logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 31


Zaterdag, 27 juli 2013

Eerste rondje slechts vier, maar wel met een houtsnip. Daarna de hele dag doordruppelend met vogels en tegen 15.00 uur een half uur flinke regen met onweer. Daarna kwamen er al een paar nul rondjes.
Weinig bijzondere waarnemingen. Er is ook geen trek te zien. Wel drie Lepelaars, een paar maal Witgat en dat was het dan wel ongeveer.

Wil, Gerard, Hans en Wessel


Zondag, 28 juli 2013

We hebben al veel uilen gevangen...

Vannacht rond drie uur passeerde een smal maar redelijk heftig onweerfront dat 5 millimeter regen opleverde. De ochtend begon met een stevige zuid-zuidwesten wind (6 Bft) wat garandeert dat we vandaag wel wat te doen houden. Tweede rondje leverde al geen vogels op, maar wel een droog veertje van een Houtsnip in sectie 0. Rond de middag plotseling een rondje van 15, voornamelijk in sectie 9. Mogelijk roofpiet-effect, Daarna weer gedruppel van enkele vogels. Mooie gelegenheid voor het plaatsen van de laatste spanlijnen, bordjes en snoeiwerk langs de netten. Op nogal wat plaatsen doorgeschoten elzen en wilgen. Er komt vast nog wel nagroei, maar verder ligt de baan er weer fraai bij. Henri en Hanneke hebben de boel weer mooi opgebouwd en dat dit keer in slechts één - warme - week. Hulde!!
Weinig vogels en dus ook weinig gezien. Alleen vier Lepelaars zijn de moeite van het vermelden waard.

Wil, Gerard, Wessel en HansMaandag, 29 juli 2013

Stormachtige vangsten.

Een droge nacht en geen dauw op de netten. De hele dag elke ronde wel een paar vogels en leuk maakte het met vijf nieuwe soorten voor deze week. In de laatste ronde van gisteravond weer een paar populierpijlstaarten in de netten. Die hebben we gelukkig wel (bijna) heel kunnen bevrijden. Met weinig vogels is ook wel leuk aan aandacht te besteden aan de nachtvlinders.
Weer weing vogels boven het Glop. Alleen een groepje Regenwulpen en af en toe een sijs en kruisbekken. Er zou ook en Zeearend op het eiland zitten. Maar we hebben op enkele Buizerden geen roofvogels in het Glop gezien.
Vandaag weer een Winterkoning uit 2010 teruggevangen. En dat was dan al haar 24-ste keer! Met een geringde Houtsnip in de laatste ronde kwamen we mooi op 50 vogels uit en dus weer meer dan andere dagen.

Groeten,


Wil, Gerard, Wessel en HansDinsdag, 30 juli 2013

Stormachtige vangsten.

We begonnen met een onbewolkte lucht en twee vogels in de eerste ronde. Pas in de middag kregen we de eerste nulrondjes. Hoogtepunt was de avondmaaltijd van Wessel. Hans had als belangrijke toevoeging op het wad een zak vol zeekraal gesneden en dat is zowel rauw als gestoofd prima te eten. Daarna moesten we wel flink aan de bak vanwege de regen die tot een uur of drie voor flink wat water zorgde. Er werden in de avond nog maar twee vogels gevangen en door heel frequent te lopen was het goed onder controle.

Groeten,


Wil, Gerard, Wessel en HansWoensdag, 31 juli 2013

Het wordt stiller en stiller.

Na een avond en nacht met veel regen wees de regenmeter maar liefst 21 mm aan!! Dat was ook goed aan de sloot te merken die weer helemaal met water gevuld is. Maar het is weer erg stil in het Glop en dat gingen we ook merken aan de vangsten. Er kwamen ettelijke rondjes nul voor en tegen acht uur in de avond weer lichte regen. Hoogtepuntwas wel de vangst van een nieuwe baansoort.
De jongens hadden hem binnen gebracht en ik moest die maar determineren. Gelukkig kende ik de soort uit mijn jonge vogelaarsjaren en was de determinatie niet moeilijk. Ik meende al zoiets in het Glop gehoord te hebben, maar kon de vogel - ook toen ik onder de boom stond - niet zien. Hij bleek dan ook een perfecte camouflage kleur te hebben (zie foto).
Met veel sprokkelwerk konden we in totaal twintig vogels bijschrijven en de terugvangsten waren in de meerderheid. Weer weinig aan waarnemingen te melden. Buizerd, Goudvink en een egel op de baan.

Groeten vanuit een stil Glop,


Wil, Gerard, Hans en Wessel


donderdag, 1 augustus 2013

Wissling van de wacht.

Afgelopen avond en nacht is er nog 3 mm aan de watervoorraad toegevoegd. Deze dag beloofd droog en warm te worden. Na wat één- en tweevogel-rondjes zowaar een opleving met een rondje van acht. Daarna zakte het weer in en werd het benauwd warm.

Wij wensen onze opvolgers veel succes.

Vriendelijke groet,

Wil, Gerard, Hans en Wessel

Na 15:00 hebben wij Judith, Teo en Henk het overgenomen. Het bleef bij rondjes nul of enkele vogels. Verder warm en bijzonder mooi rustig weer. Wij hopen morgen op wat betere vangsten.

Vr. gr. Vanuit het Glop


Judith, Teo en Henk.


vrijdag, 2 augustus 2013

Tropisch.

Het begon vanmorgen met een rondje van zeven vogels gevolgd door een rondje van twee. Later nog een rondje van acht en om 19.00 uur had Judith nog een rondje van 5 vogels waaronder een eerste kalenderjaar Grote Bonte specht en een Groenling. Verder waren het rondjes van nul tot drie vogels en vanmiddag in de hitte hielden de vogels een siesta. Teo is vanmorgen met de boot van 10.30 vertrokken wegens familieomstandigheden, hopelijk komt hij spoedig weer naar het eiland.
Het was hier genieten van een tropische warmte ondanks dat hadden wij toch nog een redelijke vangdag.

Met vriendelijke groet,

terug
later
eerder

Judith en Henk. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox