logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 36

terug
later
eerder

4 september 2006

Het verhaal wordt saai

We hadden veel wind en wederom weinig vogels vandaag. De gehele dag een krachtige zuidwesten wind en verder mooi droog weer.
De familie Luten is nog even langs geweest voordat ze vanavond met de laatste boot weer naar Staphorst vertrokken.

Henk Luten, Aaldert Kreeft, Jan Dunnink, Johan Dammers en Arend Jan Sterken


5 september 2006

Aparte vogel!

hier adverteren!

De dag begon vanmorgen erg goed met prachtig mooi stil weer en achttien vogels in de eerste ronde.
Nog voor negenen kwam Jan Harthoorn van Natuurmonumenten langs met kunstgaas om sectie 6 uit te rasteren voor de schapen.
Het weer bleef de hele dag rustig met alleen om 18.00 uur een beetje motregen en totaal geen wind bij de netten. De vangsten werden echter na de eerste ronde snel minder; het was de hele dag wat sprokkelen.
Om 18.00 uur haalden Henk Luten en Jan Dunnink een goudbruine vogel uit net 4. Op grond van de vleugelstructuur werd de vogel als een Tjiftjaf gedetermineerd. Naderhand werd commentaar gevraagd aan Hein van Grouw (Naturalis), die de kleurafwijking determineerde als de afwijking "bruin".
Naast nevenstaand voorproefje vinden we het beestje bijzonder genoeg om er een aparte foto-pagina aan te wijden.


Henk Luten, Aaldert Kreeft, Jan Dunnink, Johan Dammers en Arend Jan Sterken


6 september 2006

De stilte na de storm

De dag begon vanmorgen goed met het eerste rondje van 14 vogels en daarna nog enkele van 3 en 2, maar daarna viel er een oorverdovende stilte. Het was verder prachtig weer met een temperatuur van 21 graden en windktracht 3.
We moeten nog even terugkomen op onze 'bruine' Tjiftjaf van gisteren. De vogel heeft behoorlijk de aandacht getrokken: we hadden vandaag de drukste dag tot op heden sinds de site in de lucht is. Zie ook de fotopagina van deze vogel.

Henk Luten, Aaldert Kreeft, Jan Dunnink, Johan Dammers en Arend Jan Sterken


7 september 2006

Het was een bijzonder rustige dag wat vogels betrof, met in de eerste ronde 3 vogels en in de tweede ronde 9 stuks. Tot twaalf uur sprokkelde het nog wat, vanaf twaalf uur tot twintig uur geen enkele vogel meer.
Het weer was vanmorgen zonnig en na de middag bewolkt en tegen achttien uur een klein buitje. De hele dag stevige wind, windkracht vijf en in de avond aangewakkerd tot zes à zeven.

Henk Luten, Aaldert Kreeft, Jan Dunnink, Johan Dammers en Arend Jan Sterken


8 september 2006

De vangtst vandaag was zeer matig. Vanmorgen eerst nog een behoorlijke wind, windkracht 3 à 4; later op de dag werd dit ongeveer windkracht 2. Eerst leek het zonnig te worden, maar er volgde bewolking. Na de middag was het prachtig zonnig weer.
Dit was onze laatste volledige vangdag van een heel rustige vangweek. We wensen onze opvolgers volgende week een betere vangst toe en hopen dat volgende keer zelf ook te hebben.

Henk Luten, Aaldert Kreeft, Jan Dunnink, Johan Dammers en Arend Jan Sterken


9 september 2006

De beginronden (van Henk en de zijnen) waren hoopgevend en legden de basis voor de dag. In de loop van de ochtend werd het al snel weer sprokkelen met veel rondjes en weinig vogels. Leuke vangst vormde een Zwarte Roodstaart (de 39e ooit).
De voorbereidingen voor het zeereepvangen zijn gemaakt en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Eerste bevinding is dat er flink wat water staat (laarzenwerk) en dat er (te) veel vegetatie staat op de laaggelegen vangplekken. Er is zolang niet meer gevangen dat we een muizennest aantroffen in één van de plastic buizen.
In de loop van de ochtend hebben we de geluidstape verwisseld, waardoor we weer volgens protocol draaien. Nadat aanvankelijk werd verondersteld dat vorige week het probleem van de verkeerde disk was opgelost, bleek vanochtend dat afgelopen week wederom een verkeerde disk was geplaatst; het oude geluid van ons vorig geluidsonderzoek. Ten laatste bleek het afspeel volume te laag. Enfin, vandaag heeft vanaf 11 uur het juiste ochtendgeluid gedraaid.
We zagen regelmatig soms meerdere buizerden boven het Glop, soms een sperwer en één keer een buizerd met een sperwer en een bruine kiek schroevend.
De zwaluwen zijn nog steeds met tientallen aanwezig. Meest Boeren- maar ook Huiszwaluwen.

Henri Bouwmeester, Leo en Emmie Oudejans, Kees van Kleef

10 september 2006

hier adverteren!

De dag begon met een heldere lucht met weinig dauw op de netten. Al direct waren er mooie groepjes zwartkoppen en enkele roodborsten. Allemaal verse vogels. In de tweede ronde scoorden we een kleine vliegenvanger en nog flink wat zwartkoppen.

De derde ronde leverde een vogel op die we niet direct konden thuisbrengen. Na wat gezoek in Svensson en een aantal aanvullende metingen zijn we tot de conclusie gekomen dat het waarschijnlijk een Noordse Fitis, Phylloscopus trochilus acredula, is. Zie de foto van Henri Bouwmeester.
Na de derde ronde viel de vangst van vogels vrijwel stil en werd het sprokkelen met af en toe een enkel vogeltje. Het totale lijstje stemt ons tot tevredenheid.
We hadden een succesvolle excursie met veertien zeer belangstellende mensen die ons ringwerk ruimhartig gesteund hebben. Hulde en onze harteijke dank.
De dag met mooi weer leverde verder weinig waarnemingen op met zichtbare trek. Wel leuk waren drie gehakkelde aurelia's die we in de paardewei zagen. We zijn klaar voor een volgend golfje zwartkoppen.
Vandaag is ook de zeereepplek bijkgewerkt en vangklaar voor morgen. Henri gaat daar morgenvroeg aan de slag. Kees en ik blijven hier.

terug
later
eerder

Leo Oudejans


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox