logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 38


Zaterdag 18 september 2021

Pica

De wind is weer gedraaid naar oost. Dat brengt wat vogels in de netten, waaronder wat Heggemussen. Dat hoort bij oostenwind. We vangen er vandaag acht.

Zwartkop voer de lijst met tien vangsten aan. Vangst van de dag is een Ekster in het grofmazige net van sectie 6. Pas de vierde vangst van een Ekster hiero. Gelukkig laat hij onze handen heel.

Een adulte vogel met rui in de hand- en armpennen. Prachtige blauwe en groene glans op de veren.

Eind van de ochtend namen Sylvia en Raymond de baan over van Holmer. De dag stond ook in het teken van het plaatsen van de rallenkooien. Kees van Kleef kwam om te helpen. Hij heeft zich goed in het zweet gewerkt.

Sectie 0 stond al bijna, en vandaag hebben we daar sectie 3 en 7/Y aan gegevoegd. Nog niet helemaal compleet maar waarschijnlijk hebben we 0, 3 en 7/Y morgen wel vangklaar.

Morgen meer oostenwind en dus misschien nog wel meer Heggemussen?

Groet vanuit het Glop, Raymond en Sylvia


dagvangst 18 september


Zondag 19 september 2021

Meer oostenwind

Het thema oostenwind kreeg vandaag een ferm vervolg. De netten stonden er bol van, oftewel de vangsten waren minder dan gisteren.

Grote afwezige was de Heggemus die zich maar met een paar exemplaren op de ringtafel meldde.

Keep
Keep

Verder vermaakten we ons desondanks met een gevarieerd pallet soorten, waaronder een mooie man Gekraagde Roodstaart, vrouw Keep en een Boompieper. Die laatste stootte ik al eerder van het pad bij sectie 5 op, en een paar rondjes later hing hij daar.

Rallenkooien 0, 3 en 7/Y zijn af. Sectie 6 en de hijsnetten bleven vanwege de wind gesloten. De korte poging Y te openen resulteerde in een prachtige muur van blaadjes.

Groet, Raymond, Sylvia en Henk


dagvangst 19 september


Maandag 20 september 2021

Minder oostenwind

De weergoden hadden onze gebeden verhoord, want er waaide beduidend minder wind vanochtend. Sterker nog, het leek wel haast windstil bij het lopen van het eerste rondje... En dat terwijl er wel windkracht 3-4 voorspeld was.

En het bleef de hele dag rustig, alleen in de namiddag trok het iets aan.

Doordat er minder wind stond vingen we meer vogels. Vooral de Zwartkop had er zin in met tientallen vangsten.

Maar het palet aan soorten was een stuk gevarieerder dan dat, en we genoten in het bijzonder van een Vuurgoudhaan, diverse Kepen en een Putter.

Appelvink vrouw
Appelvink ♀

In de namiddag, toen net Christiaan Both en Richard Ubels van de RUG even kwamen aanwaaien vingen we bovenin hijsnet Y een Appelvink. Pas de negende vangst daarvan op het eiland. Vorig jaar was nog een top-jaar voor de Appelvink, met toen vijf vangsten.

De Appelvink bleek een adulte vrouw. Prachtig om weer eens van dichtbij te mogen bekijken. Met veel respect voor de zwarte snavel.

Verder kwam Barbara nog even buurten, maar natuurlijk miste ze het appelvinkenspektakel. En ook de appeltaart die we nog aten van de appels uit eigen terrein vanwege nieuwe handsoorten enzo.

De laatste rondjes waren steeds heel pover, maar we liepen de gehele dag geen nulronde. We sloten de dag af met 80 vangsten.

Groet uit het Glop, Raymond,
Sylvia en Henk


dagvangst 20 september


Dinsdag 21 september 2021

Wind uit west

Hoewel ons nog meer wind uit het oosten beloofd was bleek de wind andere plannen te hebben gezien de stroming uit het westen. Wind weer op z'n retour dus.

Opvallend was het bijna volledig wegvallen van de wind in de avond, wat tot een prachtige rustige stemming aan het einde van de vangdag leidde.

Een vangdag die het moest hebben van steeds enkele vogels in de rondjes die we liepen. Maar wel heerlijk studiemateriaal, bijvoorbeeld de vrouwtjesvinken waar we toch weer even goed naar moesten kijken om er een leeftijd op te kunnen plakken.

Een gitzwarte carpale dekveer naast twee oude grote dekveren bijvoorbeeld, een combinatie die ons onbekend was en dus de wenkbrauwen deed fronsen. Maar ook een juveniele Fitis met, aan één kant, één geruide handpen.

Koolmees vrouw
Koolmees

Reparatie van een ongelukje? Een ongelukje maakte ook een Houtduif die na het drinken sectie 0 in dook. Hij lag roerloos in het net om spectaculair tot leven te komen op het moment dat ik 'm wilde vastpakken. Pas aan het einde van de netbaan kon ik 'm grijpen. Hij wist ons ook nog met een onuitwasbare vogelkersbessen onder te poepen. Dat voelt dan eerst even heel lekker warm maar daarna al snel koud en nat.

Een dikke adulte vrouw Koolmees mocht nog even op de foto.

In de ochtend kregen we nog even bezoek van kennissen uit Groesbeek die een rondje meeliepen. Dat deed ook André Duiven in de middag.

Groet uit het Glop,
Raymond, Sylvia en Henk


dagvangst 21 september


Woensdag 22 september 2021

Klusjesdag

De dag begon, voor het eerst deze week, met dauw op de netten. Het voelde echt als herfst in het dampende Glop.

In de ochtend kwam Ardie koffie drinken, waardoor we even samen naar een eerste kalenderjaar Boompieper konden kijken.

Brug sectie 4
Brug bij sectie 4

Wat betreft vogels was het een magere dag, en omdat we in de middag nulrondjes begonnen te lopen, besloten we het maar eens over een andere boeg te gooien.

Er waren namelijk nog allemaal kleine klusjes in het terrein waar we nu even tijd vooor hadden. Zoals de gaten voor het Ebel's bruggetje opvullen, en de op- en afstapjes maken bij het bruggetje achter bij sectie 4. Henk was er maar weer druk mee.

Tenslotte startten we de grasmaaier voor een hoognodige maaibeurt. Op het eind van de dag lag de baan er dan weer puik bij, klaar voor de (grote) vangst morgen!

Groet,
Raymond, Sylvia en Henk


dagvangst 22 september


Donderdag 23 september 2021

Winddag

Vandaag een ferme westenwind. Nauwelijks vogels gezien en gevangen. Sectie 0 & 6 en hijsnetten en deel van 5 & 7 bleven hele dag gesloten.

WinddagLeuk was een Tjiftjaf die we twee jaar geleden, toen ook in onze vangweek, hadden gevangen. Daartussen nooit gemeld. Het was een warm weerzien.

Een jonge Sijs mocht nog even op de foto. Het contrast in de armpendekveren spatte er af. In de avond nog een jonge man Sijs ook.

Totaal net iets meer dan een dozijn vogels gevangen, dat is erg mager.

Sijs
Sijs, ruigrens

In de ochtend kwam Guido Keijl en compagnon polsen of de vogels misschien op het Glop zaten, want op het eiland kon hij ze niet vinden.

In de middag arriveerde Marcel Sandifort, collega ringer uit de Eemshaven, om ons nog een dag te helpen met bladeren uithalen.

Morgen minder wind, we gaan zien of het nog wat vogels gaat opleveren!

Groet, Sylvia, Raymond, Henk en Marcel


dagvangst 23 september


Vrijdag 24 september 2021

Determinatie- en schrijfdagje

De dag begon met weinig wind, en iets meer vogels, acht in totaal in de eerste ronde. Er is dus geen aankomst geweest, en het Glop doet dan ook nog steeds stil aan.

De variatie aan soorten was wel weer prima, en we hadden leuke discussies over vrouwtjes Zwartkoppen en vrouwtjes Vinken. Grappig hoe je dan na een paar vogels toch weer net wat beter de kenmerken voor ogen hebt. Qua leeftijden was het dan ook een mooie mix tussen eerste kalenderjaarvogels en adulten.

Zwartkop
Zwartkop ♀

De middag zakten de vangsten vanwegde de harde westenwind (verder) in, hoewel zich nog een Grote Bonte Specht en wat Sijzen bij de ringtafel meldden. Sectie 6, achterste deel sectie 5 en sectie 0 werd gesloten vanwege wind en bladval.

Sylvia, Marcel en Raymond hebben in de middag en avond hard doorgewerkt aan de 'factsheets handkenmerken'. Het begint een Schier-productie te worden, want ook de eerste versie schreven we vorig jaar gedurende de vangweek hier. De set is nu bijna af en we hopen de Nederlandse ringers snel te kunnen voorzien van dit laagdrempelige determinatiewerk.

Door het harde werken vergaten we een nieuwe vangdag in het systeem aan te maken waardoor dit verslag verlaat komt.

Henk vermaakte zich in de middag prima met 1001 kleine klusjes, van het schoonmaken van de bosmaaier tot rallenbanen knippen. Nu de klusjes op zijn is het tijd om naar huis te gaan...

We kijken terug op een rustige maar leerzame vangweek!

eerder
terug
later

Raymond, Sylvia, Henk en Marcel


dagvangst 24 september 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox