logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 41

terug
later
eerder

9 oktober 2006

Het was meteen raak deze ochtend: er hingen in de eerste ronde 88 zwartkoppen in de netten. Hoofdzakelijk de secties 7 en 8. Dat was hard werken geblazen. Zonnig en een aangename temperatuur, de jassen konden binnenblijven. De rondjes werden gelijk alweer minder en om 12.00 uur was er alweer een nulronde. Het is hollen of stilstaan.
Er zit wel weer wat meer leven in het glop: je hoort overal weer geluiden van vogels, alleen nog maar vangen dus. Van 11.00 tot 13.00 uur geen vogels. Jammer voor het klasje van Ardie. Gelukkig voor hun dat er tijdens de excursie nog een zwartkop vrouwtje spontaan in het net vloog. We hebben zo alles daarover kunnen vertellen.
Weer was primaen de vangsten zeer goed. Geen enkele koperwiek in de avond gehoord of gezien. Het water in het glop staat erg hoog: drie van de vier rallenkooien staan behoorlijk in het water. We horen er op de dag tijdens onze rondes genoeg, maar geen van deze kruipen in de kooien.

Wil en Joop van Ardenne


10 oktober 2006

Qua weer werkelijk prima voor oktober en wat de vogels betreft weer zeer gevarieerd.
Vandaag nog wel veel zwartkoppen vooral weer in de eerste twee rondes, maar niet zo veel als gisteren. Wel een terugvangst van één met een Hiddensee-ring. Gisteravond vanaf 21.00 uur rallengeluid aangehad tot vanmorgen 04.00 uur. Geen enkele ral liet zich vangen. Pas bij het derde rondje om 10.00 uur een ral.
Leuk bezoek gehad van een man (75) die net na de oorlog nog met Herman Klomp bij v.d. Starre in Reeuwijk geholpen heeft om kievitten te vangen. Hij had weer mazzel: in het rondje dat ik met hem maakte was de enige vogel in sektie 5 een Bladkoning. Hij was zichtbaar verheugd om deze vangst mee te maken. Ook was hij onder de indruk van wat wij als ringgroep allemaal met dit vogeltrekonderzoek doen.

Wil en Joop van Ardenne


11 oktober 2006

Een prachtge dag in oktober, het weer zat ook enorm mee: een stralende oktoberdag met veel zon en aangename temperatuur.
Een verrassing vandaag door een vrij onverwachte aanvoer van de roodborst en later in de namiddag opnieuw maar nu de Heggemus.
Ton en Annemiek Eggenhuizen komen ons de laaste dagen bijstaan dat is best welkom vanwege de aantallen vogels.
Waarnemingen vandaag Buizerd, Huiszwaluw en Barbara - zij had een snipperdag - hoorde een Beflijster. Verder nog een Kramsvogel die opsteeg uit het Glop.
Het water lijkt iets te zakken in het Glop en we gaan zo weer het rallengeluid aanzetten. Welke soort zou ons morgen eens verrassen?

Wil en Joop van Ardenne


12 oktober 2006

Het was een gewone vangdag: Veel in de eerste twee rondes, daarna steeds minder en in de late middag weer wat meer. We hadden vannacht van 21.00 tot 5.00 het rallengeluid aangezet en de hele dag druppelden de waterrallen de kooien in. Opvallend is dat drie van de vier kooien goed vangen behalve die onder de luidspreker bij sectie 7.
Het toetje van de dag was een man Blauwe Kiekendief die ik vond in sectie 5 bij het klaphekje. Hij miste maar net een zanglijster en beide hingen boven elkaar in het net. Het is de tweede blauwe kiek die we op het VRS gevangen hebben.
Waarnemingen Boomleeuwerikken en Veel vinken en kepen groepen.

Wil en Joop van Ardenne, Ton en Annemiek Eggenhuizen


13 oktober 2006

De dag startte met mist en laaghangende bewolking, maar uiteindelijk klaarde dat net na de middag op..
Afgelopen nacht weer rallengeluid op gehad van 21:00 tot 05:00 maar pas in het 2-de rondje de eerste rallen in de kooi.
Het was vandaag echt een vinkendag, op de paardewei grote groepen vinken en kepen waar we er een aardige hoeveelheid van vingen.
Een goede vangdag met een leuke diversiteit aan soorten met als hoogtepunt een Grote Gele Kwikstaart

Wil en Joop van Ardenne, Ton en Annemiek Eggenhuizen


14 oktober 2006

Beste mensen,
Vandaag eerst de crematie bijgewoond van onze ringmaat Ulbe Rijpma in Goutum.
Wij hebben afscheid genomen van een serieuze ringer en een aimabel mens.
Daarna zijn we met Theun en Margot Talsma terug gereden naar het eiland en om 18:30 uur waren we op het Glop.
Joop cs en Ardie waren zo aardig ons vandaag te vervangen. We maakten dus alleen de staart mee van een zeer goede vangdag.

De vriendelijke groeten van Wil Gerritse, Gerrit en Erik Gerritsen en Arjen Goutbeek


15 oktober 2006

Weer een goede dag gehad. De hele dag bewolkt met Oost 4. Geen nulrondjes.
Leuke excursie gehad met 11 personen waarvan vier Duitsers en één Engelsman die vroeger nog geringd heeft op Helgoland.
André van Loon belde nog over een Siberische boompieper die op het eiland gesignaleerd zou zijn. Arjen en Erik zijn nog uitgerukt maar de vogel was al ........
Waarnemingen: één grote lijster, en één grote bonte specht.

terug
later
eerder

vriendelijke groeten van Wil Gerritse, Gerrit en Erik Gerritsen en Arjen Goutbeek


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox