logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 32


10 augustus 2008

In de vroege ochtend regende het nog steeds een beetje. Uiteindelijk om 9:00 de netten opengeschoven, hoewel het ook daarna nog wel bleef motteren, soms wat harder (maar nauweljjks zichtbaar op de radar).
En het waait hard. Om half twee staat nog slechts één vogel op de rol. We besluiten om de excursie af te gelasten en de deelnemers (18 kwamen opdagen) aan de weg op te vangen en naar de woensdag te verwijzen (of hun geld terug te vragen).
Een vermoedelijke Sperwer zorgde blijkbaar om 15:00 voor enige paniek bij sectie 7 want daar hingen ineens zeven vogels... Poeh.
Het blijft de hele dag hard waaien, ook tot ver in de avond.
Waarnemingen: één juveniele Koekoek hing langdurig rond het veldlab en ving rupsen, liet zich fraai bekijken maar vloog toch steeds over sectie 1 heen.
Wielewaal: één exemplaar. een paar keer roepend (miauw-roep) nabij het veldlab. Ook gisteren zat er eentje (dezelfde?), maar maakte toen een ander geluidje dat ik me vandaag pas kon herinneren als dat van een juveniele Wielewaal (even gecheckt op de iPod).

Groet, André, Jos, Ingrid en Cees


9 augustus 2008

De ploeg van Henk cum suis wordt opgevolgd door André van Loon, Jos van de Staaij, Ingrid de Nobel en Cees Lakeman. Het blijft de hele dag droog maar de vangsten blijven beperkt. De buienradar voorspelt regen voor de avond. Om 20.00 spettert het lichtjes. De buienradar voorspelt een aardig (mot?)regengebied. We besluiten de boel te sluiten en morgenochtend maar eens verder kijken. Wel zowaar nog zes vogeltjes in dit laatste rondje.
Vanmiddag een nieuw wijdmazig net parallel aan sectie 2 geplaatst (net als vorig jaar, maar er zijn alleen nog 18 meters beschikbaar).

Groet, André, Jos, Ingrid en Cees


8 augustus 2008

Het was vandaag weer een zuinige dag wat vogels betreft met veel rondjes nul. Het rondje van 17:00 uur gaf een opleving met acht vogels met in net 6 een ijsvogel (vrouw, g1).
Vanmorgen om zes uur begon het droog na een nacht met buien, maar om zeven uur hadden we hier een wolkbreuk. Het bleef buiïg tot ruim 11 uur. We hebben de netten om 8 uur gesloten en om 12 uur weer open gedaan. Voor ons was dit de laatste ringdag voor deze week en worden morgen afgelost door Jos en André. Het was een week met veel water en weinig vogels. We wensen onze opvolgers meer succes met de vangst.

hartelijk groet,

Henk en Arend Jan.


7 augustus 2008

Het was vanmorgen weer wat sprokkelen met de vogels en vanavond nog een paar exemplaren, maar vandaag vanaf half twaalf slechts twee vogels gevangen.
Om 11:00 uur kregen wij ale een waarschuwing van Gerrit Gerritsen uit Zwolle, dat we om 12:00 uur een zware bui krijgen boven Schiermonnikoog. Het heeft hard geregend, maar geen wind erbij. Tegen half vier hadden wij weer een zware onweersbui. Net voor de bui twee vogels uit het net gehaald en deze waren we aan het invoeren toen hier een zware donderslag viel, waarbij de aardlekschakelaar uitviel en wij zonder stroom zaten. De inslag was zo dichtbij, dat wij van schrik van de stoel afsprongen.
Totaal is er met die drie buien in de kruiwagenmeting 75 mm water gevallen. Het Glop is zo nat, dat wij moeten denken aan een investering voor zwemvesten en lieslaarzen.
We hebben vandaag nog versterking gekregen in de personele sfeer. Fija Luten en Gerard van Eerden zijn met de boot van halftien gekomen om ons te assisteren.
Wij vermaken ons met zakjes wassen en netten naspannen.

De hartelijke groeten vanaf een zeer nat Schiermonnikoog.

Henk en Arend Jan.


6 augustus 2008

Vannacht en vanmorgen enkele buien van lichte motregen. Totaal is er volgens onze kruiwagenmethode ongeveer 15 mm water gevallen. Na 8:00 uur vanmorgen is het droog gebleven, maar het was tot 15:00 uur vanmiddag geheel bewolkt en erg broeierig vanwege de hoge luchtvochtigheid. Na 15:00 uur liet de zon zich af en toe even zien. En het vangresultaat was vandaag weer zeer pover met veel rondjes nul, vooral in de middag.
Een aardige vangst was een eerstejaars koekoek in het grootmazige net in de paardenweide. Het dier was broodmager en vanavond om half tien hebben we hem nog een keer gevangen in het zelfde net.
Tusen de bedrijven door zijn we nog de baan aan het bijsnoeien.

Met vriendelijke groet

Henk en Arend Jan.


5 augustus 2008

Vandaag wat het weer betreft een schitterende dag. Vanmorgen vroeg was de zon er al bij en die heeft de hele dag geschenen. Het eerste rondje begon goed met vijf vogels, maar het rondje van 7:00 uur zaten we al op nul vogels. De gehele dag rondjes van nul tot twee vogels en de verleiding was dan ook groot om vanmiddag de netten te sluiten en naar het strand te gaan. Maar de plicht riep, dus we zijn op onze post gebleven.
Tegen de avond met het rondje van 19:00 uur hadden wij ineens negen vogels tegelijk. Een aantal, waarop wij hier nog niet ingesteld zijn. Wij denken, dat dit het werk is van een sperwer; ze zaten namelijk allemaal dicht bij elkaar in sectie 5. Ook zondag en maandag hebben we de sperwer hier gesignaleerd en zowel zondag als maandag vloog hij bij het Ebel bruggetje in het net, maar voor wij ter plekke waren, was hij al weer verdwenen.
De hele dag zaten er twee buizerds boven het Glob. Verder was het bijzonder rustig.

Met vriendelijke groet

Henk en Arend Jan.


4 augustus 2008

Singing in the rain, again.

Het was vandaag een trieste dag wat het weer en ook wat de vangst betreft. We hebben de netten, die we gisteravond gesloten hadden, dicht gehouden tot 11:00 uur vanmorgen. We hebben hier de hele nacht en ochtend flinke buien gehad. In de kruiwagen, die we gisteren geleegd hadden, stond bijna 20 cm water. Vanaf 11:00 uur klaarde het weer op en hebben we de netten weer geopend. De eerste vogel vingen we pas om 16.00 uur vanmiddag.
In totaal hadden we een score van 5 stuks.
We hopen op betere tijden.

hartelijke groet

terug
later
eerder

Henk en Arend Jan.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox