logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 43


Zaterdag 23 oktober 2010

Aan de slag!

Na aankomst met de boot van 10:30 begonnen met het openschuiven van de netten. Vanwege het onbestendige weer, veel wind en een stevig buienfront in het vooruitzicht, alleen de secties aan de westkant van onze opstelling geopend. Ondank wind, regen en maar de helft van de netten ging het vangen best aardig.
Het merelseizoen lijkt nu echt beginnen en van een vleugeltje van 140 kijken we niet meer op. Opvallende terugvangsten waren een eerstejaars buizerd bij de Ebelbrug (begin september geringd) en een rondje later en 5 meter verderop één van de jonge havikken van vorig jaar.


Kees Oosterbeek


Zondag 24 oktober 2010

Het spookt.

Vannacht heeft het zwaar gespookt in het Glop. Dit was vanochtend dan ook duidelijk merkbaar: omgewaaide bomen en netten vol elzenproppen. Ook tijdens de eerste rondes stond er nog veel wind en vielen er stevige buien. We hebben direct het geluid uitgezet en secties 7 en 8 snel gesloten, want deze woeien tijdens windvlagen bijna plat in het riet. Tot het begin van de middag zijn we bezig geweest met het schoonmaken van de netten en vingen we alleen wat merels in het bos.
In overleg met het bezoekerscentrum besloten om de excursie niet door te laten gaan.
Om een uur of twee was de wind dusdanig afgenomen dat we weer meer netten konden openzetten. Om drie uur stond alles behalve sectie 6 open en kon het vangen eindelijk echt beginnen. In eerste instantie was het rustig maar in de loop van de middag namen de aantallen merels toe.
Hoogtepunt van de dag was een mooie en overduidelijke Taigaboomkruiper.


Kees, Daphna, Leo en Corine.


Maandag 25 oktober 2010

We're back to normal.

De eerste volledige vangdag van de week. 's Ochtends vroeg nog redelijk wat wind en buien, maar rond 10:00 uur is de wind afgenomen tot 4-5 Bft en zetten we ook de netten van sectie 6 open. De vangsten zijn uitstekend. Voor de lunch al 70 vogels en ook daarna druppelen de merels gestaag binnen.
Na een stevige avondpiek van slaaplijsters komen we eindelijk weer eens ruim boven de honderd nieuw geringde vogels uit. Highlight van vandaag was de grote goudvink, een eerste jaars vrouwtje. Helaas vingen we 'r te laat in de schemering om er nog iets fatsoenlijk fotografisch mee te doen.
's Middag de tweeter bij sectie 7 vervangen en ook daar functioneert het geluid nu weer prima.


Kees, Daphna, Leo en Corine.


Dinsdag 26 oktober 2010

Memorabel dagje met Bruine Boszanger als nieuwe baansoort.

De dag begon zoals we onderhand gewend zijn: een hoop merels tijdens de eerste rondjes aangevuld met wat koperwieken en wat ander gespuis. Het hoogtepunt was uiteraard de vangst van een Bruine Boszanger in het rondje van half twaalf, maar daarna was het min of meer gedaan met de vangsten. In de loop van de middag verdwenen de meeste merels uit het Glop en ook tijdens de schemering kwamen er maar weinig slapers terug.
Vermeldingswaardig waren verder de vangst van een ongeringde eerste kalenderjaar buizerd, een grote barmsijs en een pimpelmees met een vreemde ring. Er zitten minimaal twee roepende waterrallen in het terrein, maar de waterstand is dusdanig hoog dat de kooien diep in het water staan en de vangkansen daardoor minmaal zijn.
De tussenstand tenslotte: tot nu toe 9760 nieuw geringde vogels in 2010. Vandaag dus het aantal van topjaar 2000 gepasseerd maar toen vingen we niet in het voorjaar. Om het echt te evenaren hebben we nog zo'n 7 tot 8 honderd vogels nodig.


Kees, Daphna, Leo, Corine en Symen.


Woensdag 27 oktober 2010

Drie en een halve vogel per bezoeker.

Wat vogels betrof was het een rustig vangdagje in het Glop. De merels lieten het in de eerste ronde nog afweten, maar vanaf de tweede waren ze weer volop aanwezig. Ook vanavond hebben we weinig slapers gevangen, maar daar maken we ons geen zorgen meer over.
Op menselijk vlak was het Glop waarschijnlijk de eiland-topatractie van vandaag. Twee groepen van 21 mensen op bezoek gehad: om 11 uur een enthousiaste groep JNM-ers en om 14 uur de reguliere excursie.
Het jaartotaal (gevangen vogels niet excursiegangers) staat op dit moment op 9869.


Kees, Symen, Daphna, Bram en Thijs.


Donderdag 28 oktober 2010

Business as usual.

Rustige ochtend met reguliere soortenspectrum: vooral merel, sijs etc. Tussen 10:00 en 15:00 een aantal stevige buien die de aanvoer van vogels wat deed stokken. Na 15:00 uur droog en minder wind. Redelijk wat vogels in de namiddag, maar weinig tijdens de schemering. Voor het eerst deze week een vrij heldere rustige nacht, wie weet wat dat oplevert.
Vermeldingswaardig zijn de terugvangst van de Taigaboomkruiper die eerder deze week is gevangen en een koolmees met een vreemde ring.
Symen is 's middags bezig geweest met het opzetten van de rallenkooi op de grens van secties 4 en 5. Het waterpijl in het Glop is nog steeds heel hoog, maar toch proberen we vanacht maar eens wat met het rallengeluid. Wellicht een netvangst?
Vandaag de tweede helft van het JNM kamp op bezoek gehad. Wederom erg geinteresseerde vogelaars, er is toekomstperspectief voor de ringerij! Een deel ervan kon bovendien genieten van de terugvangst van de Taigaboomkruiper, evenals onze vast gast Barbara, wat hun allen erg gelukkig maakte.
De huidige jaarstand staat nu op 9950. Het moet raar lopen willen we morgen de magische 10.000 niet passeren.


Groeten vanuit het Glop.


Kees, Symen, Daphna, Bram en Thijs.


Vrijdag 29 oktober 2010

En de tienduizendste vogel is...

nog niet gevangen! Het gebak staat akelig te verschralen in de koelkast en ook de prikwijn en kaasflips zijn weer opgeborgen. Hopelijk kunnen we deze heerlijkheden nog slijten aan onze opvolgers.
Het was een akelig rustig dagje in het Glop. De eerste rondes leverden heel weinig op en ook daarna bleef het sappelen. De volop aanwezige locale merels weten onderhand haarfijn waar de netten staan en vliegen er met sierlijke bogen om- of overheen. Van de weinigen die we toch weten te verschalken is meer dan de helft al geringd. Ook de avondrally stelde bar weinig voor. Er zijn weer wat meer koperwieken in de lucht, maar daarvan vangen we er maar één.
Symen zag de bui al hangen en vertrok vanochtend naar de zeereep. Daar was het vangmatig wat beter toeven met in totaal 63 verse vogels en 16 terugvangsten. Het vangstoverzicht volgt zodra de gegevens zijn ingetikt.
De jaarstaat eindigt vandaag op 9989 vers geringde vogels.


Groeten vanuit het Glop!


terug
later
eerder

Kees, Symen, Daphna, Bram en Thijs. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox