logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 31


3 augustus 2008

Singing in the rain

De dag begon met bijna windstil weer en 's-morgens was het regelmatig zonnig. De eerste twee rondjes elk vijf vogels. Verder bleef het de hele dag wat sprokkelen.
Vanmiddag de eerste excursie van het seizoen gehad met veertien volwassenen en vier kinderen een goed begin.
Tijdens de excursie begon het te regenen en de buien werden steeds heviger. Om 18.30 uur hebben we de buienmradar bekeken en de vooruitzichten waren toen erg slecht en het regend ook erg hard. We hebben toen besloten om alle netten dicht te doen. De buien bleven komen en achteraf bleek het een goed besluit om de netten te sluiten.
We moeten maar afwachten hoe morgenvroeg de situatie is.

De hartelijke groeten vanaf een regenrijk eiland.


Henk en Arend Jan.

2 augustus 2008

Zowaar! Echt beweging...

van karekieten, tuinfluiters en rietzangers. Er is vandaag een stuk minder dauw, en dat resulteert meteen in een opmerkelijk verschil ten opzichte van voorgaande dagen, want de eerste ronde vangt meteen vogels... En duidelijk daarbij beweging van onder andere tuinfluiters. Op meerdere plekken in het gebied worden er een paar gevangen; niet veel, maar vier stuks in plaats van dagenlang niks is een signaal...
Vanaf 13.00 uur hebben wij, Arend Jan en Henk, het overgenomen van Henri. en Vanaf dat moment werd het wel erg stil in Het Glop. Zo af en toe een klein buitje en verder was het bladstil.
Veel nulrondjes en zo af en toe een vogel. Wij hopen morgen op meer activiteiten.


Groeten, Henk Luten


1 augustus 2008

Augustus 2008: een natte start.

Om 6:00 uur bij vertrek voor de eerste romde is het een merkwaardig landschap. Het ochtendlicht is helemaal geel en kleurt het hele terrein en eiland. Op de radarbeelden is te zien dat het onweer dat vannacht vanuit het zuidwesten naar Schier trok nu pas pal voor het Wad ligt. Het is een prachtig gezicht, kijkend in de richting van de polder lijkt het nacht boven het vasteland. Voor de donkerblauwe lucht drijven laaghangende wolken met witte sluiers die een krul draaien... het spookt! Dus heel snel de eerste ronde afgelopen, de netten in het bos dichtgeschoven om te voorkomen dat de netten bij harde wind vol lopen met blad en elzenproppen. De ronde levert vijf vogels op. Ik ben bij de netten gebleven tot het echt losbarstte, toen nog een extra ronde gelopen om er zeker van te zijn dat er niks meer zou vliegen, en daarna maar afwachten... voor de zekerheid heb ik het lokgeluid tijdens de regen nog uitgezet. De zware regen houdt aan tot 07:15 uur en daarna regent het nog druilerig door tot 08:00 uur en is daarna de wind gedraaid van Noordwest naar Oost. We hebben al ruim een week oostenwind; dat heeft al leuke soortjes naar Nederland gebracht. Om 12:00 uur nog even weer een korte maar hevige bui en daarna breekt de zon door, maar meteen komt er zoals voorspeld ook een hardere wind opzetten. In de kruiwagen staat dan inmiddels 5 cm water, maar of dat nou zo'n goede neerslagmeter is...
In de eerstvolgende ronde zo ineens twee kleine karekieten, waaronder één ongeringde adulte met maar liefst vetgraad 6, slechts een klein deel van de borst was nog onbedekt met vet. De vogel woog maar liefst 13,9 gram.
In diezelfde ronde vliegt er een buizerd uit één van de eiken in de schapenweide en komt er een prachtige adulte man blauwe kiek laag over sectie 3 en 4 vliegen; zeker even een check of Holmer Vonk aanwezig is... Na het eten (laatste avondmaal) hangt er achter het gebouw nog een zwartkop met een bleke ring; die blijkt nu voor de achtste keer teruggevangen, is in het voorjaar van 2005 als 2e kj geringd, nu in z'n 5e kj en het hele broedseizoen van dit jaar nog niet eerder gevangen.
De rest van de dag wordt doorgebracht met zand kruien, overbodige kabels opruimen van de geluids-installatie die het nu ook doet met de poolkabel en alvast wat voorbereidingen treffen voor het vertrek naar zuidelijker oorden (ringersdispersie) van morgen. Als het deze week een beetje beter was gegaan met de aantallen vogels dan had ik nog een jubileumpje kunnen vieren. Nu moet dat maar wachten tot de laatste week van augustus…. I'll be back.
Oh ja, de SMN-index ; de koers is net voor het weekend nog weer iets onderuitgezakt, met zeventien vogels gisteren en zestien vandaag komt dat neer op een index van 0,032 en dus een minnetje!


Glopgroeten, Henri Bouwmeester


31 juli 2008

Toch ietsje meer...

Het zat er wel weer in: zware dauw en dus doorhangende netten die net zo zichtbaar zijn als een muur in een woestijn. In de tweede ronde is het al een stuk minder, en er hangen dan inmiddels zeven vogels. Jippie! Meteen de helft van gisteren de hele dag! Daarbij de eerste adulte bosrietzanger in mijn tweeweekse periode, een fitis terug van 2 Augustus 2007, die daarna tot nu niet eerder is teruggevangen. En ook weer een blauwborst. Wederom een jonge vogel die de hele postjuveniele rui al doorgemaakt heeft. Ook de witte ster op de keel is al te zien. De jonge buizerd laat zich al weer vroeg in de ochtend luidkeels horen. Verder is het helemaal stil met als uitzondering de dagelijkse ochtendpassage van de spreeuwen die weer van hun slaapplek bij de Westerplas naar de Kwelder onderweg zijn. De ronde van 9:00 uur is er zelfs al één zonder vogels en wederom zou het daar niet bij blijven... De temperatuur bij aanvang was al 19 graden celcius, en daarna liep het al snel op. 's Middags wordt het zelfs drukkend warm tot een maximum van 31 graden en waan je je met een enorm hoge luchtvochtigheid in de tropen. De eilander boeren zijn de hele dag in de weer om het gras binnen te halen voor de kuil; er is voor later op de dag regen voorspeld dus dan moet er stevig doorgewerkt worden.
In de middag is er een behoorlijke groep spreeuwen neergestreken tussen de schapen in het weiland langs de Kooiweg. Langzaamaan verplaasten ze zich lopend (één van de vele mooie kanten van de spreeuw) over het kortgegraasde gras richting de netten. Ik besluit ze even hun gang te laten gaan en heel rustig naar de groep in de richting van de netten te lopen. Plotseling klnikt er echter een hard handgeklap en spuit de hele groep er vandoor alsof ze voor een slechtvalk op de vlucht gaan. Het blijkt dat het handgeklap van twee mensen op de Kooiweg komt. Uit nieuwsgierigheid over het waarom stap ik toch maar even op ze af. Wat blijkt: "die vogels zaten op de ruggen van die schapen te pikken en dat is wreed". Pfff, ze zouden eens moeten weten wat er in de natuur plaatsvind wat wij wreed zouden noemen...

's Avonds ben ik nog even met zand aan het kruien geweest. Als ik met een volle kruiwagen het bos in loop zie ik ineens dat er in de bocht van sectie 1 naar 2 iets groots op de grond staat te springen. Rennen! Maar eerst moet die kruiwagen opzij... en de slippers moeten uit want dat loopt niet... toch ben ik dit keer nog snel genoeg en kan de vogel in het net opsluiten. Een buizerd! Het is een eerstejaars vogel en zeer waarschijnlijk de jonge vogel die hier beide weken bedelend rondvliegt. De conditie van de vogel valt nog enorm mee, de vliegspier is goed en het gewicht is 758 gram; maar ze zijn er zwaarder.
In de resterende avonduren wordt slechts nog een staartmees en een braamsluiper teruggevangen. Het was dus weer een sprokkeldag. Maar toch... we sluiten weer positief: de SMN-index zit weer in de lift. Met 0,034 t.o.v. 0,03 gisteren is dat toch echt een plus!


Glopgroeten, Henri Bouwmeester


30 juli 2008

Kan het nog minder?

Wat een heerlijk stille rustige en zwoele zomernacht; dat moet vast en zeker al wel een nacht voor wat eerste beweging van o.a. porseleinhoentjes zijn geweest, een lekker zwak windje uit de oosthoek en niet koud. Dat mag dan wel zo zijn, wat de zangertjes betreft werd in ieder geval al snel duidelijk dat ze er in ieder geval voor hadden gekozen om ons vangterrein massaal te verlaten. En naar later zou blijken kwam er niks voor terug. In de eerste drie rondes (twee tussenrondes gelopen) zware dauw op de netten en riet dat van links en rechts tegen de netten aan was gezakt. Het was om het maar op z'n Hollands te zeggen zeikensnat! Drie keer op de heenweg de netten en het riet afschudden, op de terugweg de broek afschudden. Tegen één van de netten zat wel een koude dennenpijlstaart; bij het wegzetten op een tak in het zonnetje liep hij al vrij snel naar het hart van de struik om een donker plekje op te zoeken.
In de eerste ronde alleen twee zanglijsters, in het droge bos bij elkaar in één net. Er kwam twee keer een kruisbek in de omgeving van het gebouw rondvliegen. Vanaf diverse plekken worden er kleine aantallen gemeld, o.a. ook al op Fair Isle in het hoge noorden van schotland. Daar zit ook al een witbandkruisbek. Daar kan ik hier alleen maar van dromen, en daar is vandaag alle tijd voor... het was niks en het werd niks vandaag.
Om 09:00 uur liep ik al een nulronde en meer zouden er volgen. Bart Sikkema (werkt op het bezoekerscentrum) is langsgeweest om te informeren hoe de vangsten er voor staan. Hij wist precies waar iemand met inmiddels elf dagen eenzaam gloparrest behoefte aan heeft: vers eten! De gevulde koek smaakte perfect.
Ook deze motivatieverhogende oppepper leidde er toe dat er zowaar om 12:45 uur weer drie vogels werden gevangen. Waarna vervolgens vangsten uitbleven tot 19:45 uur... In die ronde gelukkig een drietal staartmezen en een oude geringde fitis. Aaah, vriendjes! Ze vomden zowaar ongeveer een derde van het uiteindelijke dagtotaal. De fitis bleek vorig voorjaar te zijn geringd en is nu voor de veertiende keer in twee seizoenen teruggevangen. De laatste aanwezigheidsdatum was vorig jaar 26 Juli; nu is 'ie dus met zekerheid nog iets later in het terrein aanwezig. Hij zal ook nog wel niet direct vertrekken want hij moet de postbreeding-rui nog voltooien.
Omdat de verveling dan toch toeslaat (zelfs zandkruien gaat vervelen) ben ik eens op google-earth gaan zitten kijken naar onze vangopstelling en heb met de afstandmeting die er op zit kunnen uitmeten dat het lopen van één ronde langs de netten hier 790 meter bedraagt. Dan leg je met ongeveer zestien rondes per dag toch al met al een lekker afstandje van twaalf km af zonder iets van het eiland te hebben gezien...ha, IJsberen in het glop!
Door de indrukwekkende vangstresultaten is er bijna sprake van een beurskrach als we kijken naar de val die de koers van de SMN-index de afgelopen dagen heeft gemaakt. Vandaag een verdere val naar 0,03 = -.


Glopgroeten, Henri Bouwmeester


29 juli 2008

Oorverdovende stilte.

Had ik het eerder deze periode over oorverdovende stilte? Vanmorgen dacht ik dat ik doof was geworden... Helemaal niks te horen in de struiken. De enige waarnemingen van zangvogels betrof vogels in het bosgedeelte. De eerste ronde leverde dan ook het verbijsterende aantal van vijf vogels op waarvan er al vier recent geringd waren. In de tweede ronde hing er in de schapenweide de derde juveniele grote bonte specht van het seizoen.
Het bleef verder heel rustig. Na wederom een snel warm wordende vroege ochtend viel er om 10:30 uur korte motregen uit een smal buientreintje dat in Noordelijke richting passeert. Daarna zie ik tijdens het lopen van een ronde ter hoogte van de overgang van het bos naar het struweel plots een vogel vanuit de oude wilgen het pad op springen. Even denk ik aan een sperwer, maar als ik zie dat 'ie erg laag op de grond zit is het duidelijk: een koekoek. Voetje voor voetje probeer ik de vogel te naderen maar hij springt weer terug de struik in, om al snel daarna een eindje verderop weer op de grond te springen, iets te pakken en... in het net te springen. Als ik bij de vogel arriveer blijkt ie op de grond een sabelsprinkhaan gepakt te hebben. Het is een vogel in de bruine vorm, maar niet dezelfde van gisteren... En op de terugweg naar het veldlab zie ik bij sectie 1 nog een paar veertjes onder het net liggen. Het blijken veren van een koekoek te zijn, maar nu overduidelijk van een exemplaar in de grijze vorm...
Vanmiddag vlogen er onverwachts toch twee kleine barmsijzen boven het berkenbos voor het gebouw. Verder vanochtend weer een kruisbek, ook rondvliegend. Er verschijnen iets meer Atalanta's, maar de aantallen blijven op de vingers van één hand. Wel zijn er veel meer bonte zandoogjes. Bij de slagboom vliegt een blauwtje, exacte soort onbekend.
Na een waarschuwend mailtje van Leo Oudejans vanuit Arriën nadert ten zuiden van het eiland weer een flinke onweersbui. Ik besluit om in ieder geval de netten in het bos maar te sluiten want hij ziet er krachtig genoeg uit om ook het Wad over te kunnen steken. En dat blijkt niet onverstandig, want even later barst 'ie los en loost zich heel wat water als een warme douche over het eiland heen. De goot van het veldlab kan het even niet aan en het water stroomt als een gesloten gordijn over de dakrand. Later blijkt de afvoer helemaal te zijn volgelopen met berkenzaad. Na die heftige pit in de bui regent het nog lange tijd na, maar om 18:15 uur is het weer droog. Daarna is het dus weer een kwestie van netten openschuiven, water van de overige netten afkloppen, overhangend riet afkloppen, droge kleren aantrekken en dat allemaal in de juiste volgorde.
Voor de onweersbui uit was er regelmatig een schreeuwende groep gierzwaluwen waar te nemen boven het Glop; die maakten duidelijk gebruik van de stuwende krachten van de onweersbui die zich van zuid naar noord drukte terwijl de wind aan de grond uit oostelijke richting kwam; na de regen stond de wind in het westen... De avond bleef weliswaar droog, maar van veel beweging onder de avifaunistische elementen in ons zeer biodiverse deel van de mooiste plek van Nederland was geen sprake meer.
De SMN-index begon vandaag dus ook een sterke daling in te zetten die bij sluitingstijd niet meer werd goedgemaakt: 0,05 = -- Hoe anders kan het zijn: vorig jaar op deze dag 74 vogels. Maar ja, momenteel is het gewoon registreren dat er vooralsnog van alles minder zit. Het beleven van prachtige dagen wordt er gelukkig niet minder om.


Glopgroeten, Henri Bouwmeester


28 juli 2008

De dazen komen...

Zoals te verwachten viel waren de netten bij de eerste ronde zwaar bedauwd en hing er heel wat riet voorover tegen de netten aan. Dat vindt wel plaats op de plekken waar je in deze tijd van het jaar de meeste vogels vangt. Maar ja, dat komt er nou eenmaal bij...
De inzet van veel variatie in de vangsten (toch de invloed van het geluid?) zet zich na gisteren door met de vangst van nachtegaal, sprinkhaanzanger, grauwe vliegenvanger en gekraagde roodstaart. Na een piekje van achttien vogels in de tweede ronde zakt het met de vangsten al snel in en wordt de verdere trend van de dag ingezet met rondjes nul tot drie vogels.
Het is weer zeer warm aan het worden en Schier blijkt vandaag met bijna 31 graden Celcius tot de warmste plekken van Nederland te behoren. Het is deze ringperiode al wel heel duidelijk opgevallen dat een ruime meerderheid van de vogels erg mager is. De voedselsituatie houdt dus kennelijk niet over. Ook heb ik niet eerder zoveel luisvliegen op de vogels gezien; zelfs bij fitisjes springen soms 3 luisvliegen weg. Los van de vraag of er voldoende voedsel voor de vogels beschikbaar is zal zo'n portie bloedzuigers op zo'n vogellijfje ook een behoorlijke impact hebben.
Na de middag vliegt er in de schapenweide een koekoek laag onder de boomkronen door richting netten, maar slaat vlak voor een grofmazig net een haak de goede kant op.. Een half uurtje later gaat er een koekoek in de wilgenstruik voor het gebouw zitten. Een andere vogel dan die van gisteren want dit is er één in de grijze vorm. Ik kan ongeveer tien minuten naar de vogel kijken en zien hoe hij met z'n kop zit te draaien om aan de onderkant van de bladeren te zoeken naar insecten. Af en toe met succes, maar als 'ie het alleen van die pietepeuterig kleine insectjes moet hebben... Af en toe laat hij zich helemaal door de kniëen zakken om onder de bladeren door mij aan te kijken.
Na de regenperiode van meer dan een week geleden zijn er nu ineens dazen. Je kunt haast niet meer met blote lichaamsdelen stilstaan als je een vogel uit de netten aan het halen bent want er zitten er onmiddellijk een stuk of drie op je en op het moment dat ze zitten bijten ze ook...
Bij terugkomst van de ronde van 15:00 uur springt er een klein eindje verwijderd van de plek van gisteren wederom een havik in de netten; dit keer een adulte man, maar ook deze is net weg voordat ik hem kan grijpen. En alsof het nog niet genoeg is, heb ik de volgende ronde het nakijken bij een buizerd die achter het net dat bij de bosluidspreker staat wegvliegt. Ook die vogel was van plan of had al een bad en een slok te nemen uit de glopsloot die inmiddels op meer en meer plaatsen droge plekken begint te vertonen. Aan een drietal donsjes in het net te zien heeft de buizerd toch ook al wel in of tegen het net aangehangen.
In de avonduren doet er zich geen avondpiekje voor, maar wordt er onder andere nog wel een bonte vliegenvanger gevangen. Da's een vroege! In de database zit slechts één vroegere Julivangst, en die was van 27-7-2001. In 2004 hadden we een vroeg golfje met veertien stuks al in de eerste week van Augustus; ook dat was een seizoen met vroege eerste doorkomst, waarvan twee vogels de resterende Julivogels in de database vormen. De laatste ronde van vandaag levert slechts één zanglijster op die nog net voor het slapen gaan in de sloot een bad had genomen. De vogel was zo nat dat ik hem niet eens op leeftijd kon brengen. Wellicht vangen we hem/haar nog een keer terug. En met die vogel komt het dagtotaal precies op 50 vogels uit zodat we met een SMN-index endigen van precies 0,100 en dat is toch weer een iets stijgende lijn. Het is 's avonds nog lang warm en in het veldlab zelfs benauwd nu de ramen inmiddels gesloten moeten blijven want naast de dazen zijn de muggen ook aan het toenemen...


terug
later
eerder

Glopgroeten, Henri Bouwmeester


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox