logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 42


19 oktober 2008

De dag begon met een eerste ronde van 24 vogels waaronder merel, koperwiek en zwartkop de hoofdmoot vormden. De tweede ronde was net zo goed met nog iets meer afwisseling. De gehele dag bleef het goed doorlopen met vooral merel en koperwiek. Er kwamen geen 0 rondes voor vandaag.
De afwisseling bleef beperkt tot af en toe een vink, wat pimpels en staartmeesjes. Smaakmaker er tussen was een baardmannetje, die we nog twee keer terugvingen. 's Morgens in de tweede ronde werden ook een paar rietgorzen gevangen, maar die bleven de rest van de dag uit. De laatste avondrondes waren nog leuk met flink wat koperwieken en een enkele merel en roodborst. Al met al wat minder dan gisteren, maar een leuke afwisselende vangdag met aardig weer.
De excursie was overtekend met 28 mensen die zeer genoten van steeds weer een paar nieuwe vogels. Ze sponserden 4 ringstrengen en gaven wat fooi. Dat zit in de pot.
Morgen gaan we er fris tegenaan, want de rallen lieten zich niet zien of horen 's avonds, ondanks het gedraaide geluid. Veel waarnemingen werden niet gedaan. Een paar keer een sperwer en nu en dan een paar putters.


Hartelijke groeten, Kees, Engbert, Sandra, Leo en Emmie


18 oktober 2008

Lest best, en zo verging het ons ook op deze laatste vangdag van onze week Schier. Vanmorgen begonnen met een goede vangst en de hele dag liep het zo door. Hoogtepunt van de dag vormde de Sperwer, een jongeman die de rol van fotomodel goed heeft vertolkt. Overdag veel bezoek gehad. Kees van Kleef kwam vanmiddag om ons alvast voor een deel af te lossen.
Aan het begin van de avond veel koperwieken en merels. Verder weinig nieuws aan het front. We sluiten een mooie week af qua vangsten en weer.


Hartelijke groeten, Team Staphorst en Co


17 oktober 2008

De dag begon bewolkt met lichte regenbuitjes, miezerige regen. Maar het klaarde gelukkig snel op en de zon kwam er dan ook snel bij 0m ons te verwarmen. Behalve Harry de hoofdringer die zit weer in de schaduw en de tocht, om dan stram op te staan na het afwerken van de geringde vogels. Ook vandaag weer bezoek gehad van Barbera en Henk Lichtenbeld.
Op verzoek een excursie gedaan voor de NJN deze bestond uit 15 personen, ze zouden eerst met 35 komen. Maar de rest verkoos om het veld in te gaan om daar vogels te observeren.
De wind was vanmorgen ongeveer 6 bft en zakte naar bijna windstil in de avond. Gemiddeld een windkracht 2. Dit bespaarde ons een heleboel werk, netten schoonmaken. Vangst van merels is ook toegenomen er is duidelijk meer trek uit het oosten, grote en zware mannen en vrouwen: de zwaarste merel was 108 gram. Het aantal vogels wat we vandaag geringd hebben komt uit op 164, de hoogste score van deze week.
Vanavopnd is Fija Luten met partner bij ons gekomen om morgen te helpen in het Glop. Klaas en Thea gaan morgen vertrekken. Henk en Jan blijven tot zondag dan komt Leo ons aflossen.


Hartelijke groet, Henk en co


16 oktober 2008

De dag begon voor ons net zo druk als we gisteren afsloten. De invasie was nu van de vertrekkende koperwieken, lang niet zo veel als gisteren maar wel mooi 38 stuks. In de tweede ronde vingen we nog een verlate kleine karakiet met een vetgraat 4. De vogel was wel in een goede conditie. De dag was winderig tot een kracht 4 bft. en met uitschieters voor en in de buien naar 5 a 6 bft..
De netten stonden daarom ook regelmatig bol. In de schemering kon je ook zien dat de koperwieken op het laatst nog over de netten vlogen. Dus waren ze goed te zien. Maar ook vanavond laat vielen er koperwieken binnen, niet in de aantallen van gisteren maar toch was het grijpen geblazen.
In de middag om 16.00 uur vingen we een pimpelmees die in Litouwen geringd is met het ringnummer VZ553XX. Dat smaakt als de krentjes in de pap. Op het weer na was het een rustige dag verder wat vangst betreft. Henk Lichtenbeld kwan nog op bezoek met twee kinderen. Ook twee mensen van de politie kwamen ons vereren met een bezoek, en hebben een ronde meegelopen.Met 117 vogels is het voor ons een goede dag geweest.


Hartelijke groet, Henk en co


15 oktober 2008

Vanmorgen was het nog lang donker en grijs en om 10.00 uur kwam de zon achter de wolken vandaan. De morgen is verder droog verlopen. De ronde van 10.00 uur is ook de ronde dat we geen vogels in het net hadden zitten. Het geluid van kepen was te horen bij sectie 0 in de lage bosjes. Na de koffie met verse zelfgebakkenwarme appeltaart van Schiere appeltjes, was het tijd voor twee waterrallen die gevangen zaten in de kooien.
De excursie van twee uur was helemaal vol geboekt. Er kwamen 13 volwassenen en 8 kinderen op bezoek. Na anderhalf uur gingen ze weer verder met hun bezigheden. Ze hebben totaal vijf ringstrengen gesponsord. De ongeringde ijsvogel was wel het hoogte punt voor veel mensen.
Om 18.00 uur hadden we totaal 80 vogels in de handen gehad. Om 16.00 uur begon de zoete inval van de koperwieken. We konden het niet aflopen en grijpen, ze vlogen ons letterlijk om de oren. Dit alles in een hevige regen. De paden in het Glop zijn weer lekker modderig en glibberig, dus weer zwaar om te lopen. Het avondeten werd uitgesteld want daar was geen tijd voor. Pas om 20.00 uur was het rustig geworden en konden we gaan eten.
Het totaal is er dan ook naar 142 vogels op de teller. Daarna lekker een warme douche en naar bed om morgenvroeg weer vroeg klaar te staan voor de volgende invasie koperwieken.


Hartelijke groet, Henk en co


14 oktober 2008

De dag begon licht bewolkt en werd in de loop van de ochtend steeds grijzer wat resulteerde in een regenbui om 11.00 uur. De wind is vandaag gedraaid naar het Noordwesten met een kracht van 3 bft. Tijdens de bui kwam er niet alleen regen maar ook blad massaal uit de bomen vallen. Ons bladkoninginnetje was er dan ook druk mee om het blad uit de netten te halen, en ze bladvrij te houden.
De vogelvangst viel eerst wat tegen: niet zoveel aantallen per ronde. Om 12.00 uur hadden we nog maar 35 vogels geringd. Ook kwam Henk Lichtenbeld, een ringer uit de molenpolder in Utrecht ons een aantal uren helpen. Maar vandaag ook wel weer leuke soorten gevangen o.a. kepen en een bonte vliegenvanger.Alleen de ronde van 17.00 uur leverde een nul op.
Het waterpeil in het Glop is vandaag weer met ongeveer 3 cm gezakt. Wat de paden ook weer minder modderig maakt. Met het invallen van de schemering vielen ook nog enkele koperwieken in, wat ons aantal voor vandaag weer wat opschroefde.


Hartelijke groet, Henk en co


13 oktober 2008

Een prachtige herfstdag vandaag, één waar je niet genoeg van kunt krijgen. Zw wind met een kracht van gemiddeld 3 bft. Lichtbewolkt en een klein zonnetje er bij, aangenaam aanvoelend. De eerste ronde leverde een zevental vogels op en de tweede liefst 30 stuks. Vandaag geen enkele nulronde, dus ving het de hele dag lekker door.
Vanmorgen tegen de middag aan zagen we een bladkoninkje bij de ringtafel, hij vloog er bijna boven op. Ronde 15.00 uur vingen we er twee in sectie 9. Het totaal bladkoninkjes staat dit jaar nu op 31 stuks, wat volgens ons een nieuw record is. Om 14.00 uur kwam Ardie met zijn hele klas 4 op bezoek voor een biologie-excursie, de klas bestaat liefst uit 2 meisjes en 1 jongen. Dus drukte om de ring tafel!
Rallen wel gehoord maar weer niet gevangen, kijken of ons dit vannacht lukt.


terug
later
eerder

Hartelijke groet, Henk en co 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox