logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van Week 32


Waarin onze nijvere Hoofdringer zich ontpopt als een energiek hovenier, bijklust als zakkenwasser en tussen de bedrijven door toch nog wat vogels weet te verschalken.


Zaterdag 4 augustus 2012

Nadat Henri en Hanneke de dag begonnen waren, kwamen wij om 10:30 uur op het eiland aan met prachtig, half zonnig weer. De eerste rondjes leverden enkele vogels op.
Om 13:00 uur een spontane, korte, niet geplande excursie van de plaatselijke vogelwacht. We konden ze enkele vogels tonen en dit werd beloont met een gift voor ons werk. Om 13:45 uur viel de eerste stevige bui en er volgden er 's middags nog enkele. De regenmeter gaf om 18:00 uur totaal 6 mm aan. Daarna bleef het gelukkig droog. Het zorgde wel voor wat extra kilometers.
Ook met de vogels bleef het door druppelen en een nulrondje was er niet. Gelukkig bleef het na de warme hap verder droog en hadden we nog een slotrondje van negen vogels, waaronder een jonge spotvogel. Het dagtotaal kwam uit op 55 vogels in 18 soorten, 33 vers en 22 retour. Voor mijn eerste dag in het glop ben ik niet ontevreden.

groeten uit een zompig Glop, Koos van Ee


Zondag 5 augustus 2012

De dag begon goed met een houtsnip direct om de hoek in net 1, een door André D. op 2 mei geringd exemplaar. Het bleef tot 9:00 uur nat van de damp en de rondjes beperkt tot enkele vogels. Om 9:00 uur een rondje van negen met daarin een vreselijk misvormde heggenmus. Daarna weer zomerse rondjes met om 13:00 uur een nulronde. Tussendoor maar een beetje aan het hovenieren geweest: het gras rond het Gebouw gemaaid, zodat ik weer op mijn sloffen door het terrein kan en wat snoeiwerk bij het ebelbruggetje en op de hoek van 4 en 5.
Verder de eerste officiele excursie dit jaar, dus, borden opzoeken, informatie updaten en vogels ophalen om te laten zien. De excursie bestond uit vijf personen, vier adult en één juveniel. Ze konden genieten van zes vogels, waaronder een mooie kleine barmsijs. Twee ringstrengen werden van een sponser voorzien. Daarna weer een nulrondje en tijd voor een biertje met een fries worstje.
Verder tot 20:00 uur zomerse rondjes met enkele vogels. Een naderend onweersfront zorgde ervoor dat ik om 20:00 uur de netten heb gesloten, er hadden toen nog wel een tiental vogels het net opgezocht en zo zorgden ze toch nog voor een redelijk dagtotaal van 57 vogels in 17 soorten, 35 vers en 22 retour. Gelukkig op tijd de netten dicht want, op mijn sloffen langs de netten gaat nu niet meer, daarvoor was de bui te hevig.

Groeten uit een zompig glop, Koos en Helma van Ee


Maandag 6 augustus 2012

Vanmorgen een uurtje eerder opgestaan om de netten open te schuiven. Afgelopen nacht is er gelukkig niet al te veel water meer bijgekomen, Gisteren totaal 9 mm.

De eerste rondjes verlopen net als gisteren, lang nat dus enkele vogels per ronde. Wel twee boerenzwaluwen die het net ingedoken zijn met de nog laagstaande zon. Om 10:30 uur begint het te spetteren en neemt de wind toe. Gelukkig brak het frontje in tweeën zodat het eiland nagenoeg droog bleef.
Verder heb ik mij nuttig gemaakt als zakkenwasser. Tot 14:00 uur elke ronde enkele vogels en om 15:00 uur een stevige bui dat zorgde ervoor dat ik een rondje met de regenjas aan moest lopen: nul vogels (gelukkig). Daarna een paar rondjes met slechts één vogel. Om 17:00 uur wel een elders geringde buizerd. Een leuk cadeautje op onze dertigste trouwdag.
Leuk was verder een grauwe vliegenvanger. Een slotrondje van acht vogels bracht het totaal op 53 vogels in 14 soorten, 30 nieuw en 23 retour. Een wisselvalige dag met zonnige perioden en ook een beetje gespetter af en toe, ook met de vangsten. De regenmeter gaf 3 mm aan.

Vriendelijke groet, Koos en Helma van Ee


Dinsdag 7 augustus 2012

houtsnip

Een druilerig begin van de dag. De eerste ronde: zeven mestkevers, een halve kruiwagen met blad en een nat pak, het lijkt wel herfst, behalve dan de aantallen vogels: nul. Alles piept en zingt maar weet feiloos de netten te vermijden. Een houtsnip scharrelt naast net 5 rond en vliegt recht omhoog bij mijn nadering, om aan de andere kant van het net weer te landen en in het struweel te verdwijnen.
Al snel verdwijnen de wolken en krijgen we zomers weer met wel een behoorlijke wind. Zon op de wapperende netten dus weinig vogels, dan maar weer wat hovenieren. De groentunnel bij net 8 maar wat ingekort.
Ook daar schijnt de zon weer op de netten. Het laatste grofmazige net vangklaar gemaakt, dit was nog niet vangklaar door kapotte spanlijnen en grote gaten. De baan staat nu compleet. 593 meter waarvan 40 meter grofmazig net. De vogels weten de netten inmiddels ook te staan en we lopen een aantal nulrondjes.
En dan om 17:00 uur een koekoek in het net gerepareerde en opengezette grove net. Dat is nog eens direct resultaat!! Daarna weer een paar nulrondes, geen wonder de vogels waaien er gewoon uit. Het avondpiekje was er deze avond niet vanwege de bolle netten en de woei. Het is maar goed dat het meeste blad nog stevig aan de bomen zit!!
De koekoek maakte deze dag leuk, het totaal bleef steken op 31 vogels in 9 soorten, 23 vers en 8 retour.

Vriendelijke groet, Koos en Helma van Ee


Woensdag 8 augustus 2012

De branding.

Het is bijna windstil, in de verte hoor je het ruisen van de branding, de zon schijnt af en toe tussen de wolken door en achter tussen het riet voel je de koelte van de mist, met als gevolg dikke druppels aan het net. Een mooie zomerochtend, hiervoor kom je naar schier.
Ook vliegen de vogels weer een beetje, een rondje van zes en daarna één van vijf. De meeste al met ring. Het zijn wel zomerse aantallen. Schierglas is om 8:30 uur met twee man present om de vloer nog een grote schrobbeurt te geven omdat na de overstroming van vorige week de vloer een steeds meer pluizig uiterlijk kreeg. Het is gelukkig mooi weer zodat alle spullen buiten kunnen staan.
Om 10 uur een blauwborst, gekraagde roodstaart en vuurgoudhaan in één rondje. Daarna rondjes met één of nul. Om 14:00 uur de excursie, die bestond uit elf deelnemers, acht adult en drie juveniel. Gelukkig had ik één mooie vogel om te laten zien, een jonge ongeringde Groenling. Na iets meer dan de voorgeschreven 30 seconden is hij geringd losgelaten door één van de jonge excursiegangsters.
De rest van de middag tot acht uur 's avonds verliep zomers: nul of één per ronde. In het 20:00 uur rondje ineens weer zeven vogels waaronder barmsijsjes en een tjif uit 2008, geringd als jong door Symen, die hier elk jaar enkele keren gevangen is.
Een slotrondje van acht gaf met elkaar toch een leuk avondpiekje. Dit bracht het totaal op 48 vogels in 15 soorten, 30 nieuw, 18 terug.

Vriendelijke groet uit een zomers Glop, Koos en Helma van Ee


donderdag 9 augustus 2012

Stil naar beneden hangende netten, gekleurde parels, zo hangen de dauwdruppels aan de netten. Een zanglijster probeert aan mijn hand te onkomen. Dit is de start van deze fantastische zomermorgen.
Een eerste rondje met vijf vogels gevolgd door een nulronde, Heeft de bbq-lucht van gisteren ook de vogels uit het glop verdreven? Het lijkt van wel, want het is duidelijk stiller in het Glop. Dan maar weer aan het hovenieren geslagen. De grasbanen bij netten 1, 3, 4 en 8 gemaaid, nadat de banen 1, 3 en 4 nog wat gesnoeid werden. Door al het moterlawaai een paar rondjes van vijf of zes vogels.
Daarna viel het weer helemaal stil met nulrondjes om 15:00 en 16:00 uur. Om 16:30 uur arriveerde Steven de Bie (mederinger in de AW duinen) die mij de komende dagen komt helpen. Na nog een zomers rondje hebben we ineens een rondje met verschillende schierse soorten: spotvogel, kleine barmsijs en bonte vliegenvanger. Ook volgde nog een sprinkhaanzanger en grauwe vliegenvanger. De avondpiek bestond uit een rondje van vijf en zes.
Al met al een soortenrijk dagje, totaal 55 vogels in 23 soorten, 38 nieuw en 17 terug. Het is gelukkig niet stil gebleven.

Groeten uit een soortenrijk glop. Steven de Bie en Koos en Helma van Ee.


vrijdag 10 augustus 2012

Roekoe, takketak, tjing tjing...

Fris, het voelt alsof je de koelkast inloopt, De fazanthaan begroet ons vanuit de omgeving van het Glop. Ons eerste rondje bestond uit vijf vogels waaronder ook nu weer een boerenzwaluw die iets te laag over de toppen aan het jagen is geweest.
Daarna rondjes met enkele vogels waaronder een stelletje nog verliefd piepende goudhaantjes, totdat we om 10 uur een rondje van tien vogels hebben met daarin een viertal barmsijzen. Om 11 uur verraad een opvliegende houtduif haar bijna puberende jongen, die we natuurlijk ook even van een ring voorzien. Bonus in dit rondje is een Grote bonte specht die met zijn eigenwijze poten het net 6 vast bleef houden. Om 12 uur ons eerste nulrondje van vandaag, want ook vandaag is het mooi fris zomerweer.
Om 13:00 uur werden we verast door een sijs in het net en later volgden er nog twee. Ook de barmsijsjes wilden het net opzoeken. Een tweede grote bonte specht teisterden onze knokkels. De vogels bleven de hele dag een beetje vliegen en een echte avondpiek hadden we niet. Slechts één nulronde vandaag.
Dit bracht het totaal op 59 stuks, 48 nieuw geringd en 11 terugvangsten, dit in 17 soorten.

terug
eerder
later

Met groeten uit een verbrandend (onze voorhoofden) Glop, Steven de Bie en Koos en Helma van Ee 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox