logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 23 oktober 2021

Wisseldag

Bij de overdracht stonden er zo'n 20 vogels op de lijst, en de overdrachtronde was ook mager, maar daarna bleek het toch nog door te druppelen.

Vanaf het begin van de middag trokken er voortdurend groepen Vinken over. Sommige daarvan foergageerden ook wel eventjes in de boomtoppen maar we vingen er maar twee, en niet eens in de hijsnetten.

Beflijster"
Beflijster vrouw, detail

Ook waren er wel groepen Koperwieken in de lucht en daarvan vielen er nog wel de nodige in aan het eind van de middag en in de schemer. Dat leverde nog een redelijke eindstand op en enkele logés.

Hoogtepuntje was natuurlijk een Beflijster, halverwege de middag. Een eerstejaars vrouwtje, vrijwel zonder bef, dat dan weer wel.

Groet, André van Loon, Jos, Ingrid en Kees V.

dagvangst 23 oktoberZondag 24 oktober 2021

Geheel onbewolkt

Droog, zon, onbewolkt en redelijk wat wind. Nou, dan weet je het hier wel... In de lucht was nog steeds beweging van Vinken maar dat leek minder dan gisteren.

De vangsten druppelden toch gewoon de hele dag wel door, de eindstand was iets hoger dan gister, maar er waren geen hoogtepuntjes vandaag. In de schemerronde nog redelijk wat Koperwieken.

Groet, André, Jos, Ingrid & Kees

dagvangst 24 oktoberMaandag 25 oktober 2021

Lekker daggie

Sijs"
Sijs

De eerste ronde was weer eens heel aardig voor Glopse begrippen. Vooral slapers die wakker werden en weer op pad gingen. En de eerste Waterrallen van deze week meldden zich.

Daarna liepen de vangsten weer snel terug, maar nog altijd waren er geen nulrondjes. Sijs en Vuurgoudhaan zorgden voor wat extra kleur.

De schemerronde was heel prima waardoor we de 100+ inschoten. En daarin ook nog een andere kleurige verschijning, een adult mannetje Groenling, reeds geringd: terugvangst van 5 november vorig jaar.

Groet, André, Jos, Ingrid & Kees


dagvangst 25 oktoberDinsdag 26 oktober 2021

Het is alweer rustig

Aan het begin van de nacht was er enige tijd regen, maar vanochtend was alles weer overgetrokken. Dit keer in de eerste ronde geen vangsten van wakkerworders, terwijl er gisteravond toch de nodige slapers waren ingevallen.

Overtrekkende groepen Vinken waren er vandaag niet.

Voor het eerst deze week een Waterral gevangen in kooi Y. Kooi 5 vangt echter het beste. Ook kooi 8 en 3 deden vandaag mee.

Geinig was een terugvangst van een Kleine Barmsijs, eind augustus geringd alhier. Nog leuker was een late Kleine Karekiet, die gezien zijn of haar conditie graag wil gaan vertrekken als de omstandigheden daarvoor goed zijn: vetgraad 5 en 15,5 gram.

De schemerronde bleef beperkt tot een tiental vogels.

Groet, André, Jos, Ingrid & Kees


dagvangst 26 oktoberWoensdag 27 oktober 2021

Houtsnip"
Houtsnip

Snippie

De eerste ronde leverde slechts twee mistnetvogels op, en twee Waterrallen. Oef. Toch bleef het langzaam doorlopen en was het dagtotaal ongeveer hetzelfde als gister, ietsje meer zelfs. Maar waar zijn toch de Goudhanen gebleven...? 17 slechts tot nu toe dit jaar.

Een van onze sponsoren, Henkjan Kievit (Vanellus Vanellus-photo productions) kwam langs met een groepje deelnemers aan een fotoworkshop. Ze konden het ringen van enkele vogels meemaken, en fotograferen natuurlijk.

Ze waren nog niet weg of we hadden een Houtsnip die pal naast de Ebelbrug in het net sprong toen ik daar een Merel wilde pakken. Zo gaat dat.

De schemerronde leverde een tiental vogels op, en later op de avond hadden we nog een Waterral in een inloopkooi.

Groet, André, Jos, Ingrid & Kees


dagvangst 27 oktoberDonderdag 28 oktober 2021

Stijgende lijn

Ook vandaag weer een heel magere eerste ronde. En omdat het een zeer fraaie zonnige dag zou worden, verwachtten we daardoor ook niet veel van het vervolg.

Uiteindelijk viel dat nog best mee en liep het totaal door een aantal aardige middagrondes en twee goede avondrondes op naar in de 80.

Vandaag zat er een late Tuinfluiter bij. Maar bij lange na geen fenologierecord, de laatste Tuinfluiter tot nu toe op Schier was op 21 november 2009, eveneens een ringvangst alhier.

Voor het eerst deze week vingen we een Waterral in kooi 0.

Door een 'buitenschoolse activiteit' in het dorp konden AvL en Kees niet bij de laatste rondes zijn, daarvoor in de plaats nam Ardie de honneurs waar.

Groet, André, Jos, Ingrid, Kees & Ardie


dagvangst 28 oktoberVrijdag 29 oktober 2021

Zo hee!

En dan heb je ineens weer eens een ochtend waar er zelfs hier aankomst is te bemerken... De eerste en tweede ronde waren niet te onderscheiden en leverden al circa 80 vogels op.

Vooral Merels (de helft van het totaal; allemaal minder vet en opmerkelijk veel lichter dan de afgelopen dagen, vaak in de 70-90 gram). Ook waren er nieuwe Roodborsten, enkele verse Winterkoningen en drie Rietgorzen.

De Waterrallen deden het ook goed, met zowaar eentje in kooi 7.

Een leuke krent tussen de bulk was een Zwarte Roodstaart.

En zo werd de 'beste dag' van het seizoen tot nu toe genoteerd.

eerder
terug
later

Groet, André, Jos, Ingrid en Kees


dagvangst 29 oktober
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox