logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 45


9 november 2008

Merels houden van ruig

De regen die voor vanochtend werd verwacht blijkt om 8 uur al gepasseerd. Er staat dan nog wel een harde wind uit Zuidzuidwestelijke richting die voor heel wat blad in de netten heeft gezorgd. Gisteravond hebben we al een uur blad staan peuteren om sectie 6 te kunnen sluiten. Om dat ook in het bos te doen werd het te laat. En dus hadden we vanochtend naast het uithalen van leuke aantallen merels ook heel wat bladeren, takken en gelukkig een minimaal aantal elzenproppen te verwijderen.
In de eerste ronde hadden we uiteindelijk 60 vogels; op 2 zanglijsters, een houtsnip (sprong eerst op bij de Ebelbrug en volgde de paadjes om later in sectie 8 te hangen), een koperwiek en een roodborst na allemaal merels. Bij vertrek voor de eerste ronde sprong er ook al een houtsnip van de grond naast het derde net van sectie 1. Rond de klok van 9 drukt zich een bui het eiland op met bij ons neerslag van een paar minuten, maar wel even heel krachtige wind waarbij alle rondslingerende spullen buiten het gebouw rondgeblazen worden. De rest van de dag zou verder droog blijven.
De tweede ronde is al een stuk rustiger en om 11 uur hebben we voor het eerst de netten bladvrij. Inmiddels neemt het aantal merels vanaf de derde ronde al snel af (vandaag wederom veel merels zonder vet en met afgevlogen vliegspieren), maar zitten er meerdere goudhaantjes in het Glop. Halverwege sectie 2 vangen we nog een tweede houtsnip. Rond die tijd merken we ook dat het bos ten westen van sectie 1 enige uitbreiding van levende bomen in diverse kleurschakeringen heeft doorgemaakt. Roerloos staat er tussen en achter de bomen een aantal kijkers en camera's wortel te schieten in de drassige bodem... De terugvangst en waarneming van de blauwstaart van gisteren blijkt door een waarnemer als zich bevindend op openbaar terrein op waarneming.nl te zijn geplaatst, en dat heeft gevolgen. Het moet gezegd, allen hebben ze zich keurig gedragen. Helaas hebben zowel deze vogelaars als wij de blauwstaart vandaag niet kunnen vinden.
Hanneke weet tijdens een ronde nog een leuke waarneming te melden: een gaai keilt om 14:10 uur in net 2 en stuitert er weer uit. Ik heb zelf hier in het Glop nog maar één maal eerder een gaai gezien; het blijft om mij niet geheel duidelijke redenen een schaarse soort op het eiland. En dat terwijl Schiermonnikoog dichter onder de kust ligt dan bijv. Vlieland (waar er veel meer voorkomen) en het eiland inmiddels over een behoorlijk uitbreidend areaal vruchtdragende eiken beschikt. De avifauna vermeld de laatste waarneming inhet jaar 1999. Het laatste peiljaar voor de avifauna was 2003 en ik meen me te herinneren dat er sindsdien hier in het glop ook al een keer een gaai werd waargenomen. Het zou een leuke nieuwe baansoort zijn...
Op de heenweg in die ronde springt er op ongeveer dezelfde plek weer een houtsnip in en uit het net. In die ronde vangen we tussen de goudhaantjes ook 3 vuurgoudhaantjes tegelijk.
Om een uur of drie zakt het met de vangsten helemaal in en is er alle tijd om het ontbladeren bij te blijven houden. Betreffende het rallenfront: na een aantal dagen rust vangen we er vandaag meteen weer een aantal nadat we gisteravond de hele avond tot 01:00 uur geluid hebben gedraaid. We hebben het Glop ook niet eerder in November zo droog aangetroffen als nu. De meeste kooien staan zo goed als droog en om het effect daarvan te omschrijven: we vingen vandaag een merel en een roodborst in de kooi bij sectie 3. Vanavond draait het rallengeluid ook weer, maar ik zal het nu om 23 uur uitzetten omdat de wind weer behoorlijk aan het toenemen is. De netten in het bos zijn na het lopen van de laatste ronde om 18 uur al preventief gesloten en de netten in de schapenweide zijn vanwege de grote hoeveelheden afwaaiende eikenbladeren vandaag de gehele dag gesloten gebleven.

Groeten,


Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp


8 november 2008

Blauwstaart, Pestvogel en ringers:
Het is een komen en gaan...

Na een heldere nacht (voor wat je ervan meemaakt natuurlijk) een fraaie vrijwel onbewolkte ochtend. De wind nog steeds pal zuid, 3Bft. Ditmaal laat de Blauwstaart zich al in de eerste ronde vangen, in sectie 7. Wel weer iets lichter en nu weer vetgraad 0, maar dat zal ook met het vroege tijdstip van de vangst te maken hebben. Er lijkt aankomst te zijn van wat Zwartkoppen en Zanglijster.
Om 11.45 werpt het Pestvogelgeluidje dat bij sectie 1 op mijn Ipod speelt resultaat af: een mooie adult zit boven de speaker maar nog te hoog voor het net. Hij wil er echter niet invliegen, en wij gaan vertrekken.
Om 13.30 neemt Symen het even van ons over totdat Henri en Hanneke arriveren, met de avondboot. Wij kijken terug op een geweldige week. De wind neemt in de loop van de middag toe tot zuid 4-5 Bft. Erg veel blad in de netten dus. Symen heeft de tussenliggende uren vooral doorgebracht met blaadjes peuteren. Tussendoor vangt hij nog 14 vogeltjes en ziet hij de blauwstaart nog in de struiken achter het veldlab. De vogel wordt regelmatig weggejaagd door een territoriumhoudende roodborst.
Henri en Hanneke installeren zich 's avonds in het veldlab en ondertussen neemt in het donker de wind verder toe. Hun enige buitenwerk bestaat voor deze dag dan ook louter uit het leegpeuteren en sluiten van de netten van sectie 6. Daar waren zij een uurtje zoet mee...


Groet, André van Loon en Symen Deuzeman


7 november 2008

Vandaag om 7.00 helder, om 8.00 mistig, maar om 10.00 was het wederom helder en vrijwel onbewolkt. Rond de middag was het weer bewolkt maar nog steeds aangenaam vertoeven. Vrijwel geen wind, uit het zuiden. De avond begint wederom helder: wie nog weg wil kan weg, wie nog aankomen wil, dat hij kome.
Ronde één begon met uiteraard enkele Merels maar ook twee Houtsnippen vlak bij elkaar in sectie 2. De Waterrallen lijken grotendeels vertrokken. De huisral naast het veldlab laat zich niet meer horen en in het vanggebied zien we er slechts eentje onder een net door rennen en we horen er eentje. Geen vangsten tot aan 16.30, toen de enige ral van de dag. Wel een verse. De Koperwieken zijn ook vrijwel verdwenen. De laatste drie dagen hadden ze trouwens niet allemaal vet 0 maar ook regelmatig vetten 2 en 3. We vangen de laatste dagen ook opvallend "veel" adulte Roodborsten. Ook leuk.
Rallengeluid speelt weer vanaf morgenochtend 4 uur


Groet, André van Loon, Jos van de Staaij & Ingrid de Nobel


6 november 2008

Een nevelige dag, met iets vochtige netten en 'natte' straatklinkers. De wind is weer vrijwel weggevallen, oost 0-1 Bft. De werkzaamheden voor de vervanging van de klinkerwegen in het buitengebied door betonplaten zijn vandaag op de Kooiweg ter hoogte van ons aangeland: een hoop herrie van klinkers die in vrachtwagens worden gedumpt om naar het dorp gebracht te worden voor hergebruik. De Herdersdam en Heerenweg tot aan Teun zijn al aan de beurt geweest en daar komen voorlopig rijplaten te liggen totdat het beton wordt gestort. Tja.Weg de weldadige stilte van deze verder zo mooie rustige week.
Nog een vergeten opmerkelijke zaak van gisteren: twee Kepen in de 17.30-ronde in sectie 4(!). Een adulte man en een adulte vrouw. Nog vreemder was dat de rechterpoot van het mannetje ontbrak, zelfs geen stompje was er te vinden. Maar hij doet het er blijkbaar aardig mee gezien zijn leeftijd. De vogel is wel gemeten, gewogen en ingevoerd (NIE), maar niet geringd. Vandaar dat er maar 1 Keep op de lijst staat.
We vangen een Reuzengoudhaan: man, vleugel 60 mm! Dat was precies de bovengrens die in het programma is ingesteld. Strikt genomen een dag te laat en ook een uur later dan vorige keren geeft ook de Blauwstaart weer acte de présence. Wederom een grammetje erbij.
Symen heeft vandaag alle spullen van de zeereep gehaald en opgeruimd.


Groet, André van Loon, Jos van de Staaij & Ingrid de Nobel


5 november 2008

In tegenstelling tot gisteren waait het vanochtend al behoorlijk, nog steeds vanuit het oosten. Een aardig eerste en tweede rondje, met o.a. Houtsnip in sectie 1 (ook een gezien bij sectie 6) en een Kramsvogel, daarna sukkelde het een beetje door.
Verder geen bijzonderheden te vermelden.


Groet, André van Loon, Jos van de Staaij & Ingrid de Nobel


4 november 2008

Gisteravond, tijdens een late rallenronde (die niks opleverde) waren de netten kletsnat bedauwd, maar vanochtend was alles "droog". De hele dag is het vrijwel windstil en nevelig.
De eerste rond levert maar 19 vogels op, dus de aantallen lopen verder terug. De eerste vogel die we tegenkomen is een Boomkruiper in sectie 1 (ook niet een alledaagse eerste vogel van de dag). Het is de vogel van gistermiddag. Het gewicht blijkt een gram lager (van 8,7 naar 7,7) en de de vetgraad is gedaald van 4 naar 0! Hopelijk kan hij vandaag weer lekker bij-eten. (Om 11.30 vingen we hem nogmaals, deze keer in in sectie 2, maar hebben hem toen meteen weer losgelaten.) De tweede vogel was een Houtsnip die Jos nog net het ontsnappen belette (sectie 0).
De Goudhanen deden het weer aardig, met heel wat verse vogels. Op een enkeling na leken de meeste blijvertjes van de afgelopen dagen niet meer aanwezig.
De rondes van 14.30 en 15.30 leverden respectievelijk een eerste kalenderjaar man en een adulte vrouw Sperwer op. De meeste Waterrallen van vandaag waren terugvangsten, slechts één verse liep de kooien in. Kortom, het was weer een zeer onderhoudende dag.
Waarnemingen: Pestvogel, 1 luid roepend overvliegend (10.40) naar noordoost.


Groet, André, Jos & Ingrid


3 november 2008

Na een heldere voornacht is het vandaag een grijze dag, licht dampig, die wel iets minder werd nadat de wind opstak (oost 3). Er zijn duidelijk minder vogels dan gisteren, met een eerste ronde van in de 30.
Stipt om 13.00 liet de Blauwstaart weer van zich horen, in sectie 2.
Zoals was te verwachten is het aantal gevangen vogels sterk teruggelopen. Opmerkelijk was de terugvangst van een Gekraagde Roodstaart, vorige week geringd door Bert. Echt een latertje.
De avond is vrijwel windstil, dampig en geheel bewolkt. Vanaf 19:00 speelt de rallendisco. We zullen zien wat dat nog oplevert vanavond.


terug
later
eerder

Groet, mede namens de anderen, André 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox