logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 39


Zaterdag, 21 september 2013

Het blijft sprokkelen.

De allereerste ronde om 07:00 uur leverde één verse Roodborst op, meer niet. De tweede ronde was iets productiever, maar hield met vijf vogels ook weer op. De rest van de dag kende nog enkele redelijke rondjes, maar de eerste nul-ronde was ook al weer snel een feit. Het eindtotaal vertoond met 19 een licht dalende lijn. De windverwachtingen wil het na dinsdag uit het Oosten laten waaien! Spannend. Evenals gisteren was een Grote Bonte Specht de grootste smaakmaker.

De Fryske GloppersZondag, 22 september 2013

Druppel druppel.

We kunnen kort zijn, er verandert niet veel. Het aantal gevangen Zwartkoppen neemt wat toe, meer is er uit het Glop niet te melden. Catharinus heeft in de ochtend zijn Wilsterspul opgezet met het magere resultaat van één Kievit en vier Wilsters. We blijven uitgaan van betere tijden in het verschiet. De excursie telde twee gasten, die we gelukkig wel wat vogels konden laten zien.

De Fryske GloppersMaandag, 23 september 2013

De sluizen zijn open, met een onverwachtte bonus!

Nou ja, voor wat betreft de Zwartkop dan. In de eerste twee rondjes vangen we meer dan dan de gehele vorige dag en dat vooral door de Zwartkoppen die we vangen. Allemaal matig vet, mogelijk vannacht door het weer gedwongen hun migratie op Schier te onderbreken. Dankzij met name de Zwartkoppen werd het een redelijke dag met een veertigtal gevangen vogels.
Oplettende lezers zal het opvallen dat er een soort bij staat die we op het Glop niet bijster vaak vangen. De Torenvalk die op de lijst prijkt is niet in het Glop gevangen (alhoewel we dat al drie keer eerder wel deden), maar in de weilanden van Talsma door Catharinus tijdens het wilsteren. Dat was dus de bonus. Een jong mannetje waarvoor Catharinus geen ringen bij zich had.
Het wilsteren gebeurd al sinds zondag, aanvankelijk met weinig succes. Ook vandaag leken de vooruitzichten niet goed, maar na een moeizame start in een mistige wereld konden toch in de ochtend en voormiddag 66 Goudplevieren worden geringd. En natuurlijk die Torenvalk.

De Fryske GloppersDinsdag, 24 september 2013

De herfst nadert!

De aantallen zijn weer wat ingezakt, de verwachtte influx van Zwartkop blijft uit, voorlopig. Wel vangen we vandaag enkele interessante terugmeldingen van onszelf.
Zo wordt er een Pimpelmees gevangen die op 14-09-2009 als eerste kalenderjaar is geringd door Bert Dijkstra en nu na 4 jaar pas voor de tweede maal is gevangen door ons.
Een Koolmees eerste kalenderjaar blijkt dit jaar te zijn geringd als nestpul in kast 6, die heeft het tot nu toe dus gered. Verder vangen we nog één Tjiftjaf die niet van ons is en de smaakmaker van de dag is een Bladkoning, nummertje twee van dit seizoen, hetgeen ons doet vermoeden dat de herfst nu toch echt wel bijna haast begonnen is. Eindelijk.

De Fryske GloppersWoensdag, 25 september 2013

Roodborsten invasietje.

Vandaag zijn de vangsten weer iets aangetrokken, maar echt druk hebben we het nog niet. Het zijn vandaag vooral de Roodborsten die ineens in de netten hangen die het totaal opschroeven. Dat is dan ook het meest bijzonder van de dag.
In het verslag van gisteren hebben we vergeten te melden dat Catharinus wederom een succesvolle ochtend bij het wilsteren had. Vreemd genoeg waren het er weer 66 en een bonusvogel in de vorm van een vrouwtje Kemphaan (een Kemphen dus). Vandaag zijn de wilstergoden echter tegen Catharinus gekant geweest. Toen we hem vroegen hoe het was gegaan zei hij: "Ik heb nog geen vier vogels gezien" (in het Fries dan wel).

De Fryske GloppersDonderdag, 26 september 2013

De eerste Koperwiek!

En dat werden er meteen twee! De herfst is dus echt begonnen. Er leek ook wat meer leven in de brouwerij, in ieder geval is het aantal gevangen vogels stijgende. Vooral de gevangen Sijzen zijn daaraan debet, maar er wordteen heel scala aan soorten gevangen, zonder echte uitschieters.
Voor de tweede dag op rij ving Catharinus in de polder weer geen wilster of andere vogels. Zo zie je maar hoe het kan verkeren.
Twee goede dagen met 66 wilsters elk en twee dagen met noppes, nada, niks, niet. Gemiddeld 33 vogels per dag toch en er is altijd de hoop dat het de volgende dag weer beter zal gaan. De wind gaat naar het Oosten draaien, dus onze verwachtingen lopen ook weer op.
Aan zee vliegen er geregeld Rotganzen langs naar het Westen, evenals Eiders trouwens. De Brandjes zitten al weer bij Anjum, dus de polder zal binnenkort wel weer vol zitten met onze wintergasten uit het hoge Noorden.

De Fryske GloppersVrijdag, 27 september 2013

Een koude vochtige start.

De eerste ronde was zeer matig, de vegetatie en de netten waren goed nat van de dauw. Het weer is gelukkig wat opgeklaard, het is zelfs zonnig te noemen, alhoewel de temperatuur zo in de ochtend toch al aan dikke wollens sokken doet denken.
Een Tjiftjaf bij de ringtafel zit zelfs te zingen, nou ja zeg! Kom hier beestje, dan zullen we je eens wetenschappelijk bemonsteren!
De eerste ronde leverde slechts drie vogels op. Verder bleef het de hele dag sprokkelen. In de ronde van 13.00 uur zat in sectie 6 de mooiste vangst van de dag: een lichte buizerd. De utsetter. Catharinus sloot onze vangstweek af met 35 wilsters.
Al met al kuunen wij terugkijken op een mooie vang week.

terug
later
eerder

De Fryske Gloppers
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox