logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 31

terug
later
eerder

31 juli 2006

Hallo beste mensen

We zijn vanmorgen al vroeg opgestaan om de netten weer te openen, het eerste rondje van zes uur leverde 2 vogels op en het rondje van 7 uur 3 vogels. Dit was ons loon voor het vroege opstaan want de volgende vogels vingen we in het rondje van 11 uur, n.l. een rondje van 2. Om 12 en 13 uur nog enkele vogels nadien een rustpauze tot 19 uur. de totale dagpbrengst: een magere 23 stuks, inclusief terugvangsten.
Vanmorgen eerst windstil, om 7 uur haalde de wind aan tot 3-4 bft. ook enkele lichte buien gehad. We missen de boeken en de mappen met de dagrapporten van de laatste jaren. Waar kunnen deze zijn! De computer heeft nog steeds kuren maar kunnen wel invoeren, alleen het dagverslag kunnen we niet in het daarvoor bestaande programma maken.


groeten van de Schiere ringers, Klaas, Henk en Thea - ook Jan.


1 augustus 2006

Hele dag regelmatig buien, tussen 16:00 en 20:00 secties 4 - 10 dicht. Matige vangst, 15 vogeltjes, waarvan vermeldingswaardig een houtsnip en een sperwer. Vanaf 18:00 vervangt Kees Oosterbeek Henk voor een dagje.


Thea, Klaas, Henk en Jan.


2 augustus 2006

Om 5:30 begonnen met onweer en zware buien, om het kwartier rondjes gelopen tot 8:00, wat in totaal 4 vogels opleverde. Omdat het weer niet verbeterde, om 8:00 secties 3 t/m 7 dicht en vanaf 9:00 ook de rest.
De hele dag buien, om 20:30 netten weer open gedaan. Rondje 21:00 hadden wij 3 vogels nl. Grote Bontespecht, Fitis en een winterkoning. Het rondje 22,00 uur leverde nog 6 vogels op.


Thea, Klaas, Henk en Jan.


3 augustus 2006

Na een goede nachtrust en een goede start 6 vogels in het eerste rondje waarvan onder andere een houtsnip. In het tweede rondje weer een houtsnip. Bij de start was het droog en windstil, maar om 07:30 begon het te regenen en toen was het ook gebeurd met de vangsten. In de namiddag om ongeveer 15:30 begon het op te klaren met af en toe een buitje en tegen de avond begon het weer wat te vangen, in het rondje van 18:30 haalde klaas maar liefst 9 vogels uit net 9.
Dit is waarschijnlijk weer het werk van de sperwer, ook zat hier de 10.000-ste fitis bij die we feestelijk geringd hebben, het gebak komt morgen.
De hele dag is het bijna windstil gebleven, uitzonderlijk voor een eiland.


Thea, Klaas, Henk en Jan.


4 augustus 2006

Vanmorgen eerst stil weer en veranderde gauw in windkracht 4-5. Hele dag weinig vogels vanaf 18:00 uur werd het wat beter. In net 9 van de week voor de derde keer 9 vogels bij elkaar, waarschijnlijk werk van de sperwer. Alle drie keer gebeurde dit in het rondje van 18.00 uur.
Dit is ons laatste verslag deze week, morgen ochtend om 09:30 uur neemt Ardie het van ons over. Wij hebben het qua aantal vogels een rustige week gehad met nogal wat buien. We hebben ons echter niet verveeld, tussendoor hebben we nog wat afwerkpunten aan de baan kunnen doen waar Henri nog niet aan toe was gekomen.


Thea, Klaas, Henk en Jan.


5 augustus 2006

Derde hittegolf?

Na een aantal dagen met minder weer, maar met meer regen, wordt het dit weekend weer warmer. Mischien op weg naar de derde hittegolf van dit seizoen? De algehele sfeer is er wel naar, warm en broeierig weer op het eiland en in het Glop lijkt er een gezapige rust neergedaald.
Vandaag ringen we 19 vogels nieuw en vangen er 13 terug, zodat we in totaal 32 vogels hebben gevangen. Het is wel eens slechter geweest, maar ook wel beter. Het meest vermeldenswaardige is dat er toch nog een foutje in de verwerking van de vogels is geslopen. Een Grauwe Vliegenvanger die we terugvangen moet volgens het systeem een Zwarte Roodstaart zijn. Toch klopt het afgelezen nummer met de vogel in de hand. We hebben weer wat uit te zoeken dus, en wederom een bevestiging dat iedere omgelegde ring gecontroleerd moet worden (want zo kom je erachter dat er nog geen ring om zit). Ook is het handig terug gevangen vogels pas los te laten nadat het record is opgeslagen en je geattendeerd wordt op eventuele fouten (van te langen vleugellengtes tot andere soorten).

Ardie, Kees en André.


6 augustus 2006


De pahahaden op. De lahahanen in, vooruit...

De 3e hittegolf blijkt gelukkig loos alarm te zijn. Het is redelijk 's zomers weer, niet al te warm, wolkenvelden afgewisseld met opklaringen. Eigenlijk niets bijzonders voor de tijd van het jaar dus. De vangsten geven vandaag meer aanleiding tot joechei roepen dan gisteren.

Wielewaal

Het aantal nieuw geringde vogels neemt fors toe tot 33 en met 11 terugvangsten levert dat een dagtotaal op van 44 vogels. In de ochtendrondes kan Ardie met een Nachtegaal zijn handlijst uitbreiden, nog maar de 19e in de geschiedenis van het VRS. Verder het gebruikelijke scala aan soorten tot er vlak na vijven weer een redelijke vangst uit de netten is gehaald met daarbij een 1e kj Wielewaal, de derde van de baan en voor Ardie deze dag al de tweede nieuwe handsoort.
Nadat de commotie over deze bijzonderheid wat is betijd worden de vangsten verwerkt en de Wielewaal gefotografeerd. De aanvankelijke verbazing over "dat gele keukendoekje dat in het net hangt" wordt bij nadere beschouwing van de vogel wel iets minder, hij (of zij) is geelgroen. Stel je voor hoe een volwassen mannetje eruit zal zien. Die zijn echt geel!

Het herinstalleren van de programmatuur op de nieuwe PC vordert gestaag, maar er komen toch altijd weer meer problemen om de hoek dan je verwacht. In ieder geval weten we nu dat een internet-verbinding met een analoge 57K modem echt niet meer kan in deze tijd. Hopelijk kunnen we snel beschiken over ADSL. Onze nieuwe webmaster Evert-Jan assisteert bij het oplossen van e-mail problemen en kan en passant melden dat de vernieuwde site redelijk veel belangstelling trekt. Onze ranking in de Fatbirder top 500 schommelt rond de 80!

terug
later
eerder

Ardie, Kees en André. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox