logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 45


Zaterdag, 2 november 2013

Wisseldag

Kees en Symen treffen een goed gemuste Bert aan. Arjen is met de ochtendboot vertrokken. Het is een mooie rustige ochtend, ideaal vangweer zou je zeggen. Toch zijn de vangsten mager, al lijkt er enige opleving te zijn bij de eerste ronde die de nieuwe ploeg loopt om 11:00 uur, maar liefst zeven vogels bij sectie 2, voornamelijk Vinken die komen drinken. Daarna volgen enkele 0-rondes, maar eenzelfde fenomeen biedt zich aan in de ronde van 14:00 uur bij het tweede net van sectie 1: 5 Putters!
Inmiddels zijn ook de hulptroepen gearriveerd en is de vangploeg gereed. Aanvankelijk zou er deze week ook op het wad worden gevangen door Stichting Calidris, maar de vooruitzichten van het weer zijn dermate beroerd dat dit niet door kan gaan. Wel moet er nog de nodige materialen van het wad worden gesleept en dat doet een deel van de vangploeg in de middag.
In het Glop blijft het rustig qua vangsten. In totaal worden vijftien verse vogels gevangen en acht terugmeldingen. Barbara assisteert ons op verschillende momenten van de dag.
De dag was zeer rustig qua weer en wind, maar aan het einde van de middag neemt de wind fors toe en begint het ook te regenen.
Van Bert vernemen wij dat de wildkaart er weer is in Van der Werf. Van die gelegenheid hebben wij dankbaar gebruik gemaakt!


Groeten vanuit het Glop!Zondag, 3 november 2013

Stijgende lijn en nieuwe aankomst

De wind is flink aangewakkerd tot zuidwest 7, waar we gedurende de hele dag mee van doen hebben. Blaadjes, takken, elzenproppen en een pond eikenbladen per strekkende meter in sectie 6. Toch zijn we allemaal vol goede moed en hebben hieraan een mooie dagtaak. Sietse en Symen zijn een groot deel van de dag op pad geweest op het eiland en zien honderden omgevallen of half omgevallen bomen in het bos, wat een ravage!
Halverwege de middag zien ze aardige aankomst van lijsters en Vinken vanuit zee het eiland op komen, nabij onze voormalige vangplek in de zeereep. In het Glop merken we dit ook en in de laatste ronde wordt er bij de netten gepost voor invallende lijsters. Dit levert nog aardig wat Koperwieken op.
Verder blijft het rustig met de vangsten, 19 verse vogels en 9 terugmeldingen. Leuk was de Grote Barmsijs. Aan het einde van de middag hebben we het rallengeluid weer operationeel gemaakt en kunnen we weer rallenknallen!


Groeten vanuit het Glop!Maandag, 4 november 2013

Rallen again

het rallengeluid heeft goed zijn best gedaan, resulterend in 8 rallen, een mooie start! De dag begint wat nat, maar al snel wordt het droog. We hebben ons vermaakt met het verwijderen van de eikenblaadjes in sectie 6, die rond de middag schoon verklaard kon worden.
Het is opmerkelijk rustig qua wind en weer, ideale vangomstandigheden zou je zeggen. Toch is het de hele dag sprokkelen geblazen. Het dagtotaal eindigt op 17 verse vogels en 6 terugvangsten.
Het rallengeluid staat aan en de verwachtingen zijn hoog gespannen voor morgen,


Groeten vanuit het Glop!Dinsdag, 5 november 2013

Lijsterinval

De dag begint rustig. De eerste ronde is goed voor acht Waterrallen. De wind neemt langzaam toe tot krachtig, waarbij we sectie 6 rond 15:00 uur hebben gesloten. Ook geregeld buien.
In de loop van de middag is er meer beweging van lijsters, resulterend in een avondpiek van Merels!
We eindigen de dag met 50 verse vogels en 6 terugmeldingen, waarvan één Koolmees niet van ons.


Groeten vanuit het Glop!Woensdag, 6 november 2013

Kramsvogel

Na een onstuimige nacht, met veel wind en (hagel-)buien, starten we de dag met netten vol bladeren en redelijk wat vogels, al viel het aantal rallen wat tegen. In de loop van de ochtend neemt de wind af en om 13:00 uur kunnen we sectie 6 weer open zetten.
Het valt ons op dat er veel Merels aanwezig zijn, met name op het toegangspad nabij de appelboom en andere hogere droge delen, zoals de schapenweide. Ook in de lucht de hele dag groepen lijsters, vooral veel Kramsvogels. In het vangterrein echter opvallend weinig, waarschijnlijk omdat het hier te nat is. Kees komt in de loop van de ochtend met een Kramsvogel terug, een niet alledaagse vangst.
Ook de Keep is leuk. De hele dag redelijk wat Merels. Het posten bij de netten in de avondschemer levert niet veel op. Ardie kwam buurten en Dirk vertrok met de middagboot. In totaal vingen 61 verse vogels en 8 terugvangsten, de beste dag tot nu toe van deze vangweek.


Groeten uit het GlopDonderdag, 7 november 2013

Eindelijk weer eens boven de honderd.

De dag begon goed met een kleine veertig vogels in de eerste ronde. De hoofdmoot bestond uit merels en koperwieken, de rallen lieten het een beetje afweten.
In de loop van de ochtend namen de vangsten wat af, maar wij vermaakten ons met een sperwer, het bemonsteren van een late tjiftjaf en het ontbladeren van de netten.
's Middags veel trek van koperwieken en andere lijsters over het Glop.


Groeten vanuit het GlopVrijdag, 8 november 2013

We merelen lekker verder

Rallen doen het vandaag een stuk beter, met in de eerste ronde 7 in één kooiopstelling.
Ook merels doen het 's ochtends goed.
Na twaalven vallen de vangsten stil, met soms een rondje met een paar merels. Een eenzame sijs hielp ons door deze middagdip.
Aan het einde van de middag kregen we assistentie van AD.
De avondpiek was erg tam, maar daarna vingen we nog enkele rallen in de buurt van het geluid.


terug
later
eerder

groeten, Symen en Kees
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox