logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 34

terug
later
eerder

21 augustus 2006

Een rustige vangdag.

De dag begon met een waterig zonnetje maar al ras kwamen er enkele hoosbuien vanuit het westen overdrijven. In de middag brak de zon goed door waardoor in combinatie met de hoge luchtvochtigheid het al snel tropisch aanvoelde.
De vangst bleef achter bij die van gisteren toen we in de avond een verdubbeling van het totaal konden noteren. De avondrally bleef nu uit zodat we onder de veertig blijven steken.
Met de avondboot is Harry de Hoofdringer (pseudoniem van Ir. A.G. Duiven) aangekomen.
De weersvoorspelling is dusdanig dat we morgen weer een poging gaan wagen aan de zeereep.

Groeten van Symen, André, Ellen en Wim


22 augustus 2006

The continuing story of "De rustige vangdag".

De ochtend begint met onstuimig weer ('s nachts een flinke bui gehad) en veel blad in het net. Desondanks is Symen gaan zeerepen, waarvoor wij diep ontzag hebben gezien de meteorologische toestand van het weer. In de ochtend ontvingen we een aantal fikse buien en laat in de middag heeft het nog even kort gehoosd.
De oogst in de zeereep (tot 12.00 uur) was met 13 matig.
In de avondschemering konden we het dagtotaal nog verdubbelen.

Groeten van Symen, André, Ellen en Wim


23 augustus 2006

Versche vogels!

Zoals al op de vogeltrekradar waargenomen is er vannacht veel beweging langs de trekpaden geweest. We hebben vandaag dan ook een mooi aantal vogels kunnen ringen voor de tijd van het jaar.
Een gevarieerde vangst waarbij uiteraard de fitis de boventoon voerde. Een Paapje was voor ons de leukste vogel van de ochtend.
De oogst in de zeereep bedroeg 35 verse en 5 gecontroleerde vogels. De Grasmus en Fitis waren allebei met 10 exemplaren present.

Groeten van Symen, André en Wim


24 augustus 2006

Het houdt niet over.

We hebben enerzijds geluk dat het met de regen wel meevalt, anderzijds geldt dat voor de vangsten ook. Na de opleving van gisteren is het weer wat minder. Aan het eind van de dag komt er uit het zuidoosten een enorm schip met zure appels aangedreven. De immens donkere luchten doen het ergste vermoeden, uiteindelijk valt het dan wel weer mee. Het regent wel, maar minder hard dan het zich eerst liet aanzien.
Het aantal vogels is dan wel wat lager, het is wel interessant te zien dat nu vandaag op het Glop wat Braamsluiper en Grasmus doorkomt, soorten die gister door Symen in de zeereep werden gevangen. Eén van de de Rietzangers is daar gister geringd en wordt nu hier teruggevangen. Om databasetechnische redenen staat deze te boek als NVO (Niet Van Ons), terwijl hij wel door ons in de zeereep gevangen is.
Symen is in de middag weer afgereisd naar Kootwijk.

André, Ellen en Wim


25 augustus 2006

Uit het Noordoosten vooralsnog niets nieuws.

Fitissen en Tuinfluiters is wat deze dag voornamelijk in petto heeft. De dag begint bepaald herfstachtig, mistig en fris en om de vijf stappen een spinnenweb in je bakkes. Doet je ook wel weer verlangen naar die echte herfstige dagen in oktober, wanneer er echt van alles in het net kan hangen. Maar goed, dat hebben we nog in het verschiet.
Het meest opmerkelijke vandaag is een Fitis die eergisteren in de zeereep werd geringd en hier nu teruggevangen wordt. Ook vermeldenswaardig was het massaal op vliegende insecten azen wat enkele tientallen Kokmeeuwen vanmiddag deden. Het leek net Falsterbo, maar dan anders ;).

André, Ellen en Wim


26 augustus 2006

hier adverteren!

Gerommel in het zwerk...zet de ringers aan het werk.

In de ochtend klonk er vanaf zee regelmatig onweer, maar bleef het gelukkig droog. Volgens de berichten van Hans van Gasteren was er flinke vogeltrek geweest en dat vertaalde zich in de vangsten vandaag.

Weer geen enorme aantallen, maar ineens een hele partij Tuinfluiters en een aantal Kleine Karekieten. Opvallend is ook dat Tuinfluiters, Kleine Karekieten en de Fitissen die nu gevangen worden allemaal goed vet zijn, niet ruien en dus op weg zijn naar het zuiden, naar wij dachten.
Met de ochtendboot arriveren onze aflossers, te weten Fokke, Catharinus en Fo voor de innerlijke mens. Het eerste gezamenljke rondje levert tot onze verrassing de vierde Kleine Vliegenvanger van het VRS op.
Het beeld van de middag was tam, maar na de avondmaaltijd maakte een rondje van plotseling een 12-tal vogels veel goed.

Wim, André afgelost door Fokke en Catharinus27 augustus 2006

Het weer van alle mensen

Een alleszins merkwaardige dag. Het weer: onweer, zon, regen, harde wind en windstil. En weinig vogels deze dag. Maar toch twee memorabele momenten: een onweerslag zo vlakbij dat de aardlekschakelaar uitviel. Catharinus was nog onderweg, maar dat liep gelukkig goed af.
Vanmiddag de excursie met 13 aanmeldingen en negen deelnemers: zes adulten en drie juvenielem. Het standaardverhaal met aardige vragen en verder niets bijzonders.
Dat kwam vanavond om een uur of 8, toen een mevrouw met twee kinderen die vanmiddag aan de excursie hadden deelgenomen bij het glop kwamen met een plasticzak waarin een dode vogel met ring. Gauw even opgezocht: een barmsijs die begin juli was geringd.
Maar hoe nu verder? Advies gegeven om zelf de gegevens op te sturen naar het VT. Dat hadden ze al gelezen in de folder. Het blijft het leukste als mensen zelf de melding thuiskrijgen.

terug
later
eerder

Catharinus, Fokke en Fo 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox