logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 33


17 augustus 2008

Een heel mooie rustige ochtend, zwaarbewolkt en geen wind. In de loop van de ochtend begint het zonnetje prettig te schijnen. We vangen de gehele ochtend tijdens iedere ronde wel een paar vogels. Tijdens de ronde van 11:00 uur jaagt Symen een Buizerd voor zich uit net voorbij het Ebelbruggetje. Deze vliegt rakelings over net 9 heen. Er heerst ook wat paniek onder de vogels en er hangen dan ook 7 vogels in dit net.
Veronique arriveert met de boot van half één. Om één uur wordt het Glop opgeschrikt door een telefoontje van Leon Peters. Hij heeft zojuist een Bonapartes Strandloper ontdekt in de jachthaven, of we ook willen komen kijken.. Nee dus, want binnen een uur kunnen we de excursiegasten verwachten.. maar nog geen vijf minuten later belt het Bezoekerscentrum met de mededeling dat de excursie niet doorgaat, omdat slechts 2 mensen zich hebben opgegeven. Deze mensen komen nu aanstaande woensdag. Hierdoor kan Symen dus wel snel naar de jachthaven en ben daar tien minuten later, om de Bonapartes te bekijken. Ardie is daar inmiddels ook gearriveerd evenals Enno Ebels. Na de vogel mooi gezien te hebben, weer terug naar het Glop, zodat Andrea en Veronique ook naar de jachthaven kunnen gaan. Andrea heeft een aantal goed herkenbare foto's van de vogel weten te maken. Schiermonnikoog is een vogelsoort rijker, de vogel staat althans niet in de Avifauna vermeld.

In de avonduren is Symen met één van de door Wim Fokke opgeknapte, zeer profi fietskar, naar de zeereep afgereisd om de stokken weg te brengen. Afhankelijk van het weer proberen we hier deze week te vangen.
Het weer was ook in de middag prima. Tussen 17:15 en 18:30 uur zijn er echter enkele regenbuitjes, daarna is het weer droog en vanaf 21:00 uur zijn er continu buien. De vangsten verliepen vandaag ook rustig, met geregeld nul-rondes. Leukste soort was de Gekraagde Roodstaart.

Groeten, Veronique, Andrea en Symen


16 augustus 2008

De zaterdagse wisseldag begint prachtig windstil, onbewolkt en dauwig. En zowaar zijn er wat vogels in de eerste ronden. Niet veel hoor, het moet niet gekker worden natuurlijk... In ronde drie handhaven we de nul moeiteloos. Team André, Jos en Ingrid vertrekken met de middagboot van half één en Ardie overbrugt totdat om half drie Symen en Andrea arriveren, die vanochtend nog een certificeringsdag begeleidden in het Zwarte Meer bij Kampen. Aan het einde van de middag komt Barbara nog even langs.
In de middag en avonduren is het bijzonder rustig met de vangsten. Het dagtotaal komt uit op 27 vers geringde vogels en 11 terugmeldingen. Meest gevangen soort is de Kleine Karekiet, met tien verse vogels, de Boomkruiper een leuke verrassing. Een hele nieuwe lading zand is gearriveerd op het Glop, dus we hoeven ons niet te vervelen.
In de avond is de wind gedraaid naar het oosten en neemt iets toe in kracht. 's Avonds horen we meerdere malen een luid roepende Kerkuil boven het vangterrein, terwijl we genieten van de mooie sterrenhemel boven Schiermonnikoog.
Waarnemingen: Witgat 18 stuks overtrekkend (7.15).

Groet, André, Jos, Ingrid, Ardie, Andrea en Symen


15 augustus 2008

Een prachtige rustige nazomerdag. Van begin tot eind. De avond is windstil, helder en met een volle maan. Met een hoeveelheid vogels die in het rijtje van deze week past.
Morgen vertrekken we weer met de boot van 12:30, Symen en Andrea komen arriveren omhalf drie, Ardie overbrugt de tijd aan het begin van de middag.
De nieuwe folders voor 2008 arriveerden, met dank aan Gerrit(sen).
Wielewalen vanochtend present, Witgat één overtrekkend, Kruisbek één overvliegend.

Groet, André, Jos, Ingrid en Cees


14 augustus 2008

Het was vannacht zeer onstuimig: de wind ging pas laat een beetje liggen en er waren talloze zware buien met onweer. Ook de eerste rondjes vandaag was het laveren tussen de buien. Een lijn waarin steeds buien ontstonden op de Noordzee lag lang over Schiermonnikoog heen. Maar vanaf een uur of twaalf was het de rest van de dag droog. Vogels waren er weer nauwelijks. Wel was er een opmerkelijke 'opleving' om 21.30, met 10 vogels een aanzienlijk deel van het dagtotaal.
De Wielewalen lieten zich weer een paar keer horen en zien vandaag, maar nooit op nethoogte. Een Sperwer knalde in sectie 1 en er even zo hard weer uit.
De wind valt in de avond weg.

Groet, André, Jos, Ingrid en Cees


13 augustus 2008

Een onstuimige dag. Wat het weer betreft dan... Veel wind, zeer weinig vogels. De eerste ronde dachten we mooi met nul af te sluiten, maar dat bleek een misrekening. Eén fitisje wist toch nog in het net te belanden. Daarna was het wel droevig. Tot laat in de avond bleef het stevig doorwaaien, de bossectie hebben we aan het eind van de middag gesloten. Proppen- en takkenalarm. Zelfs in sectie 7 belandden hele takken met bladeren.
De excursie was druk bezocht, met wat mensen van afgelopen zondag en een hele groep nieuwe. In totaal 19 volwassenen en 7 kinderen. Een geinteresseerde groep. Zowaar waren er nog wat vogeltjes om te tonen. Drie Avifauna's verkocht (er is er nu nog één hier, de oplage is waarschijnlijk uitverkocht). En een BN'er onder de excursionisten sponsorde zes ringstrengen en een ander stel ook nog een streng.
Wil Gerritse belde op met de vraag hoe ver we nog van de 100.000 verwijderd zijn. Niet zo heel ver meer: inclusief de zeereep en na aftrek van alle terugvangsten, buitenlandse ringen etc. is de stand na vandaag 99.886 geringde vogels. Nog 114 te gaan dus. Dat gaan wij waarschijnlijk niet meer redden, maar volgende week zal het formeel toch wel raak zijn!

Groet, André, Jos, Ingrid en Cees


12 augustus 2008

De dag begint met een rustige, halfbewolkte ochtend met weinig wind. De eerste ronde van 6.30 belooft net zo'n dag als gister, met een vogeltje of tien, waaronder vier Tuinfluiters. Er treedt echter een onmiddellijke stilte in. Tot het rondje van 14.30 vangen we geen enkele vogel meer, en die van 14.30 zijn waarschijnlijk slechts het gevolg van een paniekreactie onder de aanwezige tjiffen en fitissen: elf vogels op de kruising van sectie 3 en 7. De meeste zijn terugvangsten. Er zijn dus wel vogeltjes aanwezig maar we vangen ze niet.
Met de regen viel het reuze mee. Het regengebied dat over Nederland trekt verbrokkelt helemaal boven Friesland en we ontvangen slechts een paar buitjes, en dat allemaal in de periode van de nulrondjes. In de loop van de middag neemt de wind wel flink toe, tot zeker 7 Bft (ruimend van ZO naar ZW).
Bauke Henstra komt even langs. Onze voorzitter belt vanuit een warme Ardeche in Frankrijk en meldt wielewalen vanuit het raam van zijn vakantiehuis. Ha, nou, die zitten hier ook nog steeds. Vanochtend in de hoge bomen achter sectie 8 en 3, even later weer nabij het veldlab. De rest van de dag niet meer gehoord.
Om half negen 's avonds zit er naast sectie 2, nabij het bruggetje, een buizerd. De vogel vliegt op en dankzij een goed aangehouden sprint jaagt AvL de vogel na twee mislukte netconfrontaties uiteindelijk toch in het losse netje van sectie 3 nabij het kruispunt.
De slotronde van 22.30 levert nog drie fitissen op.
Drie witgatten trekken 's ochtends om een uur of 7 over.

Groet, André, Jos, Ingrid en Cees


11 augustus 2008

Pas aan het eind van de nacht begint de wind wat af te nemen en we starten de dag met Zuidwest 4 Bft en een zonnetje. De eerste ronde levert al bijna net zo veel vogels op als gisteren de hele dag. We vangen een Blauwborst en de hele dag druppelt het een beetje door, af en toe een nulrondje. De wind neemt steeds verder af en twee keer valt er nog een stevig maar kort buitje. In de avond is de wind vrijwel weggevallen.
Er zitten minstens twee of drie Wielewalen die we nu ook een paar keer zien. Maar hoog natuurlijk.
Boven het Glop trekken af en toe en paar Gierzwaluwen langs.

terug
later
eerder

Groet, André, Jos, Ingrid en Cees


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox