logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 45


Zaterdag 31 oktober 2020

Wisseldag

De regen blijkt al weg, maar het is wel heel nevelig en motterig. Lekker dat de wind wat minder is. Er lijkt iets van beweging, meteen al een paar Vuurgoudhanen, en in de lucht hoor ik Vinken overtrekken. Maar het blijft heel rustig met vogels.

Het eerste rondje van de nieuwe ploeg zorgde dat het totaal van 17 gevangen vogels gelijk werd verdubbeld naar 34 gevangen vogels.

Het weer knapte na de middag geleidelijk wel op, alleen de wind zorgt dat er veel blad in de netten terecht komt.

We horen tijdens de rondes erg veel Waterrallen roepen, plonsen en zich verplaatsen, alleen vangen ho maar, niets dus.

We zijn op alles voorbereid dus laat die vogels maar komen. We vingen al zo een gitzwarte merelman van 126 gram, we hopen dat deze een voorloper is van de noordelijke populatie. Bij het uithalen uit hijsnet X voelde ik al dat het een stevige merel betrof. Ik hoop deze week op meer van die jongens en meiden uit Siberie.

In het bosgedeelte bijna geen wind in de laatste schemerronde, echter bij sectie 5 des te meer wind en bladvang.

Als laatste vogel in de slotronde een vrouw groenling in sectie 4, dat was voor ons een leuke en onverwachte vangst.

André, Ardie en Kees, opgevolgd door Joop en Michiel

dagvangst 31 oktober


Zondag 1 november 2020

Aantrekkende aantallen

De wind heeft afgelopen nacht de netten grotendeels schoon geblazen met uitgezonderd sectie 6, die stonden stijf van de bladeren.

Een zeer rijke en gevarieerde eerste ronde, 25 stuks. Er was dus aankomst met leuke soorten. Het weer knapte lekker op rond tien uur, erg zonnig.

Omstreeks elf uur begon het bij enkele netten flink te waaien. We bleven steeds vogels aanvoeren naar de ringtafel. De Koperwiek was vandaag de koploper.

Michiel met Waterral
Michiel met Waterral

Even voor half drie vanmiddag scheerde net voor ons raam een man Havik langs, niet in een net helaas. Hij zal ze weten te staan, de slimmerd.

Net na drie uur ging het even miezeren en op dat moment vingen we aan het einde van sectie 7 een grote gele kwikstaart. Voor Michiel een nieuwe handsoort evenals de waterral.

De verhouding nieuw en terug liet vandaag ook zien dat er beweging zat in de aanvoer van een leuk palet aan vogelsoorten.

De koperwieken bleven in de netten komen, verdeeld over alle netten. Dat ging door tot de laatste ronde. We hoorden op veel plekken in het glop dat ze naast het pad sliepen. Alvorens te gaan slapen namen ze gezamenlijk nog even de dag door zo leek het. De bijna volle maan scheen net boven de horizon.

Volgens de verwachting komt er komende nacht een bak regen aan en morgen is het wisselvallig. We hopen op een stukje mazzel zodat het regengebied van morgen langs ons heen zal gaan.

Joop en Michiel

dagvangst 1 november


Maandag 2 november 2020

Aantrekkende wind

Erg veel wind en erg veel blad. Gewoon maar gaan ruimen, dan valt het wel mee.

Over de gehele ochtend slechts een enkele bui, er was veel meer verwacht. We hadden dus mazzel. Het klaarde in de loop van de middag op. De wind bleef en het blad ook.

Veel minder vogels maar dat kan ook niet anders met die wind. Michiel hoorde steeds op zijn ronde een roepende Bladkoning rechts van sectie 4 en in mijn ronde gewoon stil. Wat ook stil viel was de wind, even na 16:00 uur keken we elkaar aan, zo van: wie heeft de wind uitgezet?

Op veel plaatsen in het glop zag ik ook gelijk weer dansmuggen of hoe ze ook mogen heten.

Opvallend in de vangsten: voor de derde dag op rij vingen we aan het eind van sectie 4 een of meer Groenlingen. Hebben die ook een soort slaapplaats? Ik weet het niet, maar het zou zo maar kunnen.

Bij sectie 9 dacht een vrouw Sperwer een Merel uit het net te stelen, jammer voor haar, dat mislukte, gelukkig voor de Merel.

Joop en Michiel

dagvangst 2 november


Dinsdag 3 november 2020

Van stralend blauw naar beestenweer

Bij het opstaan meteen naar buiten kijken of de bomen bewegen? Gelukkig niet en bij de eerste ronde al snel een strak blauwe lucht.

Vuurgoudhaan
Vuurgoudhaan (Regulus ignicapillus)

Deze ochtend hadden we amper blad in de netten dat scheelt weer een berg werk. Weinig beweging in het glop wat vogels betreft maar wel weer veel Waterrallen aktief. De rest van de ochtend wandelen we de vogels bij elkaar zonder spectaculaire vangsten.

Vlak voor de ringtafel landde een Fazant tussen de wilgen op de hielen gezeten door een volwassen man Havik. Ook hij miste zijn beoogde prooi. Wel twee Vuurgoudhanen een in net 1 en de ander in net 5.

Vanwege de aangekondigde storm hielden we de weersverwachting goed in de gaten. Het bleef maar uit, totdat we om 17:45 uur een paar windvlagen over het glop kregen, en we besloten de boel in rap tempo te sluiten.

Uit hijsnet Y wisten we net voor de regen nog wel een Putter te halen. Een leuke nieuwe weeksoort ter afsluiting van de dag.

Joop en Michiel

dagvangst 3 november


Woensdag 4 november 2020

Vroegertje

Extra vroeg op deze morgen omdat we gisteren de boel moesten sluiten en dus nu weer open. Op de tijd dat we normaal opstaan stond alles weer klaar om te vangen.

Waterhoen
Waterhoen (Gallinula chloropus)

In de loop van de ochtend waren ook de laatste netten weer paraat er moest een berg blad gepeuterd worden. Het weer is opgeknapt: geen wind en geen dreiging meer van regen.

Al vroeg vlogen er watersnippen en kramsvogels over. Vanaf sectie 5 zag ik een groep van wel 7 a 800 goudplevieren opvliegen en weer landen in de Banckspolder...

Met de gevangen vogels was het rustig vanmorgen. We gaan er van uit dat dit weer tot en met de aflossing van zaterdag zo zal blijven.

Groet, Sylvia, Joop en Michiel

dagvangst 4 november


Donderdag 5 november 2020

Lijsterdag

Bij een temperaruur van amper 8 graden Celcius maar wel zonnig en half bewolkt werd de eerste ronde gelopen. Ook nauwelijks wind. Een leuke eerste ronde met een gevariëerde aanvoer.

Groenling
Groenling (Carduelis chloris)

Tijdens het ringen hoorden we een zingende Koperwiek vlakbij de ringtafel. Nooit eerder hier gehoord. Wat we wel hoorden maar niet vingen waren roepende Kepen en kwetterende Sijzen. De aanvoer was ongemerkt goed in elke ronde.

We hebben ook een filmpje gemaakt bij de rallenkooi bij sectie 0, waar je kan zien dat een ral en niet in kan/wil en rechtsomkeer gaat.

Een vrouw Vink had een ring om met een vreemd nummer en zij bleek bij controle op 10 augustus 2017 hier geringd te zijn door Koos. Tussendoor niet in onze handen gehad.

Het was vandaag wel een lijsterdag: relatief veel Merels en Koperwieken. Van de Merels vielen de gewichten wel enigzins tegen. Het varieerde tussen de 80 en 115 gram. Ik heb ze wel eens zwaarder gehad.

Nog één volle dag voor de boeg, nog een volle dag genieten.

Groet, Sylvia, Joop en Michiel

dagvangst 5 november


Vrijdag 6 november 2020

Vaste gast


Lancering

De zon scheen recht in ons gezicht van sectie 2 tot einde sectie 4, gewoon verblindend. Verder bladstil en lekker fris, voor ons ideale weersomstandigheden maar dit bracht ons niet meer vogels, helaas.

Geduld werd beloond: we hoorden ze vaak overvliegen, maar we vingen eindelijk een vrouw Keep in het hijsnet X. Later nog een tweede exemplaar.

Opvallend vanmorgen op verschillende plaatsen toch weer mestkevers in de netten maar liefst vijf exemplaren.

Een Waterral werd teruggevangen die zich regelmatig liet vangen in de laatste drie weken. Zo konden we zien dat deze ral al ruim 30 gram was aangekomen.

In hijsnet X werd een groepje Sijzen gevangen. Deze soort is vandaag koploper in het dagtotaal.

eerder
terug
later

Groet, Sylvia, Joop en Michiel

dagvangst 6 november 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox