 103 vogels en 23 verschillende soorten.
Een erg goede vangdag en een veelbelovend begin van onze week.

Groeten,


Henri, Hanneke, Andrea, Koos en Symen


31 juli 2009

Het meervoud van Havik is Haviken

Gelukkig, de heksenketel van gisteren is uitgeraasd. Het is een stuk rustiger, de wind is geluwd tot 2 bft uit Zuidwestelijke richting, het is half bewolkt en droog en 13 graden. De eerste ronde levert vijf vogels op. In het bos bij terugkomst in de hoek van sectie 1 naar 2 zie ik een wegflappende havik en in het net een bout van een houtduif. Wederom jammer dan... ik leg de bout dan maar in de hoek op het pad, wie weet komt de vogel er nog voor terug.
In de schapenweide is het afgelopen met de trappelende meeuwen, maar foerageren er nog steeds groepjes spreeuwen. Rondom het gaas van de verzamelkraal voor de schapen wordt het langzamerhand drukker met grauwe vliegenvangers, spotvogels, vinken en zelfs fitisjes. Als ik tijdens de ronde van 11:30 uur bij sectie 2 elzenproppen sta te peuteren merk ik dat er een eindje terug iets tegen het net vliegt. Een havik heeft zich wederom op de bout gestort. Het blijkt de eerstejaars man van gisteren te zijn. Hij heeft mooi mazzel gehad met deze prooi want met een nacht ertussen weegt'ie nu 27 gram zwaarder. Binnen een half uur na het loslaten zit de vogel al weer te pieuwen in het bos aan de noordzijde van de baan.
Na deze vangst wordt het snel stiller met de vangsten. Toch wordt er iedere ronde nog wel iets gevangen. De tijd wordt zinvol besteed door met van alles en nog wat aan klusjes bezig te gaan want het is immers onze laatste volle dag hier. We verbeteren de opstelling van de netten in sectie 6, snoeien nog wat overhangende takken weg en Hanneke gaat nog voor een paar boodschapjes naar het dorp. Het is inmiddels zo zonnig geworden dat ze met bekertjes ijs terugkomt. Weer een tip: ga geen schepijs halen bij het Luifeltje, het is verslavend hoge kwaliteit...
Op de heenweg heeft ze een merel meegenomen die hier al een paar dagen rondvliegt met een open wond van een havik- of sperweraanval. De vogel wordt een eindje buiten het Glop losgelaten in de hoop dat de wond daar beter kan herstellen.
Aan het eind van de middag lopen de twee VU-studenten en de ouders van één van hen een rondje mee. Ik heb hen nog niet uitgelegd wat de betekenis van de duivenbout op het pad is, of het is al weer tijd voor een sprint. Een havik springt in het laatste BTO-net dat voor de Ebel-brug staat en springt met net en al op en neer op de grond. Pas later hoor ik dat tijdens mijn sprint m'n instappers in het rond vlogen. De havik springt uit het net en ik zie de vogel vlak voor mij het net boven de Ebelbrug in springen. Met een snoekduik spring ik de brug op aan het smalle randje en verlies haast m'n evenwicht (hoe wordt je snel bruin…) maar ik heb de vogel klem in de zak van het net. Mensen die voor het eerst van hun leven een mistnet zien moeten het hiervoor beschreven tafereel erg vreemd vinden... De avond levert ook nog weer een kleine toevoeging aan de lijst op en zo eindigt er weer een enerverende dag.

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


30 juli 2009

Nen poesterigen dag

Er was voor vandaag een onstuimige dag voorspeld. Bij het opstaan bleek er al een groot gebied met lichte regen te zijn gepasseerd en dat had, gepaard gaande met wind, heel wat blad in de netten geblazen. Bij vertrek voor de eerste ronde was het droog maar zat er een enorm dreigende donkerblauwe bewolking boven de wal en de eerste onweersflitsen waren al zichtbaar. Net voordat de rand van dit onweergebied zich over het Wad wist te persen is de eerste ronde gelopen. En dat viel nog niet eens tegen; 8 vogels waarvan het grootste deel kleine karekieten en ook een bosrietzanger met vetgraad 3.
Op het pad van sectie 7 staat een waterral met een lange nek te kijken naar een vogel in het net. Als ik nader, springt'ie op en vliegt keurig parallel aan de netten naar de scheiding met de schapenweide. Na die eerste ronde heeft het ongeveer een 20 minuten zwaar geregend en na die regen neemt de wind fors toe tot kracht 5-6 bft uit het zuidwesten. Het is niet gek dat je na zo'n bui slechts vier vogels in de tweede ronde hebt. Als je nu door het vangterrein loopt is het haast niet voor te stellen dat het de afgelopen week zo rustig was met vrijwel windloze dagen. De heksenketel is nu compleet met afgewaaid dood takhout en ja ja : elzenproppen... Wat zeg ik: takken met elzenproppen! Zoveel mogelijk in de luwte van de wind vliegt er toch nog een distelvlinder bij de netten van sectie 9.
Het blijft tegen de verwachtingen in de gehele dag 'poesterig' weer zoals ze in Twente zeggen, oftewel "ut heuj kump zelf van t laand". De wind is aangewakkerd tot kracht 5 bft uit Westelijke richting en met gelukkig steeds groter wordende tussenpozen passeeert er een korte bui. Het vangen is door dit weer flink teruggevallen maar blijft interessant.
In de schapenweide liep het vandaag de hele dag vol met meeuwen. Zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen, enkele hybriden zilver/kleine mantel en een kleiner aantal kokmeeuwen. Ze zochten kennelijk de luwte van de wind op en waren tussen het kortgevreten gras (er liepen gisteren een stuk of zestig schapen) naar vliegende mieren aan het zoeken die gisteren massaal omhoog kwamen. Een grote groep spreeuwen pikte een graantje mee.
In de middag ben ik met een aantal struiken aan het toppen geweest (het staat op sommige plekken ruim 4 meter hoog) en bij het sjouwen van een stapel twijgen naar de houtopslag bij sectie 6 zag ik ineens een grote schicht opzij schieten. Vervolgens vlogen in de weide alle meeuwen al een speer omhoog en zag ik het grofmazige net op en neer dansen. Rennen! En ja hoor, een havik in het oostelijke grofmazige net. In tegenstelling tot gisteren bleef de vogel hangen omdat het net niet superstrak stond en hij dus in een diepe zak kwam die de onderliggende baan voorbij schoot. Vervolgens kostte het wat moeite om de vogel uit het net te krijgen want hij zat niet vast en rolde steeds op de rug met de poten in mijn richting slaand. Wonderwel slaagde ik er zonder bloedvergieten in en stond ik dus met een mooie eerste kalenderjaar havikman in de hand. De tweede van het nest van drie.
In tegenstelling tot de vorige was deze vogel mager te noemen; met 620 gram aan de ondergrens voor een havikman. Nu maar hopen dat het dit jong beter vergaat dan de vorige...
In de avond is de wind behoorlijk geluwd, maar er staat nog zeker 3 bft West. In de laatste ronde weten de jonge haviken de jeugd van de groep bij de kampeerboer aan de overkant van de straat niet meer te overstemmen. Helemaal achteraan in de opstelling vang ik dan nog de laatste vogels van de dag, weer een ongeringde blauwborst, een fitis en een nog heel piepjonge kleine barmsijs die, net als eerder op de avond een jonge groenling, naar bed moet worden gebracht. We mogen gezien de omstandigheden met 39 vogels niet klagen en zijn vandaag voor onze vangweek de grens van 600 vogels (inclusief terugvangsten) overgegaan.
Oh ja, een tip : als je een natte winterkoning in een zakje meeneemt kijk dan even later niet in het zakje of ie al droog is...

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


29 juli 2009

De vetgraden nemen toe.

Na weer een mooi rustige nacht (en dan bedoel ik niet al die speur- en spooktochten die midden in de nacht in het bos worden gehouden) was het ook rustig in het glop. Je kon bij de eerste ronde af en toe de verdorde blaadjes op de grond horen vallen. De beide jonge havikken zaten al weer hardop te bedelen. Één zat er weer op de plek van de horst en de tweede in het bos achter sectie 9 en 0. De vangsten vielen vandaag nog enorm mee terwijl het eigenlijk erg stil was in het vangterrein. Het viel wel op dat er ineens meer braamsluipers aanwezig waren waarven een deel werd gevangen. En er was weer verhoogde aanwezigheid van gekraagde roodstaarten; vandaag (handig voor het verschil in leeftijdskenmerken) zowel een eerste kalenderjaar man in voltooid postjuveniel kleed als een man in vrijwel voltooid adult kleed.
De aanwezigheid van de waterral werd vandaag duidelijk gemaakt door de overduidelijke pootafdrukken op de duiker in de sloot. En grote bonte specht nummer drie werd vandaag aan de rand van het bos gevangen. Wederom een juveniel exemplaar met ditmaal een werkelijk donkerbruin gekleurde borst en buik. Slechts heel vaag waren de fijne langsstreepjes op de borst te zien. Vandaag ook een heel jonge tuinfluiter gevangen met een opgezwollen kop en een oog waarvan het knipvlies niet meer open kon; duidelijk één of andere ontsteking. Verdere terugvangsten : een adulte merel-man die in twee jaar nu 6 maal is gevangen, maar alleen in het voorjaar en zomer. Een andere merel, een vrouw, ook uit 2007, nu voor de zevendee maal gevangen met als uiterste datum 25 september. En dan nog een fitis uit 2007 nu voor de eerste maal teruggevangen.
In één van de avondrondes zien we een juveniele havik in één van de grofmazige netten in de schapenweide hangen, maar net als ik sprint vliegt de vogel al weg. Conclusie is inmiddels wel dat haviken ook in de grofmazige netten niet snel vast zitten, we hebben deze week nu al drie ontsnappingen meegemaakt. De vogel blijkt tegen het net te zijn gevlogen met een rest van de maaltijd in de poten want onder het net treffen we een halve juveniele houtduif. Wie weet komt ie er nog voor terug...
Hanneke heeft aan het eind van de middag in de schapenweide pluimen van massaal uitvliegende mieren gezien; we hebben er geen noemenswaardige aantallen meeuwen op af zien komen.
Vanmiddag hebben we nog 2 oud-studenten van de VU op bezoek gehad. Ze waren met de kano via Engelsmanplaat het Wad over komen peddelen om op het eiland herinneringen op te halen aan hun studietijd in de begin jaren zeventig. Hun zeekano-outfit doet mij terugdenken aan een oude verwaarloosde hobby.

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


28 juli 2009

Een beetje minder...

De ochtend begon met zware dauw. Het is de afgelopen nacht dus toch nog redelijk helder geweest. Er stond totaal geen wind, ook in de polder niet en dan kan het hier tot de boeren en badgasten wakker worden heel stil zijn... De eerste ronde leverde zeven vogels op en alsof het zo moest zijn herhaalde zich dat drie rondes achter elkaar om vervolgens terug te zakken naar twee rondes van vijf vogels en daarna tot aan het einde van de middag alleen maar minder. Toch is het weer een dag waarop er in de middag maar een paar rondjes zonder vogels gelopen worden.
We vingen vandaag een Fitis terug uit 2006, deze is in ieder seizoen sindsdien één keer teruggevangen en was vorig jaar op 12 Juli al veel verder met de hand-en armpenrui dan nu. Ook vingen we weer een juveniele grote bonte specht, de tweede van het seizoen en een exemplaar met een behoorlijke partij bruin op de borst en buik. In de glopsloot treffen we op de buis van de duiker onder sectie 8 een groene kikker aan. Deze soort wordt in het beheerplan dat hier in de kast staat nog niet als waargenomen soort van het eiland genoemd. Volgens mij is door iemand binnen de groep in voorgaande jaren ook al wel een keer een groene kikker gehoord/gezien.
Vanmiddag heb ik met Rob Bijlsma gebeld over de avonturen met de haviken. Allereerst was hij verbaasd over het feit dat er nu nog niet zelfstandige jongen waren, maar hij begreep al snel dat de Wadden een uitzondering zijn ten opzichte van de bossen van het binnenland. Het fenomeen dat ouders één van hun kinderen doden was hem (nog) niet bekend. Het leek hem wel plausibel dat een kadaver op een vaste voerplaats, van welke vogel dan ook door een andere havik wordt aangevreten, het zijn immers proteïnen. Een tweede paar binnen 100 meter afstand leek hem uitgesloten. 600 meter afstand tussen twee nesten is in het binnenland al dichtbij. Na dit telefoontje hebben we het nest van vorig jaar bezocht, zijn er met de lange ladder bijgeklommen en hebben geconcludeerd dat het inderdaad een oud nest moet zijn geweest waarop dit jaar prooi werd geplukt en waarop wellicht door de man van het paar werd geslapen. Een grote zak met braakballen leverde wederom niks op. Wel vonden we tussen de prooiresten een gedeeltelijk skelet van een bruine rat.

Waarnemingen : één buizerd 1 kj laag cirkelend boven het veldlab en Arnicaweide; Distelvlinder; kleine vuurvlinder; nachtpauwoog; één groene kikker in glopsloot.

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


27 juli 2009

Het is Fitis wat de klok slaat.

Bij vertrek voor de eerste ronde horen we nog twee havikken bedelend op de post, de ronde levert slechts vier vogels op, want er trekt net een regenbuitje over het eiland. De ronde daarna is er meer activiteit want het is weer droog. Wel is direct merkbaar dat er minder vogels in de struiken zitten. Vooral de winterkoningen laten vandaag verstek gaan; hebben ze het inmiddels door dat we niet meer onderbreken? Gisteren leken de blauwborsten dat al te begrijpen. Tijdens die tweede ronde beleefden we ook een onaangename verrassing. We hoorden aan het gekrijs van de haviken dat er weer verse prooi werd aangebracht. Op het moment dat we langs het bosje met de horst liepen zagen we nog net een adulte vogel van één van de heksenbezems afvliegen, gevolgd door een op de grond ploffende prooi. Dat bleek een turkse tortel te zijn, maar bij nadering van de plek zagen we een veel grotere krans met veren.
Even dacht ik een geplukte kerkuil te ontwaren maar toen ik beter keek zag ik twee grote gele klauwen met om één daarvan een ring. Het bleek de jonge havikvrouw te zijn die we eerder deze week geringd hebben. Dan gaat er in rap tempo van alles door je hoofd; was de vogel dan toch niet helemaal in orde? Daar leek het helemaal niet op. Maar waarom is de vogel aangevreten? Het plukpatroon wijst gewoon op roofvogelpluk en van de kop was slechts het achterste deel van de schedel en een stukje van de hals te vinden. Of zou er dan toch sprake zijn van een tweede en rivaliserend paartje haviken? We hebben geen idee... wel staat vast dat het een roemloos einde is van een prachtvogel.
Hoewel het aantal vogels per ronde minder is dan voorgaande dagen vangt het tot na de middag lekker door. We vangen een spotvogel terug die in 2005 hier geringd is en nu pas voor het eerst teruggevangen wordt. Het mannetje hangt samen met twee jonge vogels in de hoek van de netsecties 8 en 9. Vandaag ook dezelfde tjif van vorig jaar uit de zeereep nogmaals teruggevangen.
Als het later een stuk zonniger en warmer wordt breekt toch de realiteit van het zomervangen aan: de eerte nulronde is een feit, gevolgd door een ronde met slechts 1 vogel in 500 meter net...
In de middaguren zie ik nog een flits van een adulte havik die uit het achterste net in de hoek van sectie 1 naar 2 springt. Een sprint in de hoop dat de vogel om de hoek nogmaals in het net springt blijkt ijdele hoop te zijn. Een uurtje later scheert er een sperwer-man over het grasveldje naast de strandwagen.
Hanneke heeft boodschappen gehaald en constateerde onderweg dat er op veel plaatsen vliegende mieren het luchtruim kozen; mierende meeuwen hebben we echter niet gezien. Op de margrieten naast het gebouw zitten vanmiddag drie kleine vuurvlinders en meerdere koevinkjes. Af en toe wil er een klein koolwitje van de bloemen profiteren maar die wordt fel weggejaagd door de territoriale koevinkjes of bonte zandoogjes.
Tegen 15:00 uur bewolkt het in korte tijd en om 15:45 uur begint het voorzichtig maar gestaag te regenen. We zitten in de randzone van een groot regengebied dat van het Westen naar het Noord-oosten van het land schuift. De eerste ronde die we in de regen lopen blijkt de vogels flink geactiveerd te hebben: 15 exemplaren! We blijven vrijwel continu lopen en de eerste beste ronde nadat het even droog is levert meteen weer negen vogels op. Zo ineens vangen we vandaag vijf vinken. Opmerkelijk als je het uitzet tegen de vangsten van deze soort tot nu toe.
We merken wederom niets van kruisbekken, maar Ardie weet vanavond te melden dat er over het dorp een klein groepje is waargenomen. In de avond is er net als voorgaande avonden weer lichte trek van witgatjes. Morgen draaien we voor het eerst met gebruik van het daggeluid.

Groeten,


terug
later
eerder

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox