logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 32

terug
later
eerder

7 augustus 2006

Niets bijzonders.

De aantallen trekken wat aan, maar daar is dan ook het meeste mee gezegd voor vandaag. De voorspelde buien manifesteren zich in de namiddag, maar stellen niet zoveel voor. Het is een stuk bewolkter dan de voorgaande dagen en de vooruitzichten voor de komende dagen zijn vergelijkbaar. Iets minder kans op neerslag dan vandaag, bewolking met opklaringen en een matige wind uit het noordwesten. Bepaald geen indian summer voor ons.
De toename in de aantallen is vooral te danken aan een groter aantal Kleine Karekieten en Fitissen, beide zo tegen de 10 verse vogels. Verder geen bijzonderheden, behalve dan dat er door de wat aangetrokken wind wat meer blad in de netten terechtkomt. In totaal 44 nieuw geringde vogels en 13 terugvangsten.

Ardie, Kees en André.

8 augustus 2006

Fifty-fifty

Vandaag sluiten we de dag af met precies evenveel terugvangsten als dat er nieuwe vogels zijn geringd, namelijk 15. En dat valt dan nog mee ook, want de dag begint met heel magere rondjes. Gelukkig zwerft er een clubje Staartmezen en Fitissen door het Glop, waardoor er in de middag nog wat te meten en ringen valt, want verder is de gelijke verdeling tussen nieuw geringd en teruggevangen vogels het meest opzienbarende wat er te melden valt.
Het weer is zoals voorspeld, af en toe een buitje en een graadje of twintig met een zwakke noordwestenwind. Meer bijzonderheden zijn er echt niet te melden.

Ardie, Kees en André.

9 augustus 2006

't Glas is halfvol

Het weer wordt steeds somberder, de vangsten vallen gelukkig nog wel mee. Vandaag begon het druppelsgewijs met vogels en na het middaguur met regen. Desondanks vangen we vandaag redelijke aantallen, vooral door een opleving in het aantal Fitissen.
Dan blijkt het ondanks dat de netten een tijdje dichtgaan wegens voorspelde langdurige regenval door de vuurtorenwacht nog wel mee te vallen. Het laatste rondje voor de bui levert een Huiszwaluw op, nog maar de derde in de geschiedenis van het VRS en dus net zo zeldzaam (om te vangen) als een Wielewaal. Omdat de vogel wat nattig was moesten we een oude ringerstruuk van stal halen. De natte vogel een tijdje op de droge huid onder de kleren en hij is weer als nieuw. De vangst van een Tuinfluiter met een Belgische ring om is ook wel een krent in de pap.
Vergeleken met andere jaren zijn er zo vroeg in het seizoen nog niet zoveel buitenlandse ringen teruggevangen. Uit het feit dat het vrijwel allemaal Belgische ringen zijn valt misschien te concluderen dat men daar dit jaar extra zijn (of haar) best heeft gedaan.

Ardie, Kees en André.

10 augustus 2006

Het houdt niet over.

Helemaal niet zelfs!. Vlak na de middag worden de netten gesloten wegens langdurige regenval. De voorspellingen zijn ook niet best. Voor morgen wordt de kans op neerslag op 90 % voorspeld. Het totaal is voor een half verregende dag niet eens zo slecht.

Ardie, Kees en André.


11 augustus 2006

Continue buien.

De weersverwachting voor vrijdag voorspelde 90 % kans op regen. Aangezien het ook gisteravond gestaag regende zijn de netten daarom dichtgebleven. Hoewel er korte oppklaringen tussen de buien zijn lijkt ons dit besluit uiteindelijk het beste, ook in het belang van die paar vogels die we anders misschien zouden vangen. In de middag zouden er opklaringen te verwachten zijn.

Ardie, Kees en André.


12 augustus 2006

De vangst trekt aan!

Alle netten staan weer open en het eerste rondje van vandaag levert direct 18 vogels op, vrijwel allemaal ongeringde. Opvallend veel Bosrietzangers, Kleine Karekieten en Tuinfluiters. Een aantal kleine karren scoren zelfs vetgraad 4, een duidelijk teken dat er migratoir iets aan de hand is.
Rond 8 uur horen wij een Wielewaal roepen bij het Glop. Helaas treffen we deze niet aan in welke sectie dan ook. Rond het middaguur worden we weer verblijd met een partij regen, volgens de buienradar moet dat na een tijdje weer ophouden. Met de regen arriveert ook Symen op het Glop om 12.45 uur. Andrea en helper Veronique komen aan met de boot van half 2. Tot een uur of 4 's middags hebben we last van buien, zodat er veel extra rondjes worden gelopen. Tussen de buien door vangen we nog regelmatig vogels, waarbij opvalt dat net 9 goed scoort in de middaguren, met Fitis en Tuinfluiter.
Evert Jan komt aan het einde van de middag nog even buurten, terwijl Kees en Daphna met kids naar het "Schullefeest" in het dorp zijn gegaan. Hier wordt het Nederlands Kampioenschap Highland Games gehouden, waarbij heele sterke mannen, boomstammen 5 meter over de kop werpen, stenen stoten en met een hamer slingeren, onder auspiciën van Wout Zijlstra (Nederlands sterkste man).
In de avonduren levert iedere ronde wel enkele vogels op. Met een totaalscore van 46 verse en 10 terugmeldingen de beste dag van de week.
André vertrekt met de avondboot. Vanwege het "Schullefeest" blijven Kees en gezin nog een nachtje. Tot in de late uurtjes kunnen we bij het Glop meegenieten van de muziek van dit feest.

Ardie, Kees en André. Afgelost door Symen en Andrea.


13 augustus 2006

De ochtend verloopt bijzonder rustig met in de eerste twee rondes maar een paar vogels. Het oplevingspiekje van gisteren was kennelijk van korte duur, duidelijk geen aankomst dus.
Kees en Daphna+kids zijn vertrokken met de middagboot. Ardie kwam voor het middaguur nog even langs en om een uur of één kregen we bezoek van een olitieagent en Erik Janssen van NM die bezig waren met toezicht.
Gemoedelijk praatje gemaakt met de dienstdoende agent en hem ook vertelt over het zeereepvangen en de exacte locatie laten zien op een kaart.
's Middags om twee uur een volle excursie met 6 volwassenen en drie kinderen; verkocht 1 setje foto's. Het zag er naar uit dat we de excursiegangers moesten teleurstellen, aangezien we vanaf half 12 al geen vogels meer hadden gevangen. Op de valreep om drie uur wist Andrea middels een spoedronde nog een jonge geringde Roodborst uit sectie 8 te vissen, dus die konden we nog mooi even laten zien.
Vangsten zeer mager vandaag, ondanks het prachtige zomerse windstille weer. Vanavond helaas sectie 6 moeten sluiten vanwege de komst morgenvroeg van een kudde schapen van NM. Vandaag in deze sectie toch een aantal vogels gevangen, waaronder een Grauwe Vlieg.

terug
later
eerder

Veronique Mahu, Andrea en Symen


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox