logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder

Dagboek van week 48


Zaterdag 26 november 2022

Een waterige dag met: Waterral, Watersnip en Waterhoen.

Bij het krieken van de dag bleek het getuige het ochtendrood meteen al een prachtige dag te worden. In de polder kon de koperen ploert in alle glorie boven het dak van boerderij de Oorsprong uitstijgend gezien worden. In het Glop is het bij de eerste ronde opmerkelijk rustig. Dat wordt grotendeels veroorzaakt doordat er een enorme dauw is. Maar het speciale Houtsnippennet levert al meteen wel wat op, twee Watersnippen en een Waterhoen!

Verder in de kooien drie Waterrallen plus één terug en in de netten een Vink en een Koperwiek. Van de Merelaankomst van gisteren is vandaag totaal niks te merken. Wel is het dagelijkse groepje Sijzen gewoon weer rondjes aan het vliegen en komen er nu ook een paar Veldleeuwerikken over.

Watersnippen
Twee Watersnippen

De volgende ronde is het al een stuk rustiger in het terrein, al plonsen en spatteren er aan alle kanten rallen in het water. Het wordt uiteindelijk zo'n dag waarop je er zo vele tientallen actief hoort zijn in het terrein, maar je ze amper in de kooien krijgt. Ook hangt er op een gegeven moment nog een Waterhoen tegen het net in sectie 3 maar die zijn nog beter dan waterrallen in het gebruik van een mistnet als ladder. Ik had het nakijken dus.

We hebben vandaag rond het middaguur een paar rondes assistentie gehad van Jeroen Breidenbach die in opleiding is op Vinkenbaan Vlieland. Hij is onder de indruk van de lengtes van onze netsecties doordat de langste sectie op Vlie uit 3 netten bestaat.

Voor hij weer vertrekt komt er een grote bonte Specht over het achterste deel van het terrein vliegen, de volgende ronde hangt 'ie (gaan we gemakshalve maar van uit) in hijsnet Y.

Bij terugkomst op weg naar het veldlab hangt ineens hijsnet Y vol met een clubje van elf Staartmezen. Zo ineens trapte dit groepje er in terwijl meerdere malen per dag Staartmezen door het terrein verplaatsen. Deze groep had 8 individuen uit mei en september jogstleden, alsmede drie nog ongeringde exemplaren.

In de laatste daglichtronde halen we nog een adulte Merelman uit de netten met bijna net zoveel sneeuwwitte als zwarte veren op de kop.

In de loop van de middag is het gaan bewolken en trekt er een grauwsluier van haast mistige luchtvochtigheid de polder in. Doordat er haast geen wind staat belooft dat wat voor komende nacht.

Gedurende de laatste avondrondes is het echter nog helder in het terrein, al is er wel weer veel dauw op de netten. Er worden deze avond geen Waterrallen meer gevangen.

Groet uit het Glop,
Henri en Hanneke

dagvangst 26 november


Zondag 27 november 2022

Bladeren peuteren en netten binnenhalen.

Na het ontbijt een prachtig ochtendgloren, maar zoals bekend: ochtendrood brengt... en dus vanaf 8 uur begonnen met blaadjes schudden, aan de klaagmuur staan in de ponyweide waar alle drie grofmazige netten waren volgelopen met Eikenblad en vanaf 9 uur begonnen met sluiten van meerdere netten omdat de regen inmiddels een gestaag karakter begon te krijgen.

In die eerste rondes toch nog wel weer een paar vogels tussen de blaadjes en in de kooien drie Waterrallen waarvan een terugvangst.

Daarna begonnen met het binnenhalen van de netten van sectie 8, in de middag gevolgd door sectie 4. In de middag was het enige tijd vrijwel droog en kon het hijsnet X wel weer open. Dat resulteerde aan het eind van de middag in een rondje met tien Sijzen in dat net waarvan zes stuks al een ring van eerder dit seizoen droegen.

Verder vingen we nog een eerstejaars Grote Bonte Specht terug van 6 September jongstleden, maar dat was het dan wel, ons dagverslag van een verder weinig enerverende dag.

Morgen schijnt het er niet al te veel beter uit te zien dus we kijken wat we nog wel kunnen doen.

Groet uit een nat groene Glop,
Henri en Hanneke

dagvangst 27 november


Maandag 28 november 2022

Druilerigheid alom.

Vanmorgen de eerste ronde kunnen lopen in droge weersomstandigheden, maar dat was ook de enige ronde. Er stond nog een wind van 3 Bft uit Zuidwest aan de rand van het vangterrein en het was inmiddels zwaar bewolkt.

Afgelopen nacht heeft het ook al langdurig geregend, af en toe stevig. De radar gaf al de naderende regen aan en we wisten wat ons te doen stond. Snel verder gegaan met het binnenhalen van weer een serie netten, ditmaal de drie grofmazige netten in sectie 6 en de paar vogels die er inmiddels hingen verwerkt.

Mist
Potdicht

De regen was dusdanig licht dat we besloten om te blijven lopen. Dit dus maar gedaan in combinatie met netten binnenhalen. De lichte, druilerige regen bleef aanhouden tot vlak voor het invallen van de avond en ging daarna meteen over in potdichte mist waarbij je bij de laatste ronde met de zaklamp de bovenkant van de hijsnetten niet eens kon zien.

We eindigden, zoals wel te verwachten was met deze weersomstandigheden, deze dag met de laagste aantallen vogels van deze periode. In de avonduren werden we laat ineens opgeschrikt door een knal tegen het achterraam van het veldlab. Buiten gekeken, niks gezien of gevonden, roept Hanneke ineens: "daar is 'ie weer"... Voor het raam staat een Waterhoen te proberen om naar binnen te komen. Op het licht afgekomen dus. Het dak opgeklommen met één van de schepnetten in het gebouw en de vogel kunnen vangen, Waterhoen nummer 8 voor dit jaar. Toch nog weer eentje erbij op deze magere dag.

Groet uit een nat groene Glop,
Henri en Hanneke

dagvangst 28 november


Dinsdag 29 november 2022

Droog en lichte verbetering in de vangsten.

De schemer begon laat, het was dan ook nog flink bewolkt. Amper wind, maar het zuchtje dat er wel stond kwam nog uit de zuidwesthoek. Rond het middaguur zou deze draaien naar de Noordoosthoek om in de avond weer helemaal stil te vallen tot 0 Bft. Een groot deel van het land zat vol met hardnekkige mist maar hier was de mist van gisteravond al compleet verdwenen, ook in de polder.

Opruimen rallenkooien
Opruimen van de Rallenkooien

De vangsten van vandaag kunnen we redelijk kort over zijn, dat viel toch wel een beetje tegen kijkend naar de behoorlijke weersverbetering ten opzichte van gisteren. Wel leuk: in deze tijd nog twee Tjiftjaffen op een dag vangen die beide in puike trekconditie verkeren...

Het dag-aantal Waterrallen blijft wederom hangen rond de stuk ofvier of vijf vogels per dag waar we de meeste seizoenen mee eindigen. We zijn vanmiddag begonnen met het verwijderen van de eerste twee inloopkooien die momenteel het minst vangen: kooi 5 en kooi 8.

In de laatste ronde wordt er nog een Merel gecontroleerd die in hijsnet Y hangt, een exemplaar dat in 2018 is geringd, dit jaar één keer is gevangen op 22 April en daarna niet meer in de netten is beland tot deze maand ineens weer drie keer.

In de avond geen rallenvangsten meer en er bezoekt ons ook geen vogel door op de ramen te kloppen...

Groet uit het groene Glop,
Henri en Hanneke

dagvangst 29 november


Woensdag 30 november 2022

De middelvingers van vogels...

De dag begon weer met een heerlijk rustige ochtend. Wederom droog, amper wind die gedurende de hele dag met 1 Bft een beetje zwalkt tussen NW, N en ONO, maar ook wederom amper vogels in het terrein, laat staan in de netten. Wel een frisse ochtend met naar later uit weersites blijkt een twee uur durend naar minimum temperatuur zakkende temperatuur van 0,2 graden. Nog maar net niet vriezend dus...

De eerste ronde langs de resterende openstaande netten van sectie 1 t/m 3 en beide hijsnetten levert maar één Winterkoning op die pas op de terugweg in het net hangt, maar er verd... bij het in het zakje stoppen vandoor gaat.

Dat zijn dus Winterkoningen...

We gaan dus al op tijd verder met het opnemen van netten maar geven ook even voorrang aan het ontmantelen van de wieken van de volgende twee rallenkooien, die van sectie 7 en Y. Geinig hoe je dan tijdens zo'n tijdrovende klus veel meer vogels in en boven het terrein bemerkt dan wanneer je je uurlijkse rondje loopt en weer bij het veldlab verblijft.

Zo stellen we vast dat er veel vaker paartjes Nijlganzen vanuit de polder naar het duin vliegen, waarbij één stel even wordt nagezeten door een vrouw Havik die uit de top van een Els bij hijsnet X omhoog komt.

Om nog maar te zwijgen over een groep van maar liefst 35 Houtduiven die in de ponyweide omhoog komen waar een paar dagen geleden de grofmazige netten nog voor ze klaar stonden...

En moeten we het zien als een naar ons opgestoken middelste handpen als we nu op de paden waar geen netten meer staan overal poepspetters van Waterrallen zien?

Na de middag vliegt er ineens weer een erg onrustige groep Sijzen rond over het achterterrein, het zijn er ongeveer 150 bij elkaar, net zoals die groep die we vorige week al een keer zagen. Uit deze groep vangen we er zes in hijsnet X, drie met een ring van eerder dit seizoen en drie ongeringde exemplaren. Daar blijft het bij.

We hebben aan het eind van de middag als we in het donker terugkomen bij het veldlab de rallenkooien en wieken van kooi Y en kooi 7 weten te ontmantelen. Ook zijn vandaag secties 0, 7 en 3 binnengehaald.

Groeten uit het Groene Glop,
Henri en Hanneke

dagvangst 30 november


Donderdag 1 december 2022

Het opruimen vordert gestaag

Wederom een heerlijk rustig ochtendgloren en helemaal windstil bij 2,5 graden celcius. Pas om negen uur stak er een beetje wind op uit de Noordhoek die al snel draaide naar Noordoost en Oost en daar bleef zitten. Een paar keer was er een uithaler waardoor er weer wat bladeren in het hijsnet Y kwamen te zitten. Er trok gedurende de dag een paar maal een buitje langs maar op het eiland bleef het droog. De maximum temperatuur bleef steken op 7 graden.

In de eerste ronde bleek meteen dat er een goede treknacht moest zijn geweest voor Waterrallen want kooi 0 had er twee en in de kooi bij hijsnet Y zat er eentje zonder dat er nog vangwieken aan de kooi zaten, die hadden we er immers gisteren al afgehaald... In één van de klepkooitjes bij kooi 3 zat ook nog een Waterhoen. In het terrein hoorde je ook weer op meerdere plekken geknor uit het riet opstijgen en tijdens het rondjes lopen en materialen opruimen maakten zich meerdere Max Verstappens uit de voeten over het water onder de wilgen.

Juveniele Waterral
Juveniele Waterral

De groep Sijzen is er nog steeds en we vingen er vandaag weer een paar van. Het grootste deel van de dag zijn we de wieken van inloopkooien aan het ontmantelen geweest, daarvan moet inmiddels ook wel zo'n 500 meter van staan schatten we zo in. En ondertussen ving kooi Y ook nog weer eens een Waterral en een Waterhoen tegelijkertijd... curieus!

Bij de rallen vandaag ook een jong exemplaar dat nog volop juveniele lichaamsveren had waarvan de bruine randen amper waren afgesleten. Die vogel moet haast wel uit een verre regio komen waar pas heel laat gebroed kan worden...

Om 11 uur hadden we de laatste gewone mistnetten binnen, het betrof nog de netten van sectie 1 en 2. Aan het eind van de middag waren ook de laatste 2 inloopkooien uit het water. Morgen sjouwen we al die spullen naar de opslag. Dan staan alleen hijsnetten X en Y nog vangklaar.

Groeten uit het Groene Glop,
Henri en Hanneke

dagvangst 1 december


Vrijdag 2 december 2022

De Waterrallen weten van geen ophouden...

In kooi Y... jawel, wederom nog drie Waterrallen, een verse en twee terugvangsten. Daarna hebben we ook die inloopkooi toch echt weggehaald en zijn verder gegaan met het opruimen in en rond het gebouw.

Groeten uit het Groene Glop,
Henri en Hanneke

dagvangst 2 december


Laatste palen
Laatste palen

Zaterdag 3 december 2022...

De aller-aller-allerlaatste loodjes

Ook vandaag, onze laatste verblijfsdag hebben we nog weer spullen uit het veld gehaald, bijvoorbeeld de hijsnetten. Nog snel ook de luidspreker verwijderd en het bruggetje achteraan in de opstelling (ik noem dat inmiddels de Coningsbrug naar onze oud-voorzitter) gerepareerd op de plek waar een ringer te zwaar werd bevonden en door een plank was gezakt.

Dat was het dan voor het najaarsseizoen, een seizoen waar de grote rode draad eigenlijk van is: van alles wat minder, behalve van de Waterrallen en... Winterkoningen. Die vestigden beide een nieuw record in de aantallen die we daarvan vingen.

Alle succes gewenst aan de feestdagenploeg die nog een winter-CES wil gaan doen tijdens het hakken en zagen..

Groet uit het Glop,
Henri en Hanneke

terug
eerder

 

Valid HTML 4.01! Transitional    ·    mailto   ·   Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·  Any Browser   ·    Get Firefox