logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug

Dagboek van week 49


Zaterdag 3 december 2016

Toch nog een roofvogel

Buizerd

Wederom opgestaan met prachtig windstil weer en met het eiland onder een licht bewolkte hemel. Die bewolking trok al snel weg en dus kon het verder afbouwen van de opstelling plaatsvinden onder een strakblauwe lucht. Vangen viel tegen, maar ja, er stond nog maar 135 meter + 42 meter grofmazig net. De sijzen lijken nog steeds in aantal toe te nemen en inmiddels ligt er duidelijk meer zaad van de elzen op de paden. Ze zijn slim genoeg om juist te gaan zitten foerageren op de paden waar geen netten meer staan.
Bleef het de hele week tot nu toe bij het waarnemen van diverse roofvogels, nu werd de daad bij het woord gevoegd.. vanmorgen hing er een Buizerd in het lange grofmazige net. Het was een eerstejaars vogel met een ring van onszelf die op 26 Oktober was aangelegd door Kees van Kleef. Dat de vogel al aan een ontbijt had gezeten was merkbaar. Het mocht dan een mooie vogel zijn, maar hij stonk uit z'n keel naar een konijn dat een maand geleden z'n laatste passen had gelopen...

Barbara Bezema heeft besloten om nog maar weer eens een Zaterdag aan het eiland te besteden en heeft nog even een rondje meegelopen, om vervolgens heel tevreden weer een eind te gaan wandelen want ze maakte wel mooi een rondje mee met vijf van de acht Waterrallen die vandaag in de database zouden verschijnen. Er zitten vandaag weer meerdere Tjiftjaffen in het vangterrein, onder andere in ieder geval één Siberische Tjiftjaf.
Het is vandaag zelfs zo heerlijk buiten dat er mensen in de polder aan het wandelen zijn zonder jas aan. Ik moet me beheersen om de grasmaaier niet uit de schuur te halen en de paden nog even winterklaar te maaien.
Barbara meldt later dat er bij de Marlijn een Honingbij tegen het raam zat. Dat mooie weer heeft uiteindelijk wel tot gevolg dat het bij de avondschemer meteen begint te vriezen. In de avondrondes langs de rallenkooien zijn ze al wit uitgeslagen en zo ook alle toppen van de struiken. Dat wordt morgen weer een berijpte ochtend. Om 22 uur zit er nog weer een ral in één van de kooien en op het moment dat ik die er uit haal komt er een Kerkuil overvliegen die met de bekende ijselijke kreet laat weten wel door te hebben waar ik mee bezig ben...

Henri Bouwmeester

dagvangst 3 decemberZondag 4 december 2016

Modderfukkers!

Grote trap(leer)

De één na laatste loodjes. Alle netten zijn dus weg, maar de rallenkooien staan nog, in het ijs... Zoals gisteravond al geconstateerd, het heeft weer lekker gevroren en het vangterrein ziet er weer uit als een winterwonderland. Het zelfde tafereel van eerder deze week treedt weer in werking. Je hoort de rallen glijden en schuifelen over het ijs dat af en toe dicht bij de rietstengels breekt.
De eerste ronde langs de kooien levert nog geen vogels op, maar de post-ontbijtronde ineens drie stuks. Daarna ben ik verder gegaan met het opruimen van resterende mistnetstokken, losknopen van spanlijnen en het uit de bevroren grond optrekken van haringen. En heb een begin gemaakt met het opruimen van de rallenkooien. Dat dacht ik... De ijs-aangroei is toch behoorlijk hard gegaan en dus zit de hele bende vastgevroren. Met wat bikken komt het geheel wel los, maar dan heb je het nog niet vrij van ijs. Dat kost dus tijd. Ondertussen lopen de vangsten wel weer door, want dat gaat nou eenmaal gewoon altijd zo als je moet afronden en naar huis moet, dan willen ze ineens wel de kooien in, stelletje modderfukkers.
In het bos zitten weer leuke aantallen Sijzen en in het hakhout hoor ik weer enkele mezen, een Rietgors en onmiskenbaar weer een paar Tjiftjaffen die het hier ook in deze ijselijke omstandigheden toch nog wel naar hun zin hebben. Maar ja, die Sijzen... niet alleen weten ze nu dat de netten weg zijn en ze met een gerust hart op de paden kunnen gaan zitten foerageren, tot twee maal toe zitten ze nota bene bij de ringtafel op het moment dat ik bij het gebouw kom terug lopen. Net als de Waterrallen kun je ze soms terecht scharen bij de modderfukkers! Maar ja, met het geklooi met de rallenkooien in modder en ijs deel ik mij zelf daar vandaag nog wel het meest bij in.

Henri Bouwmeester

dagvangst 4 decemberMaandag 5 december 2016

De allerlaatste loodjes

Door de ijsgang van gisteren was het mij niet gelukt om alle kooien uit het ijs te bikken en ze ijsvrij in het hok te zetten. Dus vanmorgen in een wederom prachtig wit berijpt landschap (Barbara zei gisteren nog: we krijg'n 'n heel strenge winter...denk ik...) de laatste kooien uit het ijs gehaald en daar zaten natuurlijk nog weer wat rallentjes in.
Bij die Waterrallen nog een terugvangst van een vorig jaar begin November geringd exemplaar. Die nu dus voor het eerst sindsdien de ringtafel nog weer bezocht.
Om 14 uur zijn de laatste kooien uit het ijs gebikt (inmiddels toch aangegroeid tot 16 mm) en zit het er voor dit jaar weer echt op. Tenminste... als de ploeg die nog plannen heeft om in de laatste twee week van het jaar nog wat te doen. Nog acht vogels te gaan om op een jaartotaal van 6.600 vogels te eindigen. Pak die handschoen!

eerder
terug

Henri Bouwmeester

dagvangst 5 december
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox