logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later

Dagboek van week 30


Maandag 25 juli 2022

De Start van het herfstseizoen!

De dag begint als een mooie zomerdag, windstil, wat wolkjes aan de lucht, een oranje zonsopkomst, zwoele zomertemperatuur, geen omstandigheden om het herfstseizoen te starten.

Toch hebben we de netten, die we gisteren opgehangen hebben open gezet en we hebben elke ronde een leuk aantal vogels, de meeste nog zonder ring.

Ook vandaag laten de sijsjes zich weer horen en vangen we er weer een leuk aantal. Om elf uur wordt de lucht dreigender en besluiten we alle netten te sluiten, behalve de bossectie.

De regen valt mee, maar de wind trekt wel behoorlijk aan en gaat waaien met een kracht 5 à 6 Bft.

In de middag maken we de vangstopstelling verder compleet en spannen we hier en daar nog een extra lijntje om de spanning netjes op de netten te krijgen. Ook vervangen we wat roestige haakjes van de hijsnetten.

Het herfstvangseizoen kan beginnen, terwijl ik dit schrijf, is de herfst hier ingetreden, het regent en waait, ook de temperatuur is een behoorlijk aantal graden gezakt.

Dit heeft ook zijn voordeel: de muggen en dazen veroorzaken geen overlast meer!

De baan is klaar voor het komende vangseizoen en vol verwachting klopt ons hart wat we dit jaar weer uit de netten zullen halen.

Vandaag schrijven we in ieder geval een 100+ dag.

Met vriendelijk groet, Bonnie en Koos en Helma.


dagvangst 25 juli


Dinsdag 26 juli 2022

Uitslapen en toch vogels vangen

Wegens de voorspelde windsterkte besloten we gisteravond om de netten gesloten te houden en uit te slapen. Na ons uitgebreidde ontbijt bemerkten we, dat de wind de noordhoek had opgezocht en wat was afgenomen. Dus tijd om de netten te openen.

Juveniele Kneu
Juveniele Kneu

Dit pakte niet verkeerd uit, we hebben nog geen last gehad van netgewenning van de vogels. Elke ronde hadden we wel een leuk aantal vogels. We vingen een aantal mooie soorten waaronder; een Sperwer, juveniele Kneu, twee Grote Bonte Spechten en een Putter. Het aantal badgasten wordt steeds minder, omdat de Glopsloot nagenoeg droog staat.

De huid van onze handen begint wat schraal aan te voelen, door het vele ontsmetten tussen het hanteren en verwerken van iedere vogel. Door het dagelijks wassen van de vogelzakjes beginnen we ons aardig zakkenwassers te voelen.

De dag werd verder besteed aan het plaatsen van de bordjes bij de netten, maaien rond het gebouw en het in orde brengen van de Calidris-karren.

De eerste zwaluwen maken alweer gebruik van het riet in ons terrein en een paar komen er in onze netten tijdens de laatste ronde, waaronder een Oeverzwaluw.

Het was weer een mooie dag.

Met vriendelijk groet, Bonnie en Koos en Helma.


dagvangst 26 juli


Woensdag 27 juli 2022

Netgewenning

Tijdens ons eerste rondje ziet de lucht er nog wat dreigend uit en valt er heel even een spetter water. Daarna trekt de lucht open en wordt het heerlijk zomerweer.

Elke ronde hebben we ongeveer evenveel terugvangsten als nieuwe vogels.

Om half elf arriveren de eerste medewerkers van de Calidrisploeg

Tijdens het volgende rondje halen we een mooie Sperwervrouw uit het net.

Om twaalf uur sluiten we de netten en gaan we ons richten op de Calidrisactiviteiten (het vangen en ringen van wadvogels op het wad).

Met vriendelijk groet, Bonnie en Koos en Helma.


dagvangst 27 juliDonderdag 28 juli 2022

Baan dicht wegens bezigheden buitenshuis (Calidris)


Vrijdag 29 juli 2022

Frisjes

Zo voelt het aan als we de eerste ronde lopen. De vogels denken er ook zo over, we hebben slechts twee vogels in de eerste ronde.

Daarna komt het lekker op gang met een rondje van 18 vogels. Ook nu weer een paar Sijsjes erbij, waaronder deze mooie adulte man.

Later in de ochtend komen daar nog twee juveniele Boomkruipers en een Witte Kwikstaart bij

Tussen het vangen door worden een paar stukjes van de sloot van de bagger ontdaan. De hele dag komen de vogels in de netten en ook over de verscheidenheid klagen we niet.

De calidrisploeg gaat ook de komende nacht niet het wad op, dus wordt er behoorlijk gediscusieerd.

Nest Kiekendief
Nest Kiekendief

Er heeft dit jaar een bruine kiekendief succesvol gebroed in ons terrein. De twee jongen vliegen de hele dag luid kermend rond het Glop. Het nest is inmiddels verlaten.

Tijdens de avondronde vangen we weer een mooie houtsnip.

terug
later

Met vriendelijke groet Bonnie, Koos en de Calidrisploeg.

dagvangst 29 juli 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox