logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Dagboek week 44

terug
later
eerder

30 oktober 2006

De nacht was vrijwel windstil en onbewolkt. In de ochtend nam de wind toe tot WNW 4, in de avond werd het WNW 7. In de ochtend was er ook af en toe wat regen, tot ongeveer 14:00 uur.
De vangsten waren gering. Aan het eind van de middag hebben we de rallenkooi van sectie 7 verplaatst: wel in hetzelfde kwadrant van de opstelling, maar dan meer naar de bosrand en te benaderen vanaf het begin van sectie 3, aan de rechterkant dus. En dat had meteen effect: anderhalf uur later, in de slotronde in het donker werd hier al een Waterral in aangetroffen (een terugvangst). Er waren sowieso vandaag enkele nieuwe Waterrallen, en een paar terugvangsten. Vanaf 18:30 de rallendisco aangezet (Waterral & Porseleinhoen), tot 22:00 uur. Het waait erg hard en dit lijkt zinloos.
De leukste vangst waren 4 barmsijzen, samen in sectie 3. Een overduidelijke Kleine (- 1kj), een duidelijke Grote (- 1kj), een andere Kleine (man na 1kj) en een raar beest in gesleten jeugdkleed (net begonnen met lichaamsrui) en een vleugel van 79 (daar moesten we de maten in het systeem voor "barmsijs" voor aanpassen. Ik heb hem op grond van de vleugellengte toch maar als Grote Barmsijs genoteerd. Jeugdkleed Kleine Barmsijs is ook vrij grijs, dus ik dacht aanvankelijk aan een Kleine, maar een dergelijke lange vleugel past eigenlijk alleen maar op Grote. Curieus allemaal. Het lijkt in het patroon van vangsten eerder in het seizoen te passen. En er zijn geruchten dat Grote dit jaar in Noord-Nederland zou hebben gebroed (?); niet helemaal vreemd denk ik na dat super-invasiejaar 2005.

André van Loon


31 oktober 2006

Het heeft de hele nacht behoorlijk gewaaid maar de hoeveelheid blad in de netten viel mee en ook de elzenproppen ontbraken gelukkig vrijwel. De rest van de ochtend wisselden felle opkleringen en bewolking elkaar op, en af en toe een klein buitje. De wind blijft stormachtig. Vanaf 15:15 kwamen er enkele zware buien. Met het oog op de windverwachting en gelet op de vangsten hebben we de secties 3 tot en met 8 gesloten en om 17:00 ook de rest (toen was het al bijna donker).
De hele ochtend geen Waterrallen in de kooien, hoewel we er verschillende hoorden. Opmerkelijk genoeg vingen we wel ineens een paar Zwartkoppen (niet gezien de afgelopen dagen). Ook een Koperwiek "niet van ons" (H3066xx, niet van de zeereep, wellicht van Ardie?)

Andre van Loon c.s.


1 november 2006

Vannacht een zware noordwesterstorm, bij Lauwersoog werd 10B gemeten. Extreem hoog water zorgde ook voor het uitvallen van de vroege veerboot (6.30). Om ongeveer 4.30 was de storm op zijn hoogtepunt op Schier. De hoeveelheid omgewaaide bomen was in de onmiddelijke omgeving van opstelling en veldlab beperkt. Wel hing sectie 2 nog behoorlijk vol met proppen. Om 15.00 was alles weer schoon, en om 15.30 stonden sectie 1, 2 en het eerste deel van 3 (tot 7) weer open, later ook heel 3 en sectie 7.
In de ochtend bleken er een tiental Merels bij de paardeweinetten te zitten. Deze opengeschoven; de bladval viel mee, het meeste losse blad was er nu wel af. We hadden net Wil uitgezwaaid die met de boot van 10.30 vertrok, arriveerden bij de paardewei en vonden een Sperwer. We konden Wil nog zien fietsen. Een heel minuscuul mannetje (die Sperwer...) , ongeveer even groot als een Kramsvogel of zo. Later ontsnapte uit een stukje sectie 2/3 dat net weer open stond nog een Sperwer.
De Merel-speaker bleek het 's ochtends niet te doen. Het snoer bleek op een reeds bestaand verbindingsstukje losgeraakt door wat vallende takken en scheef gezakte bomen. Dat is nog in de vroege ochtend gebeurd, want Wil heeft hem nog horen spelen vanuit zijn bed. Dit kon dus gelukkig makkelijk worden hersteld.
Het bleef tot aan het eind van de middag behoorlijk stormachtig, maar toen sectie 2 weer eenmaal in bedrijf was konden we toch nog enige Merels vangen.

Andre van Loon c.s.


2 november 2006

De dag na de storm

Helaas is de verwachting dat na de stormpassage de wind naar noordoost zou doordraaien niet uitgekomen. Vandaag bleef de wind noord, soms vrijwel windstil, bij de passerende buien behoorlijk en vlagerig.
We zien af en toe Sperwers (te hoog) en er is wat trek van Veldleeuwerik. De komende dagen wordt de stroming weer west.
Er zijn nog steeds enkele Waterrallen aanwezig, maar de meeste kooien staan nu te nat. De enige die nog wat oplevert is de verplaatste! Wel weer alleen een terugvangst, maar toch. Het is wel steeds een andere terugvangst. Vanavond maar weer eens de rallendisco aangezet.
De aardigste vangsten vandaag zijn een adult man Kleine Barmsijs (altijd leuk) en vooral een Staartmees met een T-ring, aangelegd in augustus 2003, die vandaag al voor de 16e keer in onze netten is beland. Zowel in 2005 als 2006 werd hij ook in het voorjaar teruggevangen. Een echte lokalo dus.

Andre van Loon c.s.


3 november 2006

Buiïge dag

Vooral 's middags regelmatig buien, sommige tamelijk lang durend. Pas aan het eind van de middag klaarde het op, en begon de avond behoorlijk koud.
Het enige opmerkelijke wapenfeit van vandaag is de vangst van een Braamsluiper. De laatste bekende voor Schier was ook op 3 november, in 1998. Ik kon er weinig anders van maken dan een gewone Braamsluiper. Verder nog een clubje verse Staartmezen, alle bij elkaar in net 5.

Andre van Loon c.s.


4 november 2006

Wisseldag

Omdat vanaf november de middagboot niet vaart op zaterdag vertrekken wij met de boot waarmee Holmer komt. Ardie kon helaas niet overbruggen en dus hebben we de netten dichtgeschoven om 9:00 uur. Toch nog drie Waterrallen (2 verse) in de tweede ronde.
Om 10.30 aan gekomen met de familie en direct de netten open geschoven. Het is dreigend weer. Om 11.30 begint het ook af en toe te regenen. Er komt een rits van buitjes voorbij.
Tussen de buien hangt er in sectie 2 een Sperwer man. Hij ontsnapt, maar bij het kruisen van het pad vliegt ie alsnog in het net. Een mooie 1 kj. Zoon Okke vindt het prachtig. Voor de rest is het rustig met iedere ronde een paar vogels.

Holmer Vonk


5 november 2006

Er zijn vandaag Merels binnen gekomen. Ook Koperwieken. Het natte Glop kan ze echter niet vermurwen. Ik vang er enkelen.
Barbara heeft zich gisteravond al aangekondigd. Ze kan genieten van 20 Straartmezen waaronder een paar wittere exemplaren.
De ronde erna hangt er een mooie Putter in het net.
De laatste vogel van de dag is een Zanglijster van 97 gram. Het is de zwaarste die ik ooit in handen heb gehad!
De hele dag zijn er Sijsen en Barmsijsen overgekomen. Van beiden 1 gevangen.

terug
later
eerder

Holmer Vonk


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox