logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 37


14 september 2008

It kin de master misse.

Nacontrole van het verslag van gisteren door onze dames bleek dat er een paar taalfouten ingeslopen waren. Waarvoor natuurlijk onze oprechte excuses.
Het was vandaag een zonnige dag en met de oostelijke wind kwamen ook de vogels, zoals aan de vangsten is te zien. Het eerste rondje leverde meteen al achttien vogels op en een tweede ronde van zestien zorgde al voor een totaal was hoger was dan gisteren de hele dag.
Onze eerste bezoekster was Gea en deze middag kwamen er een tiental personen op excursie om onze bezigheden in ogenschouw te nemen. Zij hebben anderhalf uur geboeid naar het relaas geluisterd. Een van de excursiegangers heeft een leuk verslag op internet gezet: klik hier.
De afsluiter van de dag was een merel NVO.
Met een goed gevoel sluiten wij af en hopen morgen op nog een betere dag.

Groetend vanaf het Schier,

De Fryske ploeg


13 september 2008

It sil heve.

Vandaag is de Fryske ploeg gearriveerd en wij hopen het beste voor de komende week, alhoewel de eerste dag geen reden gaf voor enig optimisme. Ruim 20 vogels is nu meteen niet de moeite om over naar huis te schrijven.
Maar moed verloren al verloren. Het was een prachtige dag met veel zon en daar geniet een mens ook van. Wij verwachten de komende dagen met de O-N-O wind wel wat aanvoer van vogels.
Bezoekers vandaag waren Frank Majoor en onze webmaster Evert Jan. Een overvliegende gast was een visarend en dat maakt weer wat goed. Tot zover een eerste verslag;

morgen meer over nieuwe avonturen in het Groene Glop.

Met een vriendelijke groet.

De Fryske ploeg: Ardie, Catharinus, Fo en Fokke, Tryntsje en Ype die wij als nieuwelingen mogen begroeten.


12 september 2008

Schiermonnikoog ontsnapt noodweer!

De rest van het land blijkt geteisterd te worden door noodweer, hier is alleen de toegenomen wind en de gedaalde temperatuur merkbaar. En een geringer aantal vogels. De Zwartkop doortrekpiek is blijkbaar door. Een geringde Ijsvogel in de netten fleurt de dag verder op. De vogel blijkt gevangen te zijn in september 2007 door André en Jos. Een trouwe doortrekker dus!

André Duiven


11 september 2008

Zwartkopgolf houdt nog even aan.

Met 36 Zwartkoppen, slechts één minder dan gisteren, blijft het nog even druk in de ochtend. Soorten als Bonte Vliegenvanger en Gekraagde Roodstaart maken de resterende vangdag nog enigszins interessant. We vangen twee geringde Zwartkoppen terug, beide van onszelf , één echter gevangen in de zeereep.

André Duiven


10 september 2008

Zwartkoppen blijven doorkomen.

Weer is het eerste rondje het meest productieve van de dag, alle rondjes daarna leveren slechts enkele tot geen vogels op. Er wordt geen enkele Zwartkop met een ring van ons teruggevangen, dus het lijkt inderdaad zo dat de ene golf Zwartkoppen de ander aflost. Voorlopig is dit het grootste aantal Zwartkoppen dat in de netten terecht komt. De excursie telt vier personen. Allemaal verblijvend op het eiland van maandag tot vrijdag. Voor deze mensen is de doordeweekse excursie dus een uitkomst. Het sponsoren van een ringstreng blijkt ook een gouden greep te zijn.

André Duiven


9 september 2008

De eerste slag is een Zwartkop waard!

De eerste ronde van deze dag telt bijna 50 vogels, waarvan meer dan de helft Zwartkop. De verwachtte piek is er dan toch gekomen. De hoge vetgraad van de meeste vogels doet vermoeden dat ze hier maar kort op het eiland zullen verblijven en dan weer door zullen trekken. Daarnaast nog een Koekoek in het schapenweitje. Fokke en zijn vrouw, al aanwezig op het eiland bij Visser, ziet een Zwarte Ooievaar overvliegen bij de Berkenplas.

André Duiven


8 september 2008

Krenten in de pap!

De doortrekpiek van de Zwartkop laat nog even op zich wachten, een mannetje Vuurgoudhaan maakt de dag een beetje interessant.
Er staat 15 cm water in de kruiwagen.

terug
later
eerder

André Duiven 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox