logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 39


Zaterdag 19 september 2020

Wisseldag

Weer een frisse nacht geweest (10 graden). Matig eerste en tweede rondje. Tot de Harry-wisseling staan er 22 vogels op de stok.

De middagploeg wist er nog 18 bij te sprokkelen.

Het was een stralende dag maar met veel wind. Hoewel er maar 40 vogels in de netten kwamen hebben we ons wel vermaakt vanwege de veelheid aan soorten. Daarnaast uitgebreid gediscussieerd over de leeftijdskenmerken van Roodborst. Het kan soms een lastige soort zijn om op leeftijd te brengen.

De harde oostenwind bracht geen extra hoeveelheden vogels bij de netten maar wel Elzenproppen. We hebben dan ook heel wat tijd besteed aan het verwijderen van de proppen.

In de avond is de wind wat afgenomen, we hopen dat er morgen dan ook niet zoveel blad in de netten zal zitten als vanmiddag.

Holmer heeft vandaag een wadvogeltelling gedaan. Het viel hem op dat er ook weinig vogels in de polder zijn. Het Glop was daar dus geen uitzondering op.

Groet uit een rustig Groene Glop,

Ardie, Wim en Ellen

dagvangst 19 september


Zondag 20 september 2020

Een stralende zomerdag in september

Er is duidelijk aankomst geweest. De eerste ronde werd met een totaal van 31 afgesloten. De hele dag door vingen we vogels. Uiteindelijk stond de teller stil op 86, verdeeld over 70 vers en 16 controles.

Zwartkop, Roodborst en Zanglijster voerden het totaal aan. Vooral de varieteit een soorten was erg leuk vandaag.

Naast de aankomst van vogels ook bezoek van andere ringers gehad en aan het eind van de dag kwam de wadvangploeg van Calidris aan.

De oostenwind is gelukkig afgenomen waardoor we vandaag geen last hadden van blad, Elzenproppen en takken in de netten. De laatste controleronde is gelopen onder een heldere sterrenhemel onder begeleiding van roepjes van overtrekkende vogels.

Groet,

Wim, Ellen en Ardie

dagvangst 20 september


Maandag 21 september 2020

Een mooie vangdag, zowel qua weersomstandigheden als ook qua soorten

Tijdens het lopen van de eerste ronde parelden de netten in de eerste ochtendzon ons tegemoet. De netten hangen zwaar van de dauw tussen de mistnetstokken.

Nog een Appelvink
Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)

Het is een feeërieke wereld. Deze ronde is traditiegetrouw ook de beste van de dag. Daarnaast deze keer ook qua soortenrijkdom. De dag beginnen met een Beflijster is een zeldzaamheid op het Glop.

De rest van de dag vangen we gestaag door. De tweede Appelvink van dit jaar jaar is het vijfde exemplaar van ons bestaan. Twee Grote Bonte Spechten zijn ook nog het vermelden waard.

Gedurende de middag kwam nog een clubje van acht Appelvinken over het Glop.

We eindigden de dag met een totaal van 79 vogels, 63 vers geringd en 16 controles. Het leeuwendeel van dit aantal komt voor rekening van de usual suspects; Zwartkop en Roodborst.

Het is nu een heldere avond, windstil met veel geluiden uit de polder bij van de kampeerboerderijen vandaan.

Ook een ideale vangnacht voor Symen c.s. die het grootste deel van de dag op kwelder en wad bezig zijn geweest ter voorbereiding van een nachtelijke wadvangactie.

Groet, Wim, Ellen en Ardie

dagvangst 21 september


Dinsdag 22 september 2020

Een heerlijk zonnige septemberdag.

Totale windstilte hedenochtend. De polder ligt gehuld in nevel te wachten tot de zon haar opwarmt. De netten hangen door van de dauwdruppels en zijn toch nog gevuld met een mooi aantal vogels.

De hele dag door vangen we wat vogels. De teller blijft staan op 72, 56 vers en 16 retour. Zwartkoppen zijn met 27 de talrijkste soort.

Bij het tikken van dit verslag is het al weer behoorlijk afgekoeld. Geluiden uit de kampeerboerderijen komen in flarden ook in het Glop terecht. De windstilte is waarschijnlijk de spreekwoordelijke stlite voor de storm die we in de loop van de week gaan verwachten.

Meer wind, dus meer blad en Elzenproppen in de netten. Misschien dat er dan ook meer vogels zijn.

We gaan zien wat de weersverandering van morgen ons gaat brengen.

Groet, Wim, Ellen en Ardie

dagvangst 22 september


Woensdag 23 september 2020

Opnieuw een gemiddelde septemberdag?

Het was een heldere nacht. In de vroege ochtend begon het te betrekken en de wind is ook aangetrokken, zuidwest 3 tot 4 Bft.

Qua weer een dag met drie gezichten. In de ochtend nevelig en half bewolkt, rond het middaguur zonnig met een matig zuidwesten windje en vanaf vier uur onstuimige wind met rondom het eiland regen. De buien trekken rond het Glop maar wij krijgen er qua regen bijna niets van mee.

Vandaag twee Appelvinken en twee Grote Bonte Spechten die voor de krenten in de pap zorgden. Voor de rest business as usual. Hoewel, met 92 vogels, 63 vers en 29 retour, geen gekke dag gehad.

De wadploeg kwam vanochtend weer met alle spullen op het Glop terug van de kwelder na een geslaagde vangactie. Het was rond het middaguur even een drukte van belang met steltloperringers die snel alles nog moesten opbergen om de boot van 13.30 uur te halen.

Daarna keerde de rust weer terug totdat aan het eind van de middag clubjes mezen in sectie 5 en het hijsnet X terecht kwamen. De avondmaaltijd moest worden uitgesteld om alles weer snel weg te ringen.

Als we morgen weer zo'n dag krijgen als vandaag dan hoor je ons niet klagen.

Groeten, Wim, Symen, Petra en Ardie

dagvangst 23 september


Donderdag 24 september 2020

Na een regenachtige en stormachtige nacht een rustige dag met een goed einde.

Gisteravond met het oog op de harde wind en regen de bossecties dichtgedaan. In alle vroegte de netten weer opengezet. Gelukkig was er heel weinig blad in gekomen. Helaas wel de nodige Gewone Mestkevers...

Met een zuidwesten wind is de verwachting dat we niet veel zullen vangen vandaag.

Appelvink nummer vijf
Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)

Tot laat in de middag hadden we slecht een twintigtal vogels gevangen. Een Havik rausde echter door het terrein wat direct een verdubbeling en ook de eerste Bladkoning van dit jaar opleverde.

In de middag hing er weer een Appelvink in de netten, nu in het net over de Ebelbrug. Er vliegt een groepje van acht stuks rond in het terrein waarvan we er nu vijf van hebben gevangen.

De laatste vangst en controle was een Houtsnip. Verder was het aantal Kleine Barmsijsen opvallend. Met een totaal van 54 eindigden we de dag, 34 geringd en 20 controles.

Groet, Wim en Ardie

dagvangst 24 september


Vrijdag 25 september 2020

Al weer de laatste gehele vangdag van mijn ringweek op Het Groene Glop.

Vanacht heeft het tot in de vroege ochtend af en aan geregend. Gelukkig was de regen op tijd naar zee weggedreven bij de dageraad.

Mooie septembernacht
Mooie septembernacht

Bij het lopen van de eerste ronde was het opvallend stil in het bos, de voorbode van wat ging komen deze dag, een zeer rustige vangdag. We hebben ons dan ook vermaakt met het verlengen van een leiwand van een rallenkooi en andere klusjes.

De teller bleef steken op slechts 32 stuks.

Vanacht gaat de nu vrij straffe zuidenwind draaien naar noord. Ondanks de harde wind heel weinig blad moeten plukken. Ik hoop dat dit morgen ook zo blijft.

Deze afgelopen week was bijzonder geslaagd, voldoende vogels met leuke soorten als Beflijster, Bladkoning en Appelvink.

Morgen weer op huis aan om over veertien dagen met Ardie de volgende ringweek te hebben. Ik kijk er nu al naar uit.

eerder
terug
later

Groeten, Wim

dagvangst 25 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox