logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 40

terug
later
eerder

2 oktober 2006

In de nacht buien gehad en dat ging in de ochtend gewoon zo door. Wat stevigere wind en ook meteen wat minder vogels in de eerste 2 rondes.
Een leuk bezoek gehad van Herman Leijs met z'n 75 jaar echt een krasse knar met heel veel mooie verhalen.
Het bleef vandaag erg buiig tot 16:00 uur zeker, daarna nam de wind af maar resulteerde niet in meer vogels. Vermeldenswaard was een late Grasmus. De laatste in het seizoen tot nu toe werd gevangen op 1 oktober 2000.
Als waarneming een eenzame Sperwer en bij de op een na laatste ronde bij sectie 5 vlak bij het klaphekje zag Bert een wezel lopen. Gisteren bij sectie 7 een halfwas Egel.
Door de buien stijgt ook het waterpeil in het glop.

Bert Dijkstra, Rieneke de Graaf, Wil en Joop van Ardenne


3 oktober 2006

hier adverteren!

Na een wederom winderige nacht niet veel vogels in de eerste ronde. Wel een overvliegende Havik met een volle krop. Weinig vogels en soms wat 0 rondjes.
Ik loop altijd via 9 en 0 naar sectie 8. Vanuit dat berkenstruweel vloog een klein bruin vogeltje richting sectie 8. het bleek een mooie draaihals te zijn. Volgens de data base de 13e draaihals hier op het glop. Wel de eerste van oktober.
Een mooie waterral met ring van 7-11-2005 van HVO in de rallenkooi naast sectie 8. Na wat buien op het einde van de dag toch nog 3 koperwieken, de eerste 3 van dit najaar.

Bert Dijkstra, Rieneke de Graaf, Wil en Joop van Ardenne


4 oktober 2006

De eerste groepen koperwieken vlogen over en enkele lieten zich vangen in de ochtend.
De gehele dag kenmerkte zich met afwisselend buien en mooi weer. Het vangen druppelde gastaag door de gehele dag. Wederom geen dag om je te vervelen. Rineke, Wil en Joop zijn wezen verkennen in de Zeereep. Om daar morgen te gaan vangen. De lijsterachtigen gaan met wisselende groepen over het glop de hele dag.
Vanmorgen vroeg weer Herman Leijs op bezoek gehad en in de middag Foppe Peter Schut met partner, hij is fotograaf en galeriehouder en komt oorspronkelijk van het eiland.

Bert Dijkstra, Rieneke de Graaf, Wil en Joop van Ardenne


5 oktober 2006

Rustige dag met mooi herfstweer en een aangename temperatuur. Tussen 16.00 en 17.00 uur een bui.
De gehele dag doortrekkende lijsters. In de avonschemer viel het ons op dat het gros van de invallende koperwieken - zeg maar 90% - weer uit de netten stuitert. Wij zijn bij de netten gebleven om dat te voorkomen dat leverde best goed resultaat op. We noemen dat "WIEKEN ZIEKEN" We zien ze graag weer met ring hun weg vervolgen.

Bert Dijkstra, Rieneke de Graaf, Wil en Joop van Ardenne


6 oktober 2006

In de ochtend veel blad en takken uit de netten moeten verwijderen. Ook al weer enkele elzenproppen geruimd. Verder weinig vogels gezien, gevangen of gehoord.
Vanmiddag de rallenkooi opgezet bij de luidspreker bij sectie 7. Het begint op werken te lijken we hebben hierna maar een extra versnapering genomen.
Omdat er windkracht 8 voorspelt werd hebben we omstreeks 17:00 uur de bossecties 1, 2 en 3 dicht geschoven. Uit vrees voor takken en elzenproppen.
Van 18:00 uur tot de de pizza's bezorgt werden om 19:30 hebben we bij de netten staan posten met z'n vieren en we plukten er toch nog 8 vogels uit die anders weer zonder ring weer waren weggevlogen.

Bert Dijkstra, Rieneke de Graaf, Wil en Joop van Ardenne


7 oktober 2006

Wienig vogels in het glop dus ook weinig gevangen. Bert en Rineke verlieten ons met de boot van 14:30 uur. Na 13:00 uur werd het beter weer maar de vangsten (nog) niet. Er vloog een enkele keer nog een Boerenzwaluw over.
In het laatste uur verdubbelde het aantal gevangen vogels. Posten bij net 7 en snel de wieken er uit plukken en weer wegduiken, dat werkt goed.

Wil en Joop van Ardenne


8 oktober 2006

Het is wat weer betreft een hele mooie dag geweest. Geen vuiltje aan de lucht zogeheten. Het eertse rondje gaf wat zwartkoppen en dat leek goed te gaan maar dat zette niet echt door.
We hadden 1 excursieganger zonder telefoontje overgens van het bezoekerscentrum. Deze meneer vond het zo leuk dat hij minstens 2 uur gebleven is.
Opsteker van de dag was natuurlijk een Bladkoning. Die haalde ik uit sectie 8 op dezelfde plek waar Bert verleden jaar de Pallas ving. We waren deze vogel aan het fotograferen en op dat moment stond Barbara achter ons. Zij kon ook meegenieten.
Verder aan het eind van de dag weer een poging gedaan om Koperwieken te vangen met als resultaat 1 koperwiek. Ze waren er gewoonweg niet. We gaan met frisse moed verder.
Waarnemingen verder van Boerenzwaluw enkele Buizerds en een vrouw Sperwer. Verder was het stil in de lucht.

terug
later
eerder

Wil en Joop van Ardenne


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox