logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 42


Zaterdag 15 oktober 2016

Ploeg Henk

Wisseldag.

Vanmorgen zat er 3 millimeter in de regenmeter, maar het was inmiddels weer droog. 's Ochtends een aantal mooie ronden met veel Goudhanen en om 10:00 uur een Waterral en een IJsvogel. Een leuke afsluiting voor deze leuke vangweek.

Om 11:00 uurishet stokje overgedragen aan Symen, Kees en Ardie, de teller stond toen op 59 vogels.
De rest van de dag kabbelde zonder noemenswaardige hoogtepunten door tot in de avondschemering. Elke ronde wel een paar vogels, maar geen overtuigende avondpiek. Goudhaan was overduidelijk de soort van de dag en de lijsters lieten het een beetje afweten.
's Middags bezoek gehad van Bauke Henstra en Wil Vonk.

Symen, Kees en Ardie

dagvangst 15 oktoberZondag 16 oktober 2016

Vuurgoudhaan

Brandblaren van de vele Vuurgoudhanen

Vandaag het dagrecord Vuurgoudhanen met glans gebroken. Het oude record stond op vijf individuen (12 oktober 1996) en vandaag vingen we er maar liefst acht. Een ander memorabilis was de vangst van de negende Grote Lijster uit onze historie, een voor ons zeldzamere soort dan bijvoorbeeld de Pallas. De vorige Grote lijster werd op de dag af precies 10 jaar geleden gevangen.

Buiten het ringen van een leuk aantal vogels en het opstellen van recordlijstjes hielden we ons vandaag onledig met het geven van een excursie voor 18 geïnteresseerden en het ontvangen van ongeregeld publiek. Oftewel we vermaken ons hier prima in de herfstvakantie.

Symen, Kees en Ardie

dagvangst 16 oktoberMaandag 17 oktober 2016

Barmsijs

De blaadjes vallen

De dag werd ingeluid door een bewolkte hemel, verfraaid in het Oosten door vuurrode strepen. Er was weinig wind en af en toe deed de zon een poging de herfst een zomers karakter te geven. Buiten is het nog steeds aangenaam toeven en de eerste ronde geeft ons allen een blij gevoel: 54 stuks. De Vuurgoudhaan is weer goed vertegenwoordigd. Na de middag is er de verwachte middagdip.
Rond koffietijd kwam Kees Verhoef nog even kijken of alles goed ging en Cees Soepboer liep eindelijk weer eens een rondje mee.
In de loop van de middag neemt de bewolking toe. Bij de ringtafel horen we regelmatig een Bladkoning en ook een IJsvogel meldt zich weer. Het radioprogramma 'Vroege Vogels' komt hier in de loop van de middag om dhr Lever te interviewen. Diens vader stond aan de wieg van de faculteit biologie van de VU en deze was tevens medeverantwoordelijk voor het feit dat het huidige veldlab er staat.
Daphna arriveert met de boot van 16.30 uur.
De vogels blijven doordruppelen tot de laatste ronde; de temperatuur daalt aanzienlijk en de wind is weggevallen. Stilte voor de storm??

Kees en Daphna Oosterbeek, Symen Deuzeman, Ardie Noorman.

dagvangst 17 oktoberDinsdag 18 oktober 2016

Familie Verhoef

Wegtrek en weersomslag

Het was vanochtend al gelijk duidelijk: veel minder vogels in het Glop. Het eerste rondje was nog wel aardig met 26 vogels, maar daarna was gelijk over.
Het is traditie dat de familie Verhoef in de hersfvakantie ons vogelringstation bezoekt. Zo ook vandaag. De inmiddels 102 jarige mevrouw Verhoef-Pater bezocht ons in het bijzijn van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Het was weer zeer gezellig, ondanks dat we onze bezoekers maar met moeite twee vogels konden laten zien. Ze sponsorden maar liefst vier ringstrengen, waarvoor weer hartelijk dank!

In de middag druppelt het maar langzaam door met de vangsten. Erg leuk was de vangst van een Turkse Tortel in sectie 5! De vierde voor de VRS ooit sinds 1991. Alleen Henri ving op 7 november 2000 drie Turkse Tortels tegelijkertijd in sectie 6.
Aan het einde van de middag passeerde een regenfront het eiland, waardoor we de netten moesten sluiten tussen 15:50 tot 18:30. Pas tegen de avondschemer konden we ze weer openen en dit leverde nog twee vogels op.

Groeten uit het Glop!

Kees en Daphna Oosterbeek, Symen Deuzeman, Ardie Noorman.

dagvangst 18 oktoberWoensdag 19 oktober 2016

Bladkoning

Het lijkt wel augustus

Zingende Tjitjaffen en Winterkoningen, een Blauwborst in het net en maar met moeite twee vogeltjes voor de excursie. Alleen de Bladkoning detoneerde in deze on-oktoberse omstandigheden vandaag. De excursie werd door maar liefst 21 personen, waarvan 6 kinderen, bezocht. Ondanks het gebrek aan vogels gingen de excursiegangers enthousiast weer huiswaarts.

De vangsten vielen wat aantallen betreft wat tegen. Tijdens de eerste paar rondjes nauwelijks vogels en 's middags meerdere nul-rondjes. Pas om 18:00 uur kwamen we boven de 30 vogels. Wat variatie was echter best aardig met een fraaie Grote Barmsijs, een Bladkoning en een heel late Blauwborst. Voor ons was dit de eerste oktobervangst van een Blauwborst en ook in de rest van Nederland zijn ze nauwelijks later bekend.
Tijdens de schemering voor het eerst deze week roepende Koperwieken boven het Glop. Hopelijk komen ze de komende avonden ook slapen.

Groeten uit het Glop!

Kees en Daphna Oosterbeek, Symen Deuzeman, Ardie Noorman.

dagvangst 19 oktoberDonderdag 20 oktober 2016

Kramsvogel

Het is gelukkig weer oktober

We gingen vandaag voor een vertienvoudiging van de vangst van gister. Dat is helaas niet gelukt, maar toch was het best een aardig dagje. Twee JNM-excursies hielpen ons met het bladvrij maken van de netten en het transporteren van zakjes tijdens de wat hectischer rondjes.
Het begint, na de regen van afgelopen nacht, eindelijk iets natter te worden in het Glop. Het rallengeluid staat aan, dus misschien komen er nog een paar vogels bij voor middernacht.

Groeten uit het Glop!

Kees en Daphna Oosterbeek, Symen Deuzeman, Ardie Noorman.

dagvangst 20 oktoberVrijdag 21 oktober 2016

Siberische Tjiftjaf

Toch wel jammer van die Regen

De dag begon als de light-versie van gister. Iets lagere aantallen per rondje met dezelfde dominante soorten. Rond de middag zaten we op 150 vogels, maar kort daarna moesten we de netten vanwege aanhoudende regen sluiten. Pas om 18:00 uur werd het iets droger en konden de netten weer open. Het laatste uurtje daglicht leverde nog 37 vogels op zodat we de dag toch nog ruim boven de 200 konden afsluiten.
Een natte afsluiting van een mooie vangweek!

Groeten uit het Glop!

eerder
terug
later

Kees en Daphna Oosterbeek, Symen Deuzeman, Ardie Noorman.

dagvangst 21 oktober
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox