logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 44


2 november 2008

Weer een heel aardige eerste ronde van 63 vogels, gevolgd door één van 30. De wind is aardig gaan liggen en het wordt een fraaie en rustige novemberdag. Gisteravond is er nog één Waterral bijgekomen.
Er zijn weinig bijzonderheden te vermelden. Een Grote Barmsijs en een paar rondjes later een Kleine. We vangen ook een Merel terug uit augustus 2006 (toen 1kj). De vangsten lopen wat terug en de terugvangsten nemen weer toe.
De wind was al 0-1 Bft, en 's avonds valt de wind helemaal weg. Het klaart op en de sterren verschijnen. Mooi vertrekweer.
De rallendisco (Waterral + Porseleinhoen) speelt van 19.00 tot 22.30 en levert niets op.


Groet, Andre, Jos en Ingrid


1 november 2008

Het blauw is nog niet weg.

Bert, Rinkeke, Hylke en Vera dragen de zaken over aan de nieuwe ploeg, André, Jos en Ingrid. Daarvoor hadden Bert et al nog een paar aardige ochtendronden.
In de ronde van 13:00 hangt meteen in sectie 1 de Blauwstaart weer in het net. Een grammetje zwaarder weer dan gisterochtend vroeg, toen hij werd losgeleaten (na de terugvangst tegen donker de avoNd ervoor is hij 's nachts aangehouden om hem niet in het donker los te hoeven laten).
De Waterrallen druppelden redelijk door. Vlak na de ronde van 17:00 uur begon het te regenen, zacht maar wel doorlopend. Maar het was al zo goed als donker, dus de controle van 18:30 leverde vrijwel geen vogels meer op.
Er waren geen excursiegangers voor morgen aangemeld en we hebben meteen met het Bezoekerscentrum nogmaals conform eerdere afspraken afgekaart dat het per 1 november voor dit jaar weer gedaan is met de excursies.


Groet, Andre, Jos en Ingrid


31 oktober 2008

Afgelopen nacht vorst en dat was te merken in de ochtendronde. De dauw hing bevroren aan de netten. Zoals gisteren al gemeld was de speaker bij sectie 7 kapot. Vanacht dus geen rallengeluid gedraaid en in de ochtend geen dagcocktail. In de loop van de ochtend werd de temperatuur wat hoger. In ieder rondje diverse vogels gevangen. De reparatie van de speaker dus pas aan het eind van de ochtend kunnen oppakken. De tweeter bleek kapot. Na vervanging weer perfect geluid op de baan.
De dag begon erg zonnig maar rond 14:00 uur betrok het en nam de wind wat toe. De wind zat voor het eerst in de oosthoek en dat was te merken aan grote activiteit van merels in het Glop. Regelmatig wat van gevangen. Meest opvallend zijn toch geweest veel merels, koperwieken, sperwervrouw, goudhaantjes en een enorme club staartmezen in net 5. Bij sectie 8 een opvliegende houtsnip.
Gisteren bij sectie 4 nog een bladkoninkje gehoord. Ze zitten er dus nog. Vanavond gaat het rallengeluid er weer op. We zullen het zien morgen wat dat brengt. Wij kijken terug op een zeer gevarieerde week: dagen met grote aantallen, zeldzaamheden en een buitenlandse ring. Voor mij de eerste keer op het eind van oktober geringd maar zeker de moeite waard geweest.


Groet Vera, Rineke, Donna en Bert.


30 oktober 2008

Bij de eerste ronde om 7.30 uur bewolkt , vorst en weinig wind. Niet opvallend veel vogelbewegingen in de lucht. Merels, koperwieken en kramsvogels blijven wel komen. Het waterrallengeluid heeft ook z'n werk gedaan en de eerste rondjes leveren weer verse en een aantal terugmeldingen op. In de loop van de ochtend een >1 kj merel man met een Engelse ring.
Weinig vangsten dus genoeg tijd om andere dingen te doen. Vandaag alle vogelzakjes gewassen en gedroogd. Aan het eind van de middag een gekraagde roodstaart en een hervangst van de blauwstaart. De laatste wekte bij een aantal wadvangers dusdanig veel onrust dat ze hollend vanaf de tweede slenk naar het Glop zijn gekomen om de vangst te aanschouwen. Vanwege het late uur van vangen houden we de laatste kleintjes over tot morgenvroeg. Wie wil moet er morgen voor 8.00 uur zijn!
Om half vijf is het geluid bij sectie 7 ermee op gehouden. Oorzaak nog niet bekend. We zullen proberen het morgen te repareren. Nog vergeten te vermelden dat we gisteren een Belgische familie op bezoek gehad hebben (via het bezoekerscentrum). Ze waren erg enthousiast over ons werk en hebben twee ringstrengen gesponsord.
Joop en Marijke zijn vanavond richting de Herdershut vertrokken voor het wadvangen. Een laatste kop verse koffie uit de weldadige machine van Joop en daarna hebben we ze uitgezwaaid.


Groet Vera, Rineke, Donna en Bert.


29 oktober 2008

De dag begint zonnig, droog maar koud. 's Nachts en in de ochtend is het zeker onder nul. Er is veel instroom van nieuwe Merels en Koperwieken geweest. Gelijk de eerste rondjes al vele gevangen.
Joop en Marijke zijn vroeg in de ochtend al naar de zeereep gegaan. Hopelijk hebben ze nu meer succes dan gisteren. Op het Glop is het een goede vangdag met in ieder rondje diverse vogels.

Rond 10 uur in net 3 (vlakbij de kruising) grote opwinding bij het net. In een flits lijkt het eerst een rare vliegenvanger of roodstaart maar bij het uithalen valt de blauwe staart en de rood/oranje flank op en blijkt het een blauwstaart te zijn. Boeken erbij en het is een eerste kalenderjaar mogelijk mannetje maar dat laatste is nog niet zeker. Direct Joop en Marijke en Natuurmonumenten gebeld. Joop licht de rest van Nederland in en binnen de kortste keren zijn zo'n 8 mensen getuige van deze memorabele vangst. De tweede van het Glop en de zevende waarneming van Nederland. Veel foto's gemaakt en tijdens het kieken krijgen we de indruk dat de vleugeldekveren een glimp van blauw te vertonen. Dit zou op een mannetje wijzen. Meer dan mooi genoeg om de fotopagina mee aan te vullen! Zou bijna vergeten te vermelden dat is hetzelfde rondje ook nog vier rallen en een sperwer werden gevangen.
Koperwieken en merels blijven de hele dag doorgaan. Veel met vliegspier 0 en 1. Dus waarschijnlijk net aangekomen. Opmerkelijk ook de vangst van een kramsvogel. Voor mij de eerste maar ook in al die jaren nog niet veel gevangen op het Glop. Joop en Marijke komen in de loop van de middag terug uit de zeereep. De aantallen vallen wat tegen maar de vangst van nog een vogel met een blauwe staart maakt veel goed.
Uiteindelijk een zeer goede vangdag gehad met naast de klapper ook 65 koperwieken, 27 merels, 9 verse en 2 terugvangsten waterral. We zijn benieuwd naar wat de komende dagen nog voor ons in petto hebben. De windverwachting is draaiend naar NO. Hopelijk maken we dat nog mee anders zullen André en Jos vast nog de nodige zeldzaamheden vangen.


Groet Joop, Marijke, Hylke, Vera, Rineke, Bert en Donna


28 oktober 2008

Vannacht veel zijn er veel buien gevallen. Joop en Marijke wilden vroeg naar de zeereep gaan maar helaas de vele regen weerhield hun ervan om vroeg te vertrekken.
Bij het eerste rondje om 7.30 uur overal rallen. 7 verse gevangen en 5 onder de netten doorlopend. Geluid en vangklare kooien hebben hun werk goed gedaan. Joop en Marijke zijn om 8.30 uur naar de zeereep gegaan. De buien houden onvermindert aan. Op het Glop blijven we toch nog redelijk vangen. In baan 8 een Zwarte mees. Het pad verandert langzamerhand in een moederpoel.
Terugvangst Sperwergrasmus en grote gele kwikstaart. Zowel gisteren als vandaag had de sperwergrasmus vet 2. Lijkt dus in een redelijke conditie. Het sexen van de grote gele kwik blijft lastig. Het vele geel op buik, borst en overgang naar de keel heeft ons doen besluiten dat het een man is. In baan 5 (bij de berken) aan het eind van de middag een groep van elf in de zeereep (!) geringde staartmezen.
Veel invallende koperwieken schroeven het totaal aan het eind van de dag nog aardig op. De hele dag groepjes kramsvogels overtrekkend. In de loop van de middag twee beflijsters bij net 7 en 8 wegvliegend. Veel merels hebben vleugels van meer dan 130 mm en een gewicht van over de 100 gram. De Russen overspoelen in grote getale Nederland.
Vanavond gaan we ons geluk met het rallengeluid weer proberen.


Groet Joop, Marijke, Hylke, Vera, Rineke, Bert en Donna


27 oktober 2008

Om 7.30 het eerste rondje gelopen. Grote rust in het Glop na de goede vangsten van gisteravond. Tijd om blad te ruimen. Veel rondjes met weinig verse vangsten maar wel diverse terugmeldingen dus er is weinig nieuwe instroom van soorten geweest. Joop brengt de administratie van de ringsponsoren op orde (alle losse briefjes worden in de pc gezet).
De hele ochtend is bewolkt, weinig wind en droog. Een heel verschil met gisteren. Rond 12.00 uur trekt de lucht open, op afstand stapelwolken. De rallenkooien nog eens nagelopen en op scherp gezet. De kooi bij sectie 3 van aas voorzien (dood konijn). Vanavond weer het rallengeluid draaien.

Joop en Marijke zijn de zeereep gaan inspecteren. Evert Jan komt langs en helpt met het ringen en inbrengen van de gegevens. Als grote klapper vangen we even over 16.00 uur in sectie 8 een sperwergrasmus. Mijn eerste reactie is kan dat wel zo laat??? Maar het is onmiskenbaar een juveniele sperwergrasmus. De database doorspittend is het de laatste (in het trekseizoen) waarnemening op Schier. Onze vangsten ( 9 stuks) zijn vooral in augustus en een enkele in september. De Avifauna van Schier noemt als laatste datum 20 september in 1976 (vangst in het Glop). Andre van Loon weet te melden dat vorige week ook nog één gevangen is in Castricum. Het blijft leuk zo'n gekke waarneming, ook omdat een ieder van ons haar fantastisch heeft kunnen bekijken en fotograferen.
Evert Jan is de hele avond met het vangen nog gebleven. De laatste rondjes om 19.00 uur nog een 20 tal koperwieken gevangen. Joop en Marijke gaan morgen naar de zeereep. Wij zijn gespannen wat dit gaat opleveren.


terug
later
eerder

Groet Joop, Marijke, Hylke, Vera, Rineke, Bert en Donna 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox