logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 40


5 oktober 2008

Weertje!

Het heeft vanacht flink gestormd, op z'n minst windkracht 8 uit het zuidwesten. Om 06.45 uur de wekker gezet en even geluisterd of het al was gaan regenen. Dit bleek niet zo te zijn. Om 07:30 uur de eerste ronde gelopen, de wind is iets gaan liggen naar ZW5. We hebben gisteravond de secties 0,1,2, 3 (deels) en 6 gesloten, om zo te voorkomen dat de netten vol zouden zitten met elzenproppen, takken en blaadjes. Om een uur of acht begint het gestaag te regenen. Een enorm buienfront trekt uit westelijke richting over ons heen. Op de buienradar zien we dat dit nog wel even kan gaan duren. We lopen t/m 12:30 uur vrijwel continue langs de netten om zo snel mogelijk de vogels eruit te halen. Daarna besluiten we om ook de rest van de secties te sluiten en trekken we een droog pak aan. De wind is inmiddels gedraaid naar het noorden en is vrijwel weggevallen naar kracht 2.
Gedurende de ochtend horen we wederom een Bladkoninkje bij de ringtafel en vliegt er een aantal malen een Grote Gele Kwikstaart over de ringbaan. In overleg met het Bezoekerscentrum besluiten we dat de excursie niet doorgaat, vanwege het slechte weer. Alsnog komen vier enthousiaste vogelaars om 14:00 uur in de stromende regen naar het Groene Glop, alwaar we ze trakteren op een stuk oranjekoek en koffie. Ondanks het ontbreken van vogels wordt het een gezellig uurtje, waarin onze verrichtingen op het ringstation ruimschoots aan bod komen. De excursiegasten sponsorden twee ringstrengen, waarvoor dank.
Rond half zes in de middag regent het nog steeds. Toch besluiten we om in ieder geval de netten bij de secties 7 en 8 open te zetten voor de avondpiek van de lijsters. Op de buienradar zien we ook dat het front nu bijna weg getrokken moet zijn. Dit blijkt ook zo te zijn, want het wordt droog en terwijl n persoon bij de netten blijft posten voor invallende vogels, schuiven de anderen de rest van de netten open. De lijsters vallen mooi binnen, in totaal nog 17 Koperwieken, 1 Merel en 3 Zanglijsters, erg leuk. Inmiddels is de wind nog verder gedraaid naar het oosten.
Vanaf 20:00 uur draait het rallengeluid.


Symen Deuzeman en Andrea van den Berg


4 oktober 2008

De honderdduizendste...

Vandaag is het zover. 'Ringstation Schiermonnikoog ringt 100.000-ste vogel' is de titel van het persbericht dat Natuurmonumenten en het Vogelringstation Schiermonnikoog samen hebben uit gestuurd. Het is vandaag dus een feestdag!!
Vanaf de eerste ronde heeft Symen zich bij de vangploeg gevoegd en houdt zich voornamelijk bezig met het ringwerk. De feestcommissie heeft het druk met de voorbereidingen voor deze dag. Gerrit doet inkopen in het dorp en geeft het VU-gebouw een lichte metamorfose en Omrop Frysln heeft aan het einde van de ochtend een live-interview met Ardie over ons ringwerk op Schiermonnikoog. In de loop van de ochtend is Evert Jan met vriendin ook gearriveerd en verricht de nodige hand- en spandiensten.
Vanaf een uur of n in de middag begint de spanning zich wat op te bouwen, omdat we al tweemaal een nul-ronde hebben gehad. Gelukkig vangen we net iets voor tween de 100.000-ste, een Koperwiek. Inmiddels zijn onze gasten ook gearriveerd en voorzien van oranjekoek en koffie en vanaf 14.00 uur geven Gerrit en Ardie het startsein met mooie toespraken over ons ringwerk op Schiermonnikoog. Het heden en verleden en de doelstellingen en resultaten komen uitgebreid aan bod. Daarna is het het woord aan Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten, die ons ringwerk namens de organisatie een warm hart toedraagt.

Dan is het zover en assisteert Jan Jaap de Graeff Symen met het ringen van de 100.000-ste. Na een korte handeling wordt de vogel weer het vrije luchtruim gegeven. De foto's zijn van Ilja Zonneveld. Naast verschillende sponsoren en andere gasten is de pers ook aanwezig, die het hele gebeuren uitgebreid op de gevoelige plaat vastlegt. Na het loslaten van de Koperwiek lopen we een ronde over het vangterrein.
Burgemeester Bert Swart sluit het officiele gedeelte af en daarna is het naborrelen met een hapje en drankje. Zo'n twintig mensen waren aanwezig tijdens deze bijzondere gebeurtenis.
Nadat onze gasten weer huiswaarts zijn gekeerd, maakt Gerrit nog een fietstocht over het eiland. Hij vertrekt met de boot van 18:30 uur. Arno en Janos vertrokken met de boot van 14:30 uur. Arno ziet nog de Dwerggors die gemeld is bij De Merlijn. Andrea van den Berg, Dirk en Harry Zoetebier zijn aangekomen met de ochtendboot van half elf.

Daar gaat ze...

Naast alle feestelijkheden werd er ook nog gevangen vandaag. De vangdag verliep qua vogels tamelijk rustig, met meerdere nul-rondes. Hoewel we wel een aantal keren een Bladkoning horen, vangen we er opmerkelijk genoeg geen n vandaag. Ten opzichte van gisteren is het waterpeil gestegen tot 20 cm in de sloot, veel te nat dus voor de Waterrallen. Erg leuk was de vangst van een Grote Gele Kwikstaart. De avondronde was succesvol voor de lijsters. We vingen zo'n 40 lijsters, waarvan 25 Koperwieken. In de avonduren is de wind toegenomen tot stormachtig (ZW 7-8). We besluiten daarom om na het avondeten van 21:30 uur de secties 0,1,2,3 (deels) en 6 te sluiten. Dit bleek nog een heel karwei, wel verstandig, want er was in korte tijd veel blad, takken en elzenproppen in de netten beland.


Symen Deuzeman en Andrea van den Berg


3 oktober 2008

We trokken hem gewoon even door!

Door alle regen van de afgelopen dagen is het peil inmiddels gestegen tot plus 17. We blijven rallengeluid draaien maar het levert niets meer op.
Gelukkig vandaag een droge dag en heel behoorlijk weer met regelmatig zon en WZW 4; daardoor ook weer enkele blauwe glazenmakers en 1 atalanta. Ook waren er nog drie bonte vliegenvangers actief, waarvan we er twee vingen.
Ook vandaag werd het weer een prachtige vangdag. 's Ochtends en 's avonds lekker koperwieken vangen en tussendoor krenten in de pap. Nou de pap zat vol met krenten. Gaat u er maar even voor zitten.

In totaal acht verse bladkoningen, twee grote gele kwikken, een kruisbek, een braamsluiper, een kleine karekiet, een zwarte mees en een sprinkhaanzanger. We zagen de hele dag al grote gele kwikken foerageren bij sectie 6 waar al enkele dagen grote plassen staan. 's Ochtends de tweede groep VWO-ers op excursie gehad. Helaas een wat stillere groep maar toch weer erg leuk. BB was bijna de hele dag bij ons en we wisten haar met deze vangsten weer een beetje vrolijk op de veerboot te krijgen. Firma Ridder bracht de demowand die Wil bij SBB voor ons heeft geregeld. Die gaan we opzetten voor de jubileumviering van morgen. Radio Frysln belde; we zijn morgen rechtstreeks in de Friese ether.

sprinkhaanzanger

Erik vertrok met de boot van 14.30 uur.
Overige waarnemingen: minimaal twee baardmannen noord van sectie 4 en drie houtsnippen in avondschemering. Elders op eiland ook veel bladkoningen; Ardie ving de eerste in zijn tuin, Symen had er vier, Arno n in dorp. Er moeten er dus wel minimaal enkele honderden op Schier zijn (het is maar een hypothese; reageert u maar). De foto's zijn van Arno ten Hoeve.

Gerrit en Erik Gerritsen


2 oktober 2008

Bladkoningen!

We hielden het droog tot 10.20 uur en ook als we dit schrijven (20.45 uur) regent het nog. Wind West 5 Bft. Toen we de eerste ronde liepen was de lucht gevuld met honderden koperwieken. Oktober is nu echt begonnen. 's Ochtends circa 30 gevangen. Om 9.00 uur stond de eerste groep VWO-ers op de stoep die met de neus in de boter vielen.
We wisten ze te boeien en ze stelden evenveel vragen als er koperwieken in de lucht vlogen. Net voor hun vertrek kwamen de mannen met de eerste bladkoning van de baan. Daarna viel het aantal vogels sterk terug naar rondjes van n vogel.

We liepen inmiddels per half uur. En ieder half uur kwamen we met een vogel van de baan. Slik. Ach het viel wel mee; het was steeds een bladkoning.
Slechts n rondje leverde er twee op en was dus vervuild met een andere soort. Wie maalt erom; het was een ijsvogel. Harry had dit eerder meegemaakt en zijn herinnering dwaalde terug naar 3 oktober 2005. Op die dag werd het Nederlands record blako-ringen verbeterd. Het waren 9 verse en 1 controle toen. De spanning steeg per rondje. 5, 6, 7, 8 maar toen viel het (bijna) stil. Ardie had inmiddels ook de geur van bladkoningen in de neus en kwam naar het Glop. Wordt hier historie geschreven? We overwogen nog even op trektellen.nl een tussentijds bericht te plaatsen met de tekst "Schier om 14.00 uur acht blako's; er wordt doorgeringd". Plotseling een ronde met 5 tjiffen die ondanks de aanhoudende regen toch aan het foerageren sloegen en daar zat nummer 9 bij.
Tot slot nog een controle van de eerst geringde blako van de dag. Eindscore 9 vers en 1 oud. U gelooft het niet, een exacte kopie van 3 jaar geleden (minus 1 dag). Eigenlijk moesten er boodschappen worden gedaan maar niemand wou weg. Het werd de rode driewieler met pizza's van de Ware Blakob (Jacob).
Ondanks de regen postten we het laatste uur bij de hakhoutsecties. Zo konden we snel de koperwieken pakken die invielen om te slapen. Dat leverde nog eens 40 wieken op. Helaas geen vangsten van rallen, waarschijnlijk door de te hoge waterstand; deze steeg 11 cm in twee dagen en in de kooien staat nu zo'n 5 cm onder Gloppeil. We probeerden de duiker nog open te krijgen maar tevergeefs.
Waarnemingen Glop: drie grote gele kwikken ter plaatse, twee keer blako gehoord (met andere woorden: ze waren zeer stil vandaag), twee zwarte ruiters en drie veldleeuweriken over.
Bijgevoegd een foto van Arno van deze natte maar hartverwarmende ringdag.

Nu zakken wassen (en) onder de douche.

Gerrit en Erik Gerritsen


1 oktober 2008

De Koperwieken zijn er!

Ook afgelopen nacht buien en onweer en dit ruige weer zette door. Tot 10.00 uur vrijwel continu regen, daarna afnemend buiig. We konden weer wat opdrogen.
We zagen duidelijk meer koperwieken, ook elders op het eiland werden ze gezien. Daarnaast een groep van 45 sijzen in Glop.
Met de middagboot kwamen onze nieuwe helpers Arno ten Hoeve en Janos Molnar. Ze kwamen wat hyper van de boot want er trekken vandaag grote aantallen grauwe pijlen over zee. Ze liepen direct met de telescoop op de nek naar de Merlijn en ze zagen tussen 17.00 en 18.15 uur 13 grauwe pijlen westwaarts gaan; verder 13 Jan van Genten en 6 kleine/middelste jagers. Ze liepen de laatste ronde met ons mee en Arno haalde een bladkoning uit het net; een nieuwe handsoort voor hem. Geen slechte start lijkt me.
Ook kregen we Matty Berg van de VU op bezoek met 2 Zwitserse vrienden. Ook Cees Soepboer deed een bakkie met zelfgebakken appeltaart. Arno pakte een hooiwagen argeloos van Cees zijn hoofd en zette hem op de ringtafel buiten. Uiteraard was Matty direct gefocused en zag aan de vertakte voelsprieten dat het een uit het zuiden oprukkende hooiwagensoort was en de eerste waarneming voor Schiermonnikoog. Verdween direct in 70% alcohol. Uw correspondent was verbijsterd.
We vervingen net 4.8 dat zeer gaar was. We kregen vier excursiegasten, terwijl het Bezoekerscentrum had gebeld dat er niemand zou komen. Improviserend wisten we desondanks drie van de vier deelnemers strengsponsor te maken. Wil belde; hij gaat nu de demowand opsturen.
Regelmatig contact met NatuurMonumenten over het persbericht over de 100.000-ste dat vandaag de wereld inging. Het leidde tot een telefonisch interview met het Dagblad van het Noorden.
Het was een drukke dag; het begint op een normale werkdag te lijken.
En, oh ja, de eerste zeventien Koperwieken...

Gerrit en Erik Gerritsen


30 september 2008

Wel blad, geen koning...

Om 7.00 opgestaan om de bossectie die we vanwege de harde wind hadden gesloten, voor zonsopgang (en ontbijt) te openen. s Nachts flink noodweer gehad met windstoten, buien en onweer. We verwachtten dan ook weinig vogels. In het bos hoorden we gelukkig verschillende soorten vogels, dus hoopvol de eerste rondjes gelopen. Helaas waren de weergoden ons ongunstig gezind, en naarmate de dag vorderde ging het buiige weer over in constante regen met zuidwest 5/6. Veel lopen dus voor weinig vogels. In de tussentijd een professorische peilschaal en de nieuwe trap naar de bouwkeet geinstalleerd. Op de baan hoorden we een zwarte mees en twee keer een groepje koperwieken.
Op de paardenwei tien graspiepers en een tapuit. Arjen maakte nog een fietstocht rond de Westerplas. Hij zag onder andere een groep van 40 kleine zilverreigers en een groep van ruim 250 vinken en 50 houtduiven op een maisakker nabij de Bank van Banck. Na de stamppot vertrok Arjen met de avondboot. Wij liepen de laatste ronde en gaan op de koffie bij Theun Talsma.

Gerrit en Erik Gerritsen


29 september 2008

De eerste rallen in de vallen.

We begonnen de dag met pech want het geluid bij sectie 7 bleek niet te werken. We vervingen de luidspreker en daarmee was het probleem verholpen. Daardoor misten we waarschijnlijk wel 10-20 zwartkoppen. Erik en Arjen zagen hierin aanleiding de situatie te verbeteren want de kapotte luidspreker lag op de grond en zonder echte luidspreker; het omhulsel leek nog het meest op een lampenkap. Ze wisten de nieuwe luidspreker in de oude grijze te bouwen en hij werd ook weer aan de paal bevestigd. Het ziet er weer wat degelijker uit. Hopelijk gaat deze luidsperker (dit jaar nieuw geplaatst) wat langer mee.
Het weer bleef nog rustig met af en toe een bui. De vangsten waren minder dan gisteren; we vingen wel de eerste drie rallen van het seizoen in drie van de vier kooien. We hoorden keep en zagen twee kleine barmsijzen over komen en nog slechts een enkele koperwiek. Rinus maakte nog een fietstocht naar de jachthaven en zag in totaal 12 tapuiten. Bij de haven circa 450 steenlopers op een hoogwatervluchtplaats en in de polder 250 goudplevieren. Net als gisteren hoorden we continu het oogsten van mais.
Veel aanloop gehad van: VRS Calidris, ringer Jan van Buren van Ameland die vond dat we de boel goed voor elkaar hadden en met name de rallenkooien "erg interessant" vond. We weten vrijwel zeker dat zijn bezoek gevolgen gaat hebben voor de rallen van ons buureiland. Rustend ANP-correspondent Bouke Henstra op bezoek gehad.
Verder met NatuurMonumenten en Ardi een persbericht gemaakt voor aanstaande zaterdag. Ebel telefonisch uitgenodigd voor zaterdag maar hij is helaas verhinderd. De groeten aan iedereen van onze nestor.
De VU belde om twee excursies van as donderdag en vrijdag te bespreken. Rinus vertrok met avondboot en rallengeluid draait vanaf 20.30 uur.

terug
later
eerder

GG


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox